• HealthStories.gr

    Κοιμάστε μαζί με το ζωάκι σας; Τα υπέρ και τα κατά

    • NewsRoom


    Αν κοιμάστε μαζί με το ζωάκι σας, υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα αλλά και πολλά μειονεκτήματα.

    Σε γενικές γραμμές, ο ύπνος με ένα κατοικίδιο δεν συνιστάται, αν και πολλοί κοιμούνται με το ζωάκι τους.

    Τα μειονεκτήματα

    Όταν πρόκειται να αφήσετε το ζωάκι σας να περάσει τη νύχτα στο κρεβάτι σας, έχετε υπόψη σας τα εξής μειονεκτήματα:

    Διαταραχές ύπνου

    Αν ο σκύλος σας κουνιέται τη νύχτα ενώ ονειρεύεται ότι κυνηγάει γάτες, αυτή η νυχτερινή δραστηριότητα μπορεί να είναι αρκετή για να διακόψει τα δικά σας όνειρα.

    Πολλοί άνθρωποι ξυπνούν επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας επειδή το ζωάκι τους αλλάζει θέση ή γαβγίζει ή πρέπει να το βγάλουν έξω.

    Αλλεργίες και άσθμα

    Μελέτες δείχνουν μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ των προβλημάτων ύπνου και των αλλεργιών. Το ίδιο εάν έχετε άσθμα. Το να κοιμάστε με το ζωάκι σας μπορεί να πυροδοτήσει ή να επιδεινώσει αυτά τα αναπνευστικά προβλήματα.

    Ο ύπνος με το κατοικίδιο για πολλές ώρες σε κοντινή απόσταση, σας εκθέτει σε παράγοντες που προκαλούν αλλεργία και άσθμα (π.χ. τρίχωμα κατοικίδιων). Υπάρχει πιθανότητα να ενεργοποιηθούν οι αλλεργίες ή το άσθμα σας.

    Ψύλλοι και τσιμπούρια

    Οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια είναι γνωστό ότι τριγυρνούν σε σκύλους και γάτες. Εάν αυτά τα παράσιτα βρίσκονται στο ζωάκι σας όταν πηδά στο κρεβάτι σας το βράδυ, μπορεί κάλλιστα να καταλήξουν επάνω σας μέχρι το πρωί.

    Τα τσιμπήματα ψύλλων μπορεί να σας προκαλέσουν φαγούρα και ερεθισμό στο δέρμα. Στο χειρότερο σενάριο, το τσίμπημα από ένα μολυσμένο παράσιτο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.

    Μικρόβια

    Τα ζώα μπορούν ενδεχομένως να μεταδώσουν πολλά μικρόβια. Υπάρχουν περίπου 100 ζωονοσογόνες ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στους ανθρώπους.

    Πιθανότητα δαγκώματος ή γρατσουνίσματος

    Οι σκύλοι και οι γάτες συχνά δεν αντιμετωπίζουν ευγενικά την ενόχληση κατά τη διάρκεια ενός ύπνου. Το ενστικτώδες αντανακλαστικό του ξαφνιάσματος μπορεί να περιλαμβάνει δάγκωμα ή γρατζούνισμα.

    Τα πλεονεκτήματα όταν κοιμάστε με το ζωάκι σας

    Ευτυχία

    Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο συχνά αισθανόμαστε καλύτερα με ένα κατοικίδιο. Ακόμα και λίγος χρόνος με το ζωάκι μας μπορεί να μειώσει τις ορμόνες που σχετίζονται με το στρες και να τονώσει τη διάθεσή σας, αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.

    Αίσθημα ασφάλειας

    Τα κατοικίδια μπορούν να σας ειδοποιήσουν όταν κάτι δεν πάει καλά στο σπίτι σας. Οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται πιο ασφαλείς στο περιβάλλον τους με ένα κατοικίδιο κοντά τους.

    Ζεστασιά

    Αυτοί οι γούνινοι φίλοι, μας ζεσταίνουν μία κρύα νύχτα.

    Συμβουλές όταν κοιμάστε με το ζωάκι σας

    Χρησιμοποιήστε ένα φίλτρο αέρα. Ένα φίλτρο σωματιδίων αέρα υψηλής απόδοσης (HEPA) μπορεί να σας βοηθήσει να αφαιρέσετε περισσότερο από το 99% του τριχώματος των κατοικίδιων και άλλων παραγόντων αλλεργίας και άσθματος που υπάρχουν στην κρεβατοκάμαρά σας.

    Πλένετε τα σεντόνια σας πιο συχνά.

    Το μπάνιο των κατοικίδιων ζώων. Ένα καθαρό κατοικίδιο είναι λιγότερο πιθανό να φέρει μικρόβια, ψύλλους και τσιμπούρια στο κρεβάτι σας.

    Καθορισμένος χώρος ύπνου. Σκεφτείτε να κοιμάται σε διαφορετικό μέρος του κρεβατιού, ώστε να είναι κοντά, αλλά ίσως όχι πολύ κοντά.

    Βάλτε όρια. Η τήρηση των ορίων μπορεί να οδηγήσει σε πρακτικές τις οποίες το κατοικίδιο ζώο σας μαθαίνει να ακολουθεί και αυτό μπορεί να δημιουργήσει πολύ καλύτερες συνθήκες ύπνου.

    Διαβάστε επίσης:

    Αγαπηδάκη: Προς εμβολιασμό για τον κορονοϊό και στα φαρμακεία

    Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για πρόωρο τοκετό;

    ΠΟΥ: «Απίστευτα χαμηλά» ποσοστά εμβολιασμού κατά Covid-19 και γρίπης ενώ τα κρούσματα αυξάνονται



    ΣΧΟΛΙΑ