• HealthStories.gr

    «Η πανδημία μπορούσε να είχε αποφευχθεί»

    • NewsRoom

    (πηγή: Wikimedia Ccommons)


    Η πανδημία Covid-19, εξαιτίας της οποίας έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους περισσότεροι από 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι, δεκάδες εκατομμύρια άλλοι έχουν μολυνθεί και έχει πληγεί σφοδρά η παγκόσμια οικονομία, «θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί», σύμφωνα με επιτροπή ανεξάρτητων ειδικών.

    Στην έκθεσή τους με τίτλο: «Covid-19: Ας είναι η τελευταία πανδημία» (COVID-19: Make it the Last Pandemic) που δημοσιεύθηκε σήμερα, οι ειδικοί αυτοί καταγγέλλουν ένα «πραγματικό Τσερνόμπιλ του 21ου αιώνα» και ζητούν να γίνουν άμεσα αλλαγές στα συστήματα προειδοποίησης και πρόληψης.

    «Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί», δήλωσε η Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, πρώην πρόεδρος της Λιβερίας και μία από τις συμπροέδρους της επιτροπής των ειδικών.

    Αν και είναι αυστηρή, η έκθεση των ειδικών δεν θεωρεί ότι υπάρχει μόνο ένας ένοχος για την εξέλιξη της πανδημίας. Αντίθετα «η κατάσταση αυτή οφείλεται σε μυριάδες αποτυχίες, ελλείψεις και καθυστερήσεις στην προετοιμασία και την αντίδραση» στην πανδημία, υπογράμμισε η Σίρλιφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ