• HealthStories.gr

    Ανησυχεί η αύξηση σε εισαγωγές και σε διασωληνώσεις, ποια ηλικιακή ομάδα γεμίζει τις ΜΕΘ

    • NewsRoom
    Ακόμη πρώτη η Ελλάδα σε θανάτους λόγω COVID-19 στην Ευρώπη, σύμφωνα με το ECDC

    Πηγή: healthstories.gr


    Τα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για την πορεία της COVID-19 επαληθεύουν τις προβλέψεις.

    Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση στα κρούσματα, στις εισαγωγές και στις διασωληνώσεις και το αμέσως επόμενο στάδιο, το οποίο αναμένεται εντός των επόμενων δέκα ημερών, είναι η αύξηση και στους θανάτους.

    Ειδικά η αύξηση στις εισαγωγές έφτασε το 23% την τελευταία εβδομάδα – 37,7% από τις 29 Αυγούστου έως τις 16 Οκτωβρίου. Η μέση ηλικία όλων όσοι διασωληνώνονται στις Μονάδες είναι, πλέον, τα 73 έτη, από τα 69 που ήταν στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

    Εντείνεται η αγωνία για το νέο κύμα της επιδημίας

    Τον τελευταίο μήνα διπλασιάστηκαν οι νοσηλείες και αυτό που ανησυχεί είναι αν και κατά πόσο αυτό θα αποτυπωθεί στους θανάτους. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, οι εβδομαδιαίες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία όλης της χώρας ανήλθαν σε 1.351, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 1.102. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 193 ασθενείς την ημέρα.

    Η αύξηση της παραλλαγής Κένταυρος, η οποία μεταδίδεται ταχύτατα και διαφεύγει της ανοσίας, μπορεί να επιφέρει σωρεία επαναμολύνσεων.

    Εν τω μεταξύ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης εκτιμά ότι είναι ήδη τετραπλάσιος ο αριθμός των νέων κρουσμάτων από αυτόν που δηλώνεται. Που σημαίνει ότι οι 55.242 εβδομαδιαίες μολύνσεις, που ανακοινώθηκαν χθες, αντιστοιχούν σε περίπου 200.000 νέα κρούσματα.

    Τι θα φέρει η αύξηση στις διασωληνώσεις

    Οι υγειονομικές Αρχές αναφέρουν ότι στην παρούσα φάση η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, αλλά προετοιμάζονται ενόψει του νέου κύματος της επιδημίας, το οποίο φαίνεται ότι θα είναι δυναμικό.

    Ο αριθμός των ασθενών, οι οποίοι νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι έως το τέλος της εβδομάδας ήταν 74 (την περασμένη εβδομάδα ήταν 62). Το 58,1% είναι άνδρες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 73 έτη. Το 95,9% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, η Ελλάδα κατέχει την έκτη θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κρούσματα μεταξύ ατόμων αυτής της ηλικίας. Πάντως η ανοδική τάση μόλυνσης μεταξύ των ατόμων ηλικίας από 65 ετών και άνω είναι ανοδική σε όλη την Ευρώπη, κάτι το οποίο επαναφέρει τα πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού με την 4η δόση.

    Μόλις δύο στα δέκα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω έχουν κάνει την 4η δόση του εμβολίου στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), ανάλογα είναι τα ποσοστά και μεταξύ των χωρών της ΕΕ – 4η δόση έχει κάνει το 17,8% των πολιτών ηλικίας 60 ετών και άνω.

    Διαβάστε επίσης:

    Προσωπικός Γιατρός: Πάνω από 1 εκατ. ραντεβού στο σύστημα

    Συναγερμός για το σιρόπι για τον βήχα και την καταρροή: 74 νεκρά παιδιά φέτος στην Ινδονησία από οξεία νεφρική ανεπάρκεια



    ΣΧΟΛΙΑ