• HealthStories.gr

    Από αυτήν την εβδομάδα μονοκλωνικά αντισώματα ως προφυλακτική θεραπεία για ανοσοκατεσταλμένους

    ASTRAZENECA

    Πηγή: healthstories.gr


    Μετά από πρωτοφανή καθυστέρηση πολλών μηνών ξεκινάει και στη χώρα μας πιθανότατα και από αυτήν την εβδομάδα η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων ως προφυλακτική θεραπεία για ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Το Υπουργείο Υγείας δηλώνει έτοιμο να εκκινήσει τη διαδικασία ίσως και από αυτήν την Τετάρτη.

    Όλο αυτό το διάστημα εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών, οι οποίοι είναι ανοσοκατεσταλμένοι – άρα απροστάτευτοι έναντι της COVID-19 λοίμωξης και επιρρεπείς σε σοβαρή νόσηση και νοσηλεία σε ΜΕΘ – ζητούσαν επισταμένως να ξεκινήσει η χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου, μιας και τα συγκεκριμένα μονοκλωνικά αντισώματα της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca είναι τα πρώτα και τα μόνα, μέχρι στιγμής, που δρουν προφυλακτικά, όπως το εμβόλιο, χωρίς, ωστόσο, ο τρόπος δράσης τους να είναι ίδιος.

    Σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς αυτοί δεν έκαναν το εμβόλιο κατά της COVID-19, αν και η σύσταση ήταν ισχυρή καθώς ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου. Αιτία ο μεγάλος φόβος τους για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες. Το αποτέλεσμα είναι πάρα πολλοί από αυτούς να είναι αθωράκιστοι όλο αυτό το διάστημα.

    Ξεκινά η προφυλακτική θεραπεία για ανοσοκατεσταλμένους

    Στην ουσία πρόκειται για έναν συνδυασμό, ένα κοκτέιλ, όπως λέγεται, αντισωμάτων μακράς δράσης, με την εμπορική ονομασία Evusheld, που μειώνει σημαντικά το κίνδυνο νόσησης με COVID-19 και προφυλάσσει για διάστημα περίπου έξι μηνών.

    Η χορήγηση αναμένεται να ξεκινήσει από αυτήν την εβδομάδα και η διαδικασία θα είναι ανάλογη εκείνης, που ακολουθείται για τη χορήγηση των αντιιικών φαρμάκων. Δηλαδή, θα γίνεται αίτηση από τον γιατρό του ασθενούς στην πενταμελή επιτροπή των επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας, η οποία θα αξιολογεί τον ασθενή και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί, και στη συνέχεια θα ακολουθεί η συνταγογράφηση του σκευάσματος.

    Η επιτροπή έχει ορίσει το πλαίσιο της ομάδας ασθενών που μπορούν σε πρώτη φάση να λάβουν την προφυλακτική θεραπεία. Πιο συγκεκριμένα, θα διατίθεται σε ενήλικες ασθενείς με αιματολογική κακοήθεια υπό θεραπεία, σε όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή συμπαγών οργάνων και σε όσους λαμβάνουν θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες έναντι Β κυττάρων.

    Ποια είναι η διαδικασία

    Όσοι αιτηθούν τη θεραπεία δεν πρέπει να έχουν νοσήσει (κάτι που θα ελέγχεται από το Μητρώο Ασθενών COVID-19) και η αίτησή τους θα πρέπει να συνοδεύεται από αρνητικό μοριακό τεστ κορονοϊού 24 ωρών. Η απάντηση της επιτροπής θα δίνεται μέσα σε 24 ώρες και θα αποστέλλεται με μήνυμα (SMS) στο κινητό τηλέφωνο του ασθενή και του γιατρού, ο οποίος υπέβαλε την αίτηση στην ειδική πλατφόρμα.

    Η χορήγηση θα γίνεται σε νοσοκομεία, αρχικά στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, και στη συνέχεια και στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Περιφέρειας. Η θεραπεία είναι ενέσιμη και περιλαμβάνει δύο ενέσεις, που θα χορηγούνται διαδοχικά ενδομυϊκά.

    Δεδομένα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έδειξαν ότι το το Evusheld «διατηρεί δραστηριότητα εξουδετέρωσης έναντι των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και 5».

    Διαβάστε επίσης:

    Ασπιρίνη: Από τα Ρεκόρ Γκίνες στο Φεγγάρι, το φάρμακο – μύθος που κάνει τρελές πωλήσεις 120 χρόνια μετά

    Μόσιαλος: Από Οκτώβριο τα νέα εμβόλια για τις μεταλλάξεις Όμικρον



    ΣΧΟΛΙΑ