• HealthStories.gr

    Ανησυχία για την Όμικρον 2 – Οι φόβοι για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου

    Κόσμος περπατάει στο δρόμο με μάσκα προστασίας κατά της Όμικρον 2

    Πηγή: healthstories.gr


    Το υποστέλεχος Όμικρον 2, του κορονοϊού SARS-CoV-2, πυροδοτεί την ανησυχία για νέο επιδημικό κύμα, καθώς εξαιτίας του έχουν πέσει έξω όλες οι προβλέψεις.

    Τι κι αν τα προγνωστικά μοντέλα έδειχναν ότι τέτοιον καιρό θα είχαμε αισθητά λιγότερα κρούσματα… Αναζωπυρώνεται η αγωνία για το τι θα γίνει το τριήμερο της 25ης Μαρτίου και κατ’ επέκταση το Πάσχα.

    Οι νέες διαγνώσεις COVID-19 υπολογίζονται για τον Μάρτιο περίπου στις 370.000, με βάση τα επίσημα στοιχεία. Ωστόσο ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος, ξεπερνώντας το μισό εκατομμύριο. Αυτό εκτιμούν οι επιστήμονες, που τονίζουν με κάθε ευκαιρία ότι η χαλάρωση των μέτρων και η κούραση των πολιτών, σε συνδυασμό με τους ανεμβολίαστους, «έφερε τούμπα» την αποκλιμάκωση, που αναμενόταν ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου.

    Ανησυχία για την Όμικρον 2

    Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι διασωληνώσεις διατηρούνται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, αλλά η καθυστέρηση στην επαναληπτική δόση του εμβολίου προκαλεί ρωγμές στο περιβόητο τείχος ανοσίας και μαζί με την υπερμεταδοτική Όμικρον 2 καθυστερούν την πολυαναμενόμενη αποκλιμάκωση.

    Την ίδια ώρα 10.000 ασθενείς με ήπια COVID-19 έχουν λάβει κατ΄οίκον αντιικά φάρμακα της εταιρείας Merck (MSD στην Ελλάδα) και αναμένεται και το αντιικό σκεύασμα της εταιρείας Pfizer.

    Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 346 διασωληνωμένους και 44 νεκρούς, αριθμοί μικρότεροι από εκείνους του περασμένου Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο επταήμερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων αυξήθηκε την εβδομάδα που πέρασε κατά 20% και φαίνεται να σταθεροποιείται πλέον κοντά στις 22.000 την ημέρα. Στον αντίποδα σημειώθηκε μείωση στον αριθμό των διασωληνώσεων και σταθεροποίηση στους θανάτους.

    Φόβοι για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου

    Αρκετοί επιστήμονες, πάντως, μιλούν για 5ο επιδημικό κύμα στις αρχές Απριλίου. Στο μεταξύ θα προηγηθεί το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, οπότε πολλοί θα εκδράμουν.

    Ήδη μετράμε τις επιπτώσεις του προηγούμενου τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας και εκφράζονται φόβοι ότι η κατάσταση θα ξεφύγει ξανά. Στα, δε, λύκεια της χώρας οι μαθητές αδημονούν για τις τριήμερες και για τις πενθήμερες εκδρομές τους. Πώς μεταφράζονται όλα αυτά σε δείκτες και τι δείχνουν για το πώς θα κάνουμε Πάσχα; Οψόμεθα…

    Παράλληλα οι ειδικοί εισηγούνται την άρση όλων των μέτρων και αναμένεται να μειωθούν ή ακόμη και να καταργηθούν τα self test στα σχολεία. Επίσης όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού (green pass).

    Σήμερα, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και Αντιμετώπισης της Πανδημίας, για όλα τα τελευταία δεδομένα γύρω από την COVID-19.

    Η ενημερωτική εκδήλωση θα μεταδοθεί LIVE στο κανάλι της Ιατρικής Σχολής.

    Διαβάστε επίσης:

    Εμμηνόπαυση και μειωμένη λίμπιντο: Υπάρχουν λύσεις αν θέλετε

    Αποτρίχωση με λέιζερ Αλεξανδρίτη: Πόσο αποτελεσματική είναι;

     



    ΣΧΟΛΙΑ