• HealthStories.gr

    Η μαχητική Ματίνα, η πελαγωμένη Νάντια, και ο “γάτος” Βαλτάς

    • NewsRoom
    Η μαχητική Ματίνα, η πελαγωμένη Νάντια, και ο “γάτος” Βαλτάς

    Healthsecrets


    Σκούρα τα πράγματα για την πρόεδρο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων Νάντια Γκογκοζώτου, ενώ φαίνεται να έχει μεγάλη επιρροή ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς. Η, δε, Παγώνη θεά στην εκδήλωση για τα ΤΕΠ του Γεννηματάς.

    Το παλεύει αλλά δεν…

    Πραγματικά δύσκολο εξελίσσεται το έργο της πρόσφατα αναδειχθείσας στον θώκο της προέδρου της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων, Νάντιας Γκογκοζώτου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, όσο κι αν επιμένει – και όχι πάντα με καλό τρόπο – δεν καταφέρνει να εξασφαλίζει από τις φαρμακευτικές εταιρείες τις εκπτώσεις που ζητά, ώστε να μειωθεί το clawback.

    Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η νέα πρόεδρος όσο μαχητική, εργασιομανής και ικανή κι αν είναι, δεν μπορεί να καταφέρει αυτό το οποίο ζητά η κυβέρνηση, δηλαδή να εξασφαλίσει ιδιαίτερα χαμηλές τιμές φαρμάκων.

    Για να είμαστε δίκαιοι δεν ευθύνεται η ίδια για την κατάσταση. Έπεσε σε συγκυρία όπου οι ξένες φαρμακευτικές εταιρείες δεν είναι διατεθειμένες, πια, να δίνουν τόσο μεγάλες εκπτώσεις. Προτιμούν, όπως φαίνεται, να εκθέσουν την ελληνική κυβέρνηση, για να φανεί ότι, τελικά, είναι ανίκανη να μειώσει το clawback. Τονίζουν, δε, ότι, όσο κι αν το θέλουν, δεν βλέπουν και καμιά διάθεση να αυξηθούν κατά 200-300 εκατομμύρια ευρώ οι δημόσιες δαπάνες για το φάρμακο.

    Και κάτι ακόμη. Πολλές ξένες εταιρείες έχουν, ήδη, πετύχει τους στόχους των πωλήσεων στη χώρα μας. Προτιμούν, λοιπόν, να μη στέλνουν επιπλέον φάρμακα, καθώς αυτά επί της ουσίας θα τα διαθέσουν… δωρεάν. Έτσι διογκώνεται και το ζήτημα των ελλείψεων.

    Το νου μας μην τύχει κι αρρωστήσουμε μέχρι τον Ιανουάριο! Μόνο με COVID-19. Γι’ αυτή την περίπτωση έχουμε θεραπείες…

    Τουρλουμπούκι με τη θετική λίστα

    Στα ξαφνικά κι ενώ εδώ και δύο εβδομάδες έχει κλείσει το θέμα με τη νέα θετική λίστα φαρμάκων, ο Υπουργός Υγείας βγάζει μια νέα απόφαση και την ανακαλεί! Μιλάμε για κίνηση που έγινε μόλις τέσσερις μέρες πριν από την εφαρμογή της.

    Το θέμα προκλήθηκε από το γεγονός ότι η νέα θετική λίστα άλλαζε τον τρόπο αποζημίωσης κάποιων φαρμάκων – γενόσημων – για τα οποία οι πολίτες θα έπρεπε να πληρώσουν περισσότερα λεφτά.

    Αν και αυτό ήταν γνωστό ότι θα γίνει από τον Ιούλιο, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς. Οι άνθρωποι γνωρίζοντας τους πελάτες τους, κατάλαβαν ότι θα υπήρχε πρόβλημα. Μεταξύ μας και οι ίδιοι θα έχαναν τζίρους…

    Έτσι ο Πλεύρης σκέφτηκε να πάρει πίσω τη λίστα και μέσα στις επόμενες βδομάδες να εκδώσει νέα, όπου σε κάποιες κατηγορίες φαρμάκων δεν θα υπάρχει καινούρια επιβάρυνση των πολιτών.

    Ο υπερκινητικός Βαλτάς

    Οι φαρμακοποιοί μέσω του προέδρου του ΠΦΣ, Απόστολου Βαλτά, δεν απέτρεψαν όπως φαίνεται μόνο την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών, όμως ετοιμάζονται και για μία, ακόμη, κίνηση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, φαρμακευτικά σκευάσματα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) εξετάζεται σοβαρά να περάσουν στο κανάλι των ιδιωτικών φαρμακείων. Μιλάμε για φάρμακα τιμής από 250 ευρώ και χαμηλότερα.

    Μια πρώτη προσπάθεια είχε γίνει πριν από την επιδημία, αλλά μάλλον δεν πήγε καλά. Τώρα φαίνεται να επιχειρείται και πάλι, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

    Αυτό θα φέρει τζίρους στα ιδιωτικά φαρμακεία, όμως οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι ιδιαίτερα αρνητικές σε μια τέτοια εξέλιξη. Φοβούνται ότι τα σκευάσματά τους θα εξάγονται λόγω της χαμηλής τιμής. Μένει να το δούμε πως θα πάει.

    Να πούμε ακόμη ότι, όπως μας ανέφεραν κύκλοι της αγοράς, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων και γι’ αυτό δεν ευθύνονται τόσο πολύ οι παράλληλες εξαγωγές. Λέγεται πως και οι πολυεθνικές στέλνουν στη χώρα φάρμακα με το σταγονόμετρο, καθώς, αφενός, ό,τι και να πουλήσουν θα τους γυρίσει σε clawback – ήτοι θα το χορηγήσουν δωρεάν, όπως είπαμε και πιο πριν – αφετέρου ελλείψεις υπάρχουν και σε άλλες χώρες, τις οποίες προτιμούν, καθώς εκεί πουλάνε σε καλύτερες τιμές.

    Ματίνα σούπερ σταρ

    Όπως πάντα “στην τρίχα” αλλά ιδιαίτερα διακριτική και μακριά από κάμερες ήταν η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων των ανακατασκευασμένων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς.

    Στην εν λόγω εκδήλωση υπήρχε παράλληλα και διαδήλωση εργαζομένων υγειονομικών του νοσοκομείου, η οποία αντικειμενικά ακροβατούσε στο όριο της υπερβολής, παρόλο που οι εργαζόμενοι έχουν τα δίκια τους, αντικειμενικά.

    Η κα Ματίνα έδειχνε ότι είναι μαζί τους, αλλά φυσικά δεν ήταν αντίστοιχα… διαδηλωτική.

    Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν εκλογές γιατρών αυτή την περίοδο κι έρχονται κι άλλες εκλογές σε μερικούς μήνες…



    ΣΧΟΛΙΑ