• HealthStories.gr

    Η γυναικοκρατία του Υπουργείου Υγείας: Δάφνη, Νάντια και Ειρήνη

    • NewsRoom
    Η γυναικοκρατία του Υπουργείου Υγείας: Δάφνη, Νάντια και Ειρήνη

    Healthsecrets


    Με εξαίρεση την Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναμένουμε το έργο των γυναικών που διατηρούν σημαντικές θέσεις στο Υπουργείο Υγείας.

    Ο λόγος για τη Δάφνη Καϊτελίδου και για τη Νάντια (Βασιλική Κωνσταντίνα) Γκογκοζώτου.

    Ειρήνη Αγαπηδάκη – Εξετάσεις για καρκίνο μαστού

    Πολύ καλό το πρόγραμμα για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού και μπράβο. Όμως δύο και πλέον μήνες μετά δεν έχουμε αντιληφθεί τον βαθμό που λειτούργησε και σε τι βαθμό θεωρείται επιτυχημένο.

    Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη – η οποία ειρήσθω εν παρόδω θεωρείται από τα πλέον αξιόλογα στελέχη του Υπουργείου Υγείας – αγκάλιασε το εγχείρημα και συνέβαλε στη διάδοση του κοινωνικού του μηνύματος για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

    Ωστόσο δεν θα έπρεπε να έχουμε μια ενημέρωση σχετικά με το πόσα SMS έχουν σταλεί σε γυναίκες άνω των 50 ετών για να πάνε να κάνουν την προληπτική εξέταση / μαστογραφία; Δεν θα έπρεπε να επικοινωνήσει η κυβέρνηση και μέσω της κυρίας Αγαπηδάκη την επιτυχία του προγράμματος, ότι εστάλησαν τόσα μηνύματα και ανταποκρίθηκε τόσες γυναίκες;

    Στου κουφού την πόρτα…

    Σε άλλα νέα το Υπουργείο Υγείας ζητά λεφτά από τον προϋπολογισμό του κράτους. Και θα έπρεπε το Μέγαρο Μαξίμου ναι είναι αρκετά δεκτικό στο αίτημα και να ενισχύσει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου. Όμως δεν το κάνει. Αυτό τουλάχιστον μαθαίνουμε.

    Ότι όσο κι αν προσπαθεί ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αλλά και η αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα να βρουν λεφτά, για να μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις των γιατρών στο ΕΣΥ, δεν τα καταφέρνουν. Βρίσκουν τις πόρτες κλειστές.

    Η Δάφνη Καϊτελίδου και η αξιολόγηση του ΟΔΙΠΥ

    Εδώ και πάρα πολύ καιρό ακούμε ότι το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να βελτιώσει τις υπηρεσίες, τις οποίες παρέχουν τα νοσοκομεία. Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί ο Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία, δηλαδή ο ΟΔΙΠΥ, επικεφαλής του οποίου είναι η κυρία Δάφνη Καϊτελίδου.

    Ο Οργανισμός βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και πιο συγκεκριμένα του Γενικού Γραμματέα Γιάννη Κωτσιόπουλου – φυσικά και υπό την εποπτεία της αναπληρώτριας Υπουργού Μίνας Γκάγκα.

    Το βασικό ζήτημα είναι ότι εδώ και τόσα χρόνια δεν έχει γίνει καμιά αξιολόγηση για τις υπηρεσίες, που παρέχει ο ΟΔΙΠΥ. Η κυρία Καϊτελίδου κάνει κάτι ή απλά κατέχει αυτή τη θέση;

    Νάντια Γκογκοζώτου: Καλώς τηνα κι ας άργησε

    Τελικά, μετά από τόσους μήνες που το συζητούσαμε, ήρθε και η αλλαγή στην προεδρία της Επιτροπής Διαπραγμάτευση. Το πρόσωπο, που ανέλαβε επικεφαλής, η κυρία Νάντια Γκογκοζώτου, δεν είναι ένα άτομο άγνωστο στην Επιτροπή.

    Η κυρία Γκογκοζώτου έχει πλέον κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη, αφού το θέμα τακτοποιήθηκε και τυπικά έστω και με καθυστέρηση. Γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα μιλώντας σε συνεργάτες της παραπονιόταν – και δικαίως – για το πότε θα διοριστεί επικεφαλής και για το ότι η θέση της ήταν λεπτή.

    Ένα γράμμα για τον Γκίκα Μαγιορκίνη

    Για την… κατάχρηση των social media από τον επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη τα έχουμε ξαναπεί. Φαίνεται ότι ο κύριος Μαγιορκίνης είναι fan του Facebook, γιαυτό και μας «βομβαρδίζει» με κάθε ευκαιρία.

    Λιώνουμε τα νιάτα μας προσπαθώντας να καταλάβουμε τι σημαίνει υπερβάλλουσα θνησιμότητα και υπερβάλλουσα θνητότητα και γενικότερα υπερβάλλουσα… Και η ενημέρωση «σπάει» με μια φωτογραφία από κάποιες προσωπικές στιγμές. Και τα like πέφτουν βροχή από κάτω…

    Αγαπητέ κύριε Μαγιορκίνη, αυτό που διαβάζουμε στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ είναι ότι έχουμε θανάτους στην Ελλάδα με ή από COVID-19. Τώρα, αν συγκρινόμαστε με άλλες χώρες και δεν έχουμε τόσους πολλούς θανάτους σε σχέση με εκείνες, δεν έχει τόσο μεγάλο νόημα – άσε, δηλαδή, που παραμένουμε σταθερά σε υψηλή θέση σε αυτό το κομμάτι.

    Το θέμα είναι ότι η θνησιμότητα είναι αυξημένη σε σχέση με άλλες χρονιές. Εσείς γιατί προσπαθείτε να μας πείσετε ότι η κυβέρνηση τα κάνει όλα τόσο καλά και ότι δεν διαφέρουμε από άλλες χώρες; Διακρίνουμε μια “υπερβάλλουσα” υπερβολή.



    ΣΧΟΛΙΑ