• HealthStories.gr

    Χρυσοχοΐδης – Βουλή: Η άρνηση της αντιπολίτευσης για τις Μονάδες Αντιμετώπισης των Εγκεφαλικών με ξεπερνάει

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

    Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης


    Οι Μονάδες Αντιμετώπισης των Εγκεφαλικών, που εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρέθηκαν στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.

    “Tα εγκεφαλικά αυτή τη στιγμή στη χώρα μας δεν αντιμετωπίζονται με σωστό τρόπο”, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης κατά τη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας για το “Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ ΑΕΕ)”.

    “Δεν αντιμετωπίζονται, συνέχισε. Έχουμε περίπου 57.000 εγκεφαλικά. Και αυτά αντιμετωπίζονται με πλημμελή τρόπο. Είτε έχουν να κάνουν με τη γρήγορη μεταφορά, που είναι κρίσιμο στοιχείο η ταχύτητα, είτε έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του εγκεφαλικού την ώρα που φτάνει σε ένα νοσοκομείο και από εκεί και πέρα με ποιον τρόπο αναλαμβάνουν οι θεράποντες να επέμβουν σε αυτό το περιστατικό”.

    Χρυσοχοΐδης: 11.000 θάνατοι, 14.000 αναπηρίες

    Ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, είπε ότι “στη χώρα έχουμε 11.000 θανάτους, και 14.000 αναπηρίες – παραπληγικούς ανθρώπους – αυτή είναι η πραγματικότητα. Και από εκεί και πέρα, φαντάζεστε πόσες δεκάδες χιλιάδες αναπηρίες έχουμε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας αυτού του ελλείμματος που έχει η χώρα”.

    Ο υπουργός Υγείας ανέφερε σχετικά με τις επιφυλάξεις άλλων κομμάτων:

    “Αναρωτιέμαι, τώρα όλοι εσείς εδώ που είπατε ότι δηλώνετε «παρών», δηλώνετε επιφυλάξεις, δηλώνετε κατά, τι είναι αυτό όλο; Υπάρχει μια προσπάθεια εδώ να φτιάξουμε κάτι.

    Μέχρι τώρα δεν είμαστε ακόμα μέλος του ευρωπαϊκού σχεδίου για τα εγκεφαλικά, τώρα θα γίνουμε μέλος. Σε τι συνίσταται αυτή η άρνηση για τις Μονάδες Αντιμετώπισης των Εγκεφαλικών; Και αναρωτιέμαι και από τα μεγάλα κόμματα εδώ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι είναι αυτό που μου λέτε; Ξεκινάει μια πρωτοβουλία, θα σας πω και πώς θα γίνει.

    Σε τι συνίσταται λοιπόν το «παρών» και το «όχι»; Δημοκρατικό σας δικαίωμα είναι, αλλά εδώ νομίζω ότι απέναντι στον ελληνικό λαό, απέναντι στους πολίτες, πρέπει να τεκμηριώνουμε αυτά που λέμε.

    14.000 παραπληγικοί και 11.000 νεκροί. Και ερχόμαστε και λέμε ότι υπάρχει δυνατότητα, με βάση ευρωπαϊκά στοιχεία και δεδομένα να βοηθήσουμε. Πουθενά στην Ευρώπη και στον κόσμο δεν υπάρχει σε κάθε περιοχή, σε κάθε νομό, μια ΜΑΦ. Αυτό είναι ένα σχέδιο μακροπρόθεσμο“.

    Η ανάπτυξη των Μονάδων Αντιμετώπισης των Εγκεφαλικών στη χώρα

    Όπως είπε, θα αναπτυχθούν στο λεκανοπέδιο της Αθήνας πέντε Μονάδες Αντιμετώπισης των Εγκεφαλικών, στο συγκρότημα της Θεσσαλονίκης δύο κέντρα, στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας- στην Αλεξανδρούπολη, στη Λάρισα, στα Γιάννενα, στην Πάτρα και στο Ηράκλειο. Επίσης στη Λέσβο για το Βόρειο Αιγαίο, στη Ρόδο για το Νότιο Αιγαίο, στην Κέρκυρα, στην Κοζάνη για τη Δυτική Μακεδονία και στην Καλαμάτα για την Πελοπόννησο.

    Η μεταφορά των ασθενών με εγκεφαλικό

    “Και εδώ τίθεται και ένα άλλο ζήτημα, συνέχισε, το κρίσιμο ζήτημα που θέσατε. Με ποιον τρόπο φτάνουν τα περιστατικά εκεί. Υπάρχει λοιπόν αυτή τη στιγμή ένα δίκτυο αεροδιακομιδών το οποίο κάνει 2.200 μεταφορές. Αεροδιακομιδές με τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα του «Σταύρου Νιάρχος» από την Ελευσίνα και υπάρχουν και τα ελικόπτερα του στρατού που ορισμένες φορές παρουσιάζουν προβλήματα.

    Έρχεται τώρα λοιπόν η κυβέρνηση, δημιουργεί έξι βάσεις ελικοπτέρων σε όλη τη χώρα, που σημαίνει πια ότι θα έχουμε τη δυνατότητα πέρα από την έρευνα-διάσωση, σε περιπτώσεις ατυχημάτων να έχουμε αεροδιακομιδές, πολύ γρήγορα. Αυτό είναι ένα σχέδιο ολόκληρο, γιατί όπως είπαμε πολύ σωστά η ταχύτητα είναι συγκεκριμένο πολύ κρίσιμο ζήτημα”.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης απαντώντας στην αντιπολίτευση είπε ακόμα:

    “Ποιος τα λέει αυτά, που τα είδατε εσείς ότι θα κάνουμε εκ των ενόντων τις ΜΑΦ; Θα κάνουμε προσλήψεις, 1.500 γιατρούς και 3.000 νοσηλευτές. Περιμένουμε και φέτος, όπως ξέρετε αυτές που λέτε ότι έχουν καθυστερήσει είναι άλλες περίπου 4.500. Για τις 2.500 έχουν βγει τα αποτελέσματα για νοσηλευτές και άλλους 1000 τώρα όπου να ‘ναι σε 15 μέρες περίπου θα έχουμε τα αποτελέσματα.

    Αλλά πέρα απ΄ αυτά έχουμε άλλες 3.000 νοσηλευτές νοσηλεύτριες το 2024. Για κάθε ΜΑΦ χρειάζονται 10 νοσηλευτές. Και μετά χρειάζονται ο νευρολόγος, ο παθολόγος, ο βασικός «παίκτης» στη ΜΑΦ που είναι ο ακτινολόγος ο επεμβατικός, για την θρομβεκτομή στον αγγειογράφο. Αλλά η δαπάνη για τη δημιουργία της ΜΑΦ είναι 120.000 ευρώ. Ο αγγειογράφος είναι το κρίσιμο μηχάνημα, ο εξοπλισμός ο οποίος κοστίζει.

    Έρχεται τώρα λοιπόν η κυβέρνηση, δημιουργεί έξι βάσεις ελικοπτέρων σε όλη τη χώρα, με το HEMS το σχέδιο, που σημαίνει πια ότι θα έχουμε τη δυνατότητα πέρα από την έρευνα-διάσωση, σε περιπτώσεις ατυχημάτων να έχουμε αεροδιακομιδές, πολύ γρήγορα. Αυτό είναι ένα σχέδιο ολόκληρο, γιατί όπως είπαμε πολύ σωστά η ταχύτητα είναι συγκεκριμένο πολύ κρίσιμο ζήτημα“.

    Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε:

    “Έρχεται εδώ μια καινοτομία. Γιατί δεν την έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις αυτήν την καινοτομία; Τι είναι; Κάτι καινούριο τα εγκεφαλικά; Χάνονται άνθρωποι τόσα χρόνια. Γιατί δεν το κάνατε; Και έρχεστε τώρα και μου λέτε εδώ ότι ξέρετε αυτό δεν είναι καλό ή δεν θα γίνει ή καλό είναι, αλλά είναι προθέσεις. Τι είναι αυτά όλα; Δεν πείθουν αυτά.

    Η κριτική από κάποιους ήταν χρήσιμη, αλλά αυτού του οποίου η άρνηση που οφείλεται σε καθαρά μια πολιτική βάση αντιπολιτευτική χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση, αυτό πραγματικά με ξεπερνάει και μας ξεπερνάει. Και ξεπερνάει και τον κόσμο“.

    Διαβάστε επίσης:

    Εξελίξεις στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης

    Καρκίνος παγκρέατος: Συστατικό-μίμος επιβραδύνει τη νόσο

    Ο «φοβικός» Μιχάλης, οι καραμπόλες στο ΙΦΕΤ και η επανεμφάνιση του Άδωνι



    ΣΧΟΛΙΑ