• HealthStories.gr

    Γιατί έχω λιγούρες; Πώς θα τις αντιμετωπίσω;

    • NewsRoom
    Τι είναι η διαισθητική διατροφή και πώς μπορεί να αλλάξει για πάντα τη ζωή σας;


    Πόσο συχνά νιώθεις ότι θέλεις να “βάλεις στο στόμα σου” γιατί έχεις μια λιγούρα;

    Συνήθως αυτή η ακατανίκητη επιθυμία, πιο συχνά για κάτι γλυκό, εμφανίζεται το απόγευμα, λίγο μετά το μεσημεριανό φαγητό ή και το βράδυ. Μη μου πεις ότι δεν έχεις ακούσει αρκετές φορές να διηγούνται φίλοι και γνωστοί πως ξύπνησαν μέσα στη νύχτα και κατευθύνθηκαν στο ψυγείο επειδή ένιωθαν λιγούρα.

    “Στην πραγματικότητα, πιστεύεται ότι περίπου το 50% των ανθρώπων βιώνουν τακτικά λιγούρες για φαγητό, κάτι που μπορεί να εκτροχιάσει τις προσπάθειές σου για μια σωστή διατροφή”, μας λέει ο Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Ιδρυτής του medNutrition.

    Τι ακριβώς είναι η λιγούρα

    Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Λιγούρα ονομάζεται η έντονη ή επείγουσα επιθυμία για έναν συγκεκριμένο τύπο τροφής και η επιθυμία αυτή μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

    Παρόλο που οι τύποι τροφίμων που λαχταρούν οι άνθρωποι διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, συχνότερα προτιμούνται τα επεξεργασμένα και πρόχειρα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος. Δεν είχες ποτέ λιγούρα για κάποιο καρότο σωστά;

    Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη διατήρηση σωστού βάρους

    Οι λιγούρες είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην προσπάθεια μείωσης ή διατήρησης του σωματικού βάρους.

    Θα σου δώσω κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα:

    • Λιγούρα είναι να μπεις σε ένα μεγάλο φούρνο για καφέ και να δεις στις βιτρίνες (λες και είναι κοσμηματοπωλείο) πολλά γλυκά και αλμυρά αρτοπαρασκευάσματα και να φύγεις μαζί με ένα muffin ή μια τυρόπιτα.

    • Λιγούρα είναι να φας ένα γλυκό που σε κέρασαν, λόγω κάποιας περίστασης, παρόλο που μπορεί να είναι το τρίτο μέσα στην ημέρα, αν πρόκειται και για μια μεγάλη γιορτή ή ακόμη και αν δεν θα ήταν η πρώτη σου επιλογή γλυκού.

    • Λιγούρα επίσης είναι να σου έχει περισσέψει κάτι στο ψυγείο ή να υπάρχει διαθέσιμο στο ντουλάπι από προχθές. Δεν πεινάς, ωστόσο, ξέρεις ότι είναι εκεί κι έτσι κάποια στιγμή το καταναλώνεις.

    Διαβάστε τη συνέχεια στο healthstories.gr

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ