• HealthStories.gr

  Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Για πρώτη φορά ηλεκτρονικό μητρώο δοτών γεννητικού υλικού

  • NewsRoom
  Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Για πρώτη φορά ηλεκτρονικό μητρώο δοτών γεννητικού υλικού

  Πηγή: healthstories.gr


  Στην υλοποίηση και τήρηση ηλεκτρονικού μητρώου, δοτών γενετικού υλικού, προχώρησε η η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΑΥ) φτάνοντας μόλις τις 3.600 καταχωρήσεις δοτών και δοτριών.

  Εξηγώντας, ο πρόεδρος της ΕΑΙΑΥ και αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Βραχνής, γιατί θεωρείται σημαντικό το ηλεκτρονικό μητρώο σημείωσε: «Η ομαλή και η αδιάκοπη λειτουργία του εν λόγω μητρώου είναι πάρα πολύ σημαντική έτσι ώστε για πρώτη φορά να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την ιχνηλασιμότητα του γεννητικού υλικού από το δότη στο λήπτη αλλά και να βοηθήσουμε στην άσκηση του εποπτικού ρόλου της εθνικής αρχής ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

  Έτσι λοιπόν καταγράφουμε στο μητρώο τους δότες και τα παιδιά που γεννιούνται, ελέγχεται δηλαδή ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται και πόσες φορές έχει χρησιμοποιηθεί το γενετικό υλικό του δότη, καθώς από το 2005 υπάρχει στη χώρα μας ένας νόμος, ο οποίος δεν επιτρέπει να γεννιούνται πάνω από 10 παιδιά από γενετικό υλικό του ίδιου δότη».

  Οι μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν «ανταποκριθεί στα θέματα αυτά της αρχής και ήδη έχουν γίνει γύρω στις 3.600 καταχωρήσεις τόσο δοτών όσο και δοτριών» ανέφερε ο καθηγητής, προσθέτοντας τα ακριβή στοιχεία που έχουν καταγραφεί «μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή (03/02)».

  Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί:

  – 2.800 καταχωρήσεις δοτριών
  – 101 καταχωρήσεις δοτών και
  – 763 καταχωρήσεις δειγμάτων εξωτερικού

  Νομοθετικό πλαίσιο για μοναχικό άνδρα 

  Σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία σε κάποιον μοναχικό άνδρα δεν επιτρέπεται να προβεί σε θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, εκτός αν ο άνδρας έχει ειδική άδεια από την αρχή για ιατρικούς λόγους.

  Ωστόσο, στο εξωτερικό, όπως ανέφερε ο κ. Βραχνής οι μοναχικοί άνδρες μπορούν να υποβληθούν σε αυτού του είδους την θεραπεία χωρίς ειδική άδεια.

  Εν συνεχεία, ο κ. Βραχνής αναφερόμενος στο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για τους μοναχικούς άνδρες εξέφρασε τον προβληματισμό του, λέγοντας για να ένα αίτημα που έλαβε τις προηγούμενες εβδομάδες από έναν άνδρα ο οποίος θέλοντας να κάνει παιδί έστειλε απευθείας αίτημα στο ελληνικό δικαστήριο, και εκείνο επικαλούμενο την αρχή της ισότητας του άρθρου 4 του συντάγματος ενέκρινε την απόφαση του με την αιτιολογία, ιατρικής αδυναμίας απόκτησης τέκνου με φυσικό τρόπο, ωστόσο για να προχωρήσει η διαδικασία θα πρέπει να λάβει την ειδική άδεια από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, γι αυτό και «είναι ένα θέμα το οποίο πρόκειται να εξετάσουμε στις επόμενες εβδομάδες» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της αρχής.

  Οι τρεις βασικές προϋποθέσεις 

  Η μονάδα για να μπορέσει να λειτουργήσει στο Αττικόν Νοσοκομείο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της αρχής, κ. Βραχνή θα πρέπει να γίνουν τρία βασικά θέματα:

  Το πρώτο θέμα είναι «το κτιριακό και έχει σχέση με το συντελεστή δόμησης που χρειαζόμαστε στο Αττικό Νοσοκομείο γιατί Εθνική αρχή ορίζει συγκεκριμένα τετραγωνικά για τη λειτουργία μιας μονάδας και αυτή η νέα μονάδα HIV θα είναι μία ξεχωριστή μονάδα σε σχέση με τη μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που βρίσκεται ήδη στο Αττικόν νοσοκομείο».

  Το δεύτερο θέμα είναι ο εξοπλισμός της μονάδας που σε συνεργασία και με τον υπουργό Υγείας θα συζητηθεί η χρηματοδότηση, η οποία ιδανικά θα πρέπει να προέλθει από κάποιον χορηγό – κάποιον μεγάλο ιδιώτη χορηγό –  έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

  Το τρίτο θέμα είναι το προσωπικό της μονάδος, να γίνει ένας μικρός αριθμός προσλήψεων ατόμων που θα έχουν την εμπειρία, να μπορέσουν να λειτουργήσουν αυτή την μονάδα. Ενδεικτικά θα χρειαστούν οι ειδικότητες του γυναικολόγου, του εμβρυολόγου, της μαίας και του ψυχολόγου.

  Επομένως αυτές είναι οι τρείς βασικές προϋποθέσεις για να λειτουργήσει η μονάδα στο Αττικόν Νοσοκομείο, κατά τον κ. Βραχνή και παρόλο που η μονάδα έχει ήδη ιδρυθεί νομικά απομένουν τα υπόλοιπα τρία βήματα προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει και να προσφέρει αποτελεσματικές υπηρεσίες.

  Μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Αττικόν

  «Η μονάδα στο Αττικόν νοσοκομείο θεωρούμε ότι εφόσον πληρούνται οι δύο πρώτες προϋποθέσεις το κτιριακό και το θέμα της χορηγίας η μονάδα αυτή θα μπορούσε να ξεκινήσει το νωρίτερο σε έξι μήνες» αποκάλυψε ο κ. Βραχνής κατά την συνέντευξη τύπου ωστόσο όπως είπε «είναι όμως μία στιγμή που θα πρέπει όλοι μας να σκύψουμε πάνω σε αυτό το θέμα και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όλοι μας αυτή την ομάδα των συμπολιτών μας για να μπορέσουν να αποκτήσουν το πολυτιμότερο δώρο της ζωής που είναι τα παιδιά».

  Διαβάστε επίσης:

  Αυξήστε την θερμοκρασία του σώματος στο κρύο με αυτές τις τροφές

  Αλτσχάιμερ: Νέο φάρμακο που καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου αναμένεται να εγκρίνει ο EMA

     ΣΧΟΛΙΑ