• HealthStories.gr

    Η επιστροφή Καραθάνου και Μανιαδάκη στον χώρο του φαρμάκου και η αστοχία της Θεανώς

    • NewsRoom
    Πλεύρης


    Στο πλευρό του Άδωνι Γεωργιάδη εμφανίστηκε μετά από αρκετά χρόνια ο Νίκος Μανιαδάκης. Την ίδια στιγμή η φαρμακοβιομηχανία αγωνιά για τις διατάξεις, που θα κατατεθούν την επόμενη βδομάδα, σχετικά με το clawback.

    Νίκος και Άδωνις

    Ένα αρκετά επιτυχημένο συνέδριο για τον κλάδο της υγείας διοργάνωσε η εφημερίδα Kαθημερινή, η οποία εδώ και κάποιους μήνες έχει εισέλθει στον κλάδο των συνεδρίων. Αν και έγινε κεκλεισμένων των θυρών και δεν υπήρχε δια ζώσης πρόσβαση για δημοσιογράφους, η στήλη κατάφερε να μάθει δύο – τρία πράγματα από το παρασκήνιο.

    Όπως μας μεταφέρθηκε και δεν έχουμε λόγο να το αμφισβητήσουμε, στον χώρο του συνεδρίου εμφανίστηκε ο κ. Νίκος Μανιαδάκης, του οποίου την ακριβή ιδιότητα δεν την γνωρίζουμε σήμερα, αλλά θυμόμαστε ότι ήταν αναπληρωτής κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, η οποία μετεξελίχτηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

    Χωρίς να είναι απόλυτα εξακριβωμένο αυτό που μας είπαν, ο κ. Μανιαδάκης ήταν μαζί με τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Πιθανόν ο συγκεκριμένος να είναι ένας από τους συμβούλους του κ. Γεωργιάδη, όσον αφορά στο κομμάτι του φαρμάκου, το οποίο είναι στην ευθύνη του για τα αναπτυξιακά προγράμματα της φαρμακοβιομηχανίας.

    Να αναφέρουμε, δε, ότι ο κ. Μανιαδάκης, του οποίου το όνομα είχε εμπλακεί στο ονομαζόμενο αλλά ποτέ αποδεδειγμένο σκάνδαλο Novartis, γνωρίζει εξαιρετικά καλά τον κλάδο του φαρμάκου και υπήρξε σύμβουλος πολλών φαρμακευτικών εταιρειών. Το να είναι μαζί με τον κ. Γεωργιάδη δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς ο τελευταίος ήταν για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο μεγάλος κατηγορούμενος για το σκάνδαλο αυτό. Φυσικά ποτέ δεν αποδείχτηκε τίποτα και δικαίως θα μπορούσε και ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Μανιαδάκης να μιλούν για εκτόξευση λάσπης, καθώς υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλη επίπτωση στην επαγγελματική του πορεία.

    Η επιστροφή του Μπάμπη

    Ένας ιδιαίτερα γνωστός φαρμακοποιός τους διαδρόμους του Υπουργείου Υγείας, επέστρεψε και πάλι στην Αριστοτέλους, αναλαμβάνοντας καθήκοντα συμβούλου για το φάρμακο στο πλευρό του Θάνου Πλεύρη. Πρόκειται για τον κ. Μπάμπη Καραθάνο, ο οποίους υπήρξε στο παρελθόν σύμβουλος του Άδωνι Γεωργιάδη, όταν ο τελευταίος ήταν Υπουργός Υγείας.

    Χωρίς να θυμόμαστε αρκετά καλά, ο κύριος Καραθάνος συνυπήρξε ως σύμβουλος του Γεωργιάδη μαζί με τον Θάνο Πλεύρη.

    Διαπιστώνουμε, δηλαδή, ότι το κομματικό περιβάλλον του, του κόμματος ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, έχει εγκατασταθεί στο Υπουργείο Υγείας. Αυτό το αναφέρουμε απλά σαν σχόλιο, καθώς το βασικό ζήτημα είναι να γίνεται η δουλειά σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

    Το έκανε πάλι το θαύμα της η Θεανώ

    Ένα μεγάλο επικοινωνιακό φάουλ πραγματοποίησε η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κα Θεανώ Καρποδίνη, αποστέλλοντας με τη μορφή άτυπης ενημερώσεις την αντίδρασή της για δημοσίευμα, που αφορούσε στην πιθανότητα κατάργησης της ΥΠΕΔΗΦΚΑ.

    Ο εν λόγω Οργανισμός αποτελούσε τον ελεγκτικό φορέα του ΕΟΠΥΥ και, όπως ανέφερε το δημοσίευμα, επικείμενο νομοσχέδιο θα τον καταργούσε. Η κα Θεανώ Καρποδίνη, επίτηδες ή κατά λάθος, επί της ουσίας επιβεβαίωσε την προοπτική της κατάργησης.

    Τώρα αν ισχύει η πληροφορία, που δημοσιεύτηκε σε ένα site – όχι ιδιαίτερα μεγάλο βεληνεκούς – μένει να αποδειχθεί κατά την κατάθεση του νομοσχεδίου, η οποία αναμένεται μέσα στους πρώτους δύο μήνες του 2022.

    Πάντως αν η διοικήτρια του Οργανισμού ήθελε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με την κατάργησή της παιδικά, σίγουρα δεν το πέτυχε. Και, φυσικά, όπως φαίνεται από το e-mail που εστάλη, μόνο άτυπη ενημέρωση δεν ήταν αυτή.

    Αγωνία για τις φαρμακευτικές

    Μιας και ο λόγος για κατάθεση νομοσχεδίων, να σημειώσουμε ότι ήδη έχει κατατεθεί από το Υπουργείο Υγείας νομοσχέδιο που αφορά στην ΕΚΑΠΥ, μέσα στο οποίο θα συμπεριληφθούν και τροπολογίες, που θα αφορούν στο φάρμακο. Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των εταιριών του κλάδου, τους ανέφερε σε γενικές γραμμές τι προτίθεται να νομοθετήσει άμεσα και τι σε επόμενο χρόνο.

    Εκείνο που διαπιστώνεται είναι ότι και οι τροπολογίες, που θα ήθελε να καταθέσει, δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα και άρα πολύ λίγα είναι τα νομοθετήματα, που θα αφορούν στο φάρμακο και θα μπορέσουν να γίνουν νόμος του κράτους πριν κλείσει το έτος. Το σίγουρο είναι ότι ο νέος Υπουργός Υγείας προσπαθεί να εξασφαλίσει χρήματα, για να καλύψει τις ολοένα και πιο αυξημένες δαπάνες για το φάρμακο, αλλά σκοντάφτει στο Υπουργείο Οικονομικών.

    Αυτό, πάντως, που μας αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, είναι ότι ο Θάνος Πλεύρης το παλεύει. Και κατανοεί τα θέματα, ενώ ο προκάτοχός του, είτε από αδιαφορία είτε επειδή δεν ήθελε να προκαλέσει, δεν είχε ασχοληθεί με αυτά.

    *Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.



    ΣΧΟΛΙΑ