• HealthStories.gr

    Ελπίδες για τα επικαιροποιημένα εμβόλια – Από σήμερα οι πρώτοι εμβολιασμοί

    Πηγή: healthstories.gr


    Ξεκινούν σήμερα οι πρώτοι εμβολιασμοί με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της COVID-19.

    Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών καλύπτουν τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5 – αλλά και το αρχικό στέλεχος της Γιουχάν, που δεν εντοπίζεται πλέον – και ενισχύουν την ανοσία, προλαμβάνοντας τη βαριά νόσηση.

    Η πλατφόρμα για όλους τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης άνοιξε στις 27 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου είχαν προγραμματιστεί 12.185 ραντεβού.

    Ελπίδες για τα επικαιροποιημένα εμβόλια

    Υπενθυμίζεται ότι από 14 Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί των αναμνηστικών δόσεων με το επικαιροποιημένο εμβόλιο που καλύπτει την υποπαραλλαγή του ιού Όμικρον 1. Μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου είχαν πραγματοποιηθεί 41.839 εμβολιασμοί με αυτό το εμβόλιο, εκ των οποίων οι 4.338 αφορούσαν σε 1η αναμνηστική δόση, 31.499 σε 2η αναμνηστική δόση και 5.997 σε 3η αναμνηστική δόση. Με το ίδιο εμβόλιο είχαν προγραμματισθεί έως τις 28 Σεπτεμβρίου 10.870 ραντεβού.

    Πολλοί πολίτες απέφυγαν να κάνουν το πρώτο επικαιροποιημένο εμβόλιο, καθώς περίμεναν εκείνο που καλύπτει την Όμικρον 4 και 5, παρά τι συστάσεις των ειδικών που έλεγαν ότι δεν πρέπει να χάνουν χρόνο περιμένοντας, αλλά να κάνουν όποιο εμβολιο είναι διαθέσιμο.

    Ποιοι μπορούν να τα κάνουν

    Υπενθυμίζεται ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση και ότι οι αναμνηστικές δόσεις γίνονται, πλέον, μόνο με τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Πριν από τη χορήγησή τους ο πολίτης πρέπει να έχει ολοκληρώσει τον βασικό του εμβολιασμό, δηλαδή τις δύο δόσεις των mRNA εμβολίων ή του μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

    Επιπλέον η χορήγησή τους συστήνεται να γίνεται σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορωνοϊό:

    • Σε όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
    • Σε άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού
    • Σε διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων
    • Σε επαγγελματίες υγείας.

    Το μείζον ερώτημα είναι εάν τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια θα προλαμβάνουν τη μόλυνση από τον ιό, κάτι που θα φανεί στην πράξη με τη χορήγησή τους σε ευρεία κλίμακα.

    Διαβάστε επίσης:

    «Στα μαχαίρια» Πλεύρης-φαρμακευτικές – Η ατάκα του Υπουργού που εξόργισε τους φαρμακοβιομήχανους

    Πώς η πανδημία άλλαξε τις προσωπικότητες των ανθρώπων – Λιγότερη εξωστρέφεια και ευσυνειδησία



    ΣΧΟΛΙΑ