• HealthStories.gr

    COVID-19: Ελληνική μελέτη αναδεικνύει το όφελος των αντιικών χαπιών

    • NewsRoom
    Ελληνική μελέτη αναδεικνύει το όφελος των αντιικών χαπιών

    Πηγή: healthstories.gr


    Το όφελος των αντιικών χαπιών σε ασθενείς με COVID-19 αποδεικνύει μελέτη σε Έλληνες ασθενείς που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Infectious Diseases.

    Στη μελέτη των Ελλήνων επιστημόνων εξετάστηκε η αποτελεσματικότητα της μολνουπιραβίρης (Lagevrio) και της νιρματρελβίρης/ριτοναβίρης (Paxlovid), των αντιικών χαπιών που χορηγούνται στη χώρα μας σε ασθενείς με COVID-19.

    Τη μελέτη υπογράφουν οι: Δημήτρης Παρασκευής, Μ. Γκόβα, Κ. Μέλλου, Γ. Γερολυμάτος, Ν. Ψαλίδα, Κ. Γκολφινοπούλου, Ε. Γ. Κωστάκη, Στ. Λουκίδης, Αναστασία Κοτανίδου, Αθανάσιος Σκουτέλης, Ελ. Θηραίος, Γιώργος Σαρόγλου, Δημ. Ζωγραφόπουλος, Δημ. Φιλίππου, Ηλίας Μόσιαλος, Θεοκλής Ζαούτης, Μίνα Γκάγκα, Σωτήρης Τσιόδρας και Αν. Αντωνιάδου.

    Η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αξιολογήθηκε με βάση τρεις παράγοντες: (α) συμπτωματική ασθένεια που δεν οδήγησε σε θάνατο (δηλαδή νοσηλεία χωρίς εισαγωγή στη ΜΕΘ, κλινική επιδείνωση ή θάνατος, (β) θάνατος λόγω COVID-19 και (γ) νοσηλεία, εισαγωγή στη ΜΕΘ, κλινική επιδείνωση ή θάνατος.

    Η μελέτη έδειξε μείωση νοσηλείας και θανάτου μετά τη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων, με τους ηλικιωμένους άνω των 75 ετών και όσους είχαν υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης στα φάρμακα, να ωφελούνται περισσότερο.

    Συγκεκριμένα, από τους 4022 ασθενείς 65 ετών και πάνω που έλαβαν μολνουπιραβίρη, το 3,51% (149 άτομα) χρειάστηκε να νοσηλευθεί σε απλή κλίνη, το 0,42% (18 άτομα) νοσηλεύθηκε σε ΜΕΘ ή/και διασωληνώθηκε και το 1,21% (51 άτομα) κατέληξε.

    Αντίστοιχα, από τους 3.742 ασθενείς ίδιας ηλικιακής ομάδας που δεν είχαν λάβει την αγωγή, 8,42% (357 άτομα) νοσηλεύθηκαν σε απλή κλίνη, 0,33% (14 ασθενείς) νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ ή διασωληνώθηκαν και το 3,4% (144 ασθενείς) κατέληξε λόγω της νόσου.

    Από τους 13.462 ασθενείς με κορωνοϊό, ηλικίας 65 ετών και πάνω, που έλαβαν νιρματρελβίρη/ριτοναβίρη, το 2,14% (297 άτομα) χρειάστηκε να νοσηλευθεί, το 0,1% νοσηλεύθηκε σε ΜΕΘ και το 0,63 κατέληξε. Σε 12.728 άτομα που δεν έλαβαν τη συγκεκριμένη θεραπεία, το ποσοστό απλής νοσηλείας ανήλθε σε 6,18%, νοσηλείας σε ΜΕΘ 0,12% και θανάτου 1,87%.

    Οι συγγραφείς της ελληνικής μελέτης σημειώνουν ότι τα αντιικά φάρμακα μπορούν να προσφέρουν πρόσθετα οφέλη σε εξαιρετικά ευάλωτους πληθυσμούς ασθενών, παρά το γεγονός ότι η επικινδυνότητα του ιού, όσον αφορά στον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, έχει έτσι και αλλιώς μειωθεί – μεταξύ άλλων λόγω της υβριδικής ανοσίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι 7 καλύτερες τροφές για τον σκελετό και τα οστά

    Πυρκαγιές: Οι επιπτώσεις στα μάτια από τον καπνό

    Υπουργείο Υγείας: Μέτρα για την αποφυγή εισπνοής καπνού/στάχτης από πυρκαγιά



    ΣΧΟΛΙΑ