• HealthStories.gr

    Αναμένεται νέο κύμα COVID-19, αύξηση κρουσμάτων, ψηλά ο δείκτης θνητότητας

    Άνθρωποι περπατούν στην Αθήνα - COVID-19

    Πηγή: healthstories.gr


    Νέες λοιμώξεις, επαναλοιμώξεις, νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία και σε Μονάδες. Αυτή είναι η εικόνα της COVID-19 τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας.

    Και μπορεί το ΕΣΥ να μην πιέζεται σε αυτή τη φάση, όμως οι επιστήμονες παρακολουθούν τις αυξητικές τάσεις, οι οποίες παρατηρούνται, επισημαίνοντας ότι αναμένεται νέο κύμα.

    Την έναρξη νέου κύματος της πανδημίας με τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5 του κορονοϊού SARS-CoV-2 αναμένουν το επόμενο διάστημα οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

    Οι συγκεκριμένες υποπαραλλαγές έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες (Πορτογαλία, Γερμανία). Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σημειώνεται αύξηση των Όμικρον 4 και Όμικρον 5 κατά 64%, στο Ηράκλειο της Κρήτης, αλλά και στην Αττική.

    Αναμένεται νέο κύμα

    Τα κρούσματα στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 678, οι επαναλοιμώξεις έφτασαν τις 551. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έφθασαν τις 110 το Σάββατο που μας πέρασε. Οι νέες εισαγωγές στις ΜΕΘ ασθενών με βαριά συμπτώματα αυξήθηκαν επίσης, από 19 την προηγούμενη εβδομάδα σε 27 κατά τις τελευταίες επτά ημέρες.

    Η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα «πάει πακέτο» με την καθολική άρση των περιοριστικών μέτρων και με τον τουρισμό.

    Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, μιλώντας στο ΒΗΜΑ, εκτίμησε ότι η προσοχή πρέπει να εστιαστεί στις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εκτιμώ ότι σε αυτές τις δύο υποπαραλλαγές πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας, καθώς είναι πιθανό να δώσουν το επόμενο μεγάλο επιδημικό κύμα».

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος ανέφερε: «Εδώ και μέρες έχουμε προειδοποιήσει ότι επίκειται μία έξαρση, η οποία οφείλεται στο ότι έχουμε χαλαρώσει, συμμετέχουμε σε κοινωνικές εκδηλώσεις, πάμε διακοπές».

    Υπό παρακολούθηση τουριστικοί προορισμοί

    Λόγω εποχής και αθρόας εισροής τουριστών, το επιστημονικό ενδιαφέρον εντοπίζεται κυρίως σε τουριστικούς προορισμούς, όπου τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι νέες διαγνώσεις εμφανίζουν αύξηση, που, μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές φθάνει και το 200%. Όπως στην Άνδρο, για παράδειγμα. Σε άλλα νησιά η εικόνα έχει ως εξής: Ζάκυνθος (+125%), Πάρος (+100%), Κως (+100%).

    Σε υψηλό επίπεδο είναι και ο δείκτης θετικότητας σε τρία ιδιαιτέρως δημοφιλή νησιά, στη Σαντορίνη (23,4%), στη Μύκονο (22,91%) και στη Μήλο (19,26%). Στην εξίσου δημοφιλή Πάρο το ποσοστό θετικότητας έφθασε στο 16,22%.

    Αύξηση, βέβαια, εντοπίζεται και στην Αττική.

    Οι επιστήμονες λένε ότι είναι φυσιολογική η αύξηση των δεικτών μέσα στο καλοκαίρι και ότι οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5 είναι πιο μεταδοτικές και θα προκαλέσουν νέα έξαρση.

    Στην 11η θέση στους θανάτους η Ελλάδα

    Την ίδια ώρα βαρύ είναι το αποτύπωμα της επιδημίας στη χώρα μας – ξεπεράσαμε τις 30.000 θανάτους από επιπλοκές της COVID-19. Ειδικότερα έχουν καταγραφεί πάνω από 30.020 θάνατοι, με τη αναλογία νεκρών ανά σύνολο πληθυσμού να προσεγγίζει τις 3.000 ανά 1 εκατομμύριο πολίτες.

    Κατόπιν αυτού η Ελλάδα κατέχει την 11η θέση στην Ευρώπη και συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, απέχοντας από την τάση των χωρών της Δυτικής Ευρώπης.

    Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων καλεί τις χώρες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για τα σήματα εμφάνισης και εξάπλωσης των δύο υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και 5 και να παρακολουθούν τα ποσοστά κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, όπως και τους λεγόμενους σκληρούς δείκτες, νοσηλείες, εισαγωγές στις Μονάδες και θάνατοι.

    Θεωρείται, δε, βέβαιο ότι θα χρειαστούν πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου για τις ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΕ: Παρατείνεται για 1 χρόνο το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID

    Οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5 απειλούν την επιδημιολογική ισορροπία – Ποια θα επικρατήσει, πώς θα κυλήσει το καλοκαίρι



    ΣΧΟΛΙΑ