• HealthStories.gr

    Οι δύσκολοι γρίφοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την παράταση ή μη των περιοριστικών μέτρων

    • NewsRoom
    Οι δύσκολοι γρίφοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την παράταση ή μη των περιοριστικών μέτρων

    Παράταση περιοριστικών μέτρων


    Δύσκολοι είναι οι γρίφοι που καλούνται να λύσουν σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στη συνεδρίασή τους.

    Από τη μία η εξάπλωση της Όμικρον που οδηγεί σε χιλιάδες νέες μολύνσεις με κατά κανόνα ήπια εξέλιξη αλλά σταθερή πίεση στο ΕΣΥ κυρίως στις απλές κλίνες COVID και από την άλλη η πίεση επαγγελματιών διαφόρων κλάδων που βλέπουν γι άλλη μία φορά τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων στις επιχειρήσεις τους.

    Συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

    Τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων θα αποφασίσουν σήμερα αν θα παραταθούν τα μέτρα για μία εβδομάδα.

    Οι προβληματισμοί τους ξεκινούν από το γεγονός ότι υπάρχουν ενδείξεις για σταθεροποίηση των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής Όμικρον στα 30-35.000 κρούσματα ημερησίως τα οποία στην πλειοψηφία τους έχουν ήπια συμπτωματολογία χωρίς να απαιτείται νοσηλεία.

    Το γεγονός αυτό προκαλεί αισιοδοξία διότι μέχρι στιγμής είναι ελεγχόμενη η ροή ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία, αλλά από την άλλη τα δημόσια νοσοκομεία απογυμνώνονται λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού ανάμεσα στους υγειονομικούς, όπως ανέφερε η ΠΟΕΔΗΝ.

    Επίσης σε περίπτωση επαναφοράς της λειτουργίας της εστίασης και της διασκέδασης με μουσική και κανονικό ωράριο λειτουργίας θα έστελνε ένα διφορούμενο μήνυμα σε ανεμβολίαστους περί υποχώρησης της πανδημίας και απομάκρυνσης του κινδύνου.

    Πάντως πολλοί είναι στην κυβέρνηση που θα επιθυμούσαν χαλάρωση των μέτρων στην εστίαση, τη διασκέδαση και τον χώρο του αθλητισμού, αλλά μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να παραμείνουμε σε αυτό το πλαίσιο μέτρων προκειμένου να εξασφαλισθεί η μεγαλύτερη δυνατή προστασία από τον κορονοϊό.

    Ειδικό θέμα συζήτησης πάντως στην επιτροπή θα αποτελέσει η μουσική και το ωράριο λειτουργίας σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία που προκύπτουν από την ιχνηλάτηση, δηλαδή την πηγή μόλυνσης με κορονοϊό τις τελευταίες ημέρες στα περισσότερα νέα κρούσματα.

    Αν λοιπόν διαπιστωθεί ότι η πηγή μόλυνσης δεν ήταν η εστίαση ή η διασκέδαση, αλλά οι οικογενειακές συναναστροφές δεν αποκλείεται μία μικρή χαλάρωση των μέτρων σε ότι αφορά τη μουσική και το ωράριο, αλλά ενδεχομένως με αυστηροποίηση των ελέγχων και των ατομικών μέτρων προστασίας.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ