• HealthStories.gr

    Αλέξανδρος Νικολαΐδης: Τι είναι το καρκίνωμα NUT που τον οδήγησε στον θάνατο

    • NewsRoom
    Αλέξανδρος Νικολαΐδης

    Αλέξανδρος Νικολαΐδης


    Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 43 ετών ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, δύο φορές αργυρός Ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο, ο οποίος έπασχε από έναν επιθετικό τύπο καρκίνου, γνωστό ως καρκίνωμα NUT.

    Το καρκίνωμα NUT, είναι ένας επιθετικός τύπος καρκίνου που ορίζεται από την παρουσία μιας γενετικής αλλαγής που περιλαμβάνει ένα γονίδιο που ονομάζεται NUTM1.

    Αυτός ο όγκος μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε κατά μήκος της μέσης γραμμής του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του θώρακα, του μεσοθωρακίου, του πνεύμονα, της ρινικής κοιλότητας και των παραρρινίων κόλπων.

    Τι προκαλεί το καρκίνωμα NUT;

    Προς το παρόν, οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί το καρκίνωμα NUT. Την αναφορά στο συγκεκριμένο είδος έκαναν το 1991, ο Kees και ο Kubonishi. Το 2015, ο «καρκίνωμα nut» συμπεριλήφθηκε επίσημα στην τέταρτη έκδοση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για όγκους πνεύμονα, υπεζωκότα, θύμου και καρδιάς.

    Το πλήρες όνομα είναι «καρκίνος μεσαίας γραμμής με πυρηνική πρωτεΐνη της αναδιάταξης γονιδίων όρχεων (NUT)», επίσης γνωστή ως «καρκίνος με μετατόπιση t (15, 19) (q13, p13.1)».

    Πώς γίνεται η διάγνωση του;

    Η διάγνωση του NUT γίνεται συνήθως αφού αφαιρεθεί ένα μικρό δείγμα ιστού σε μια διαδικασία που ονομάζεται α βιοψία. Η διάγνωση μπορεί επίσης να γίνει μετά την αφαίρεση ολόκληρου του όγκου σε μια διαδικασία που ονομάζεται α εκτομή. Στη συνέχεια, ο ιστός αποστέλλεται σε έναν παθολόγο που τον εξετάζει στο μικροσκόπιο.

    Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης έκανε «ο ίδιος» γνωστό το θάνατό του, αφού είχε δώσει προφανώς εντολή σε οικείο του πρόσωπο να κάνει σχετική ανάρτησή στο προφίλ του στο facebook εάν πεθάνει.

    Αναλυτικά η ανάρτησή στο facebook 

    «Δύο χρόνια δεν είπα ποτέ “Γιατί σε εμένα”; Δεν υπάρχει πιο εγωιστική σκέψη από αυτή. Σε κάποιον τυχαίνει, στον διπλανό μας, στον γείτονά μας, στον συνάνθρωπό μας. Και πλέον τυχαίνει σε πολλούς. Αν βάλω ένα πρόσημο τύχης στη ζωή μου, θα σας πω ακόμα και τώρα, ότι ήμουν τυχερός άνθρωπος. Είχα την ευλογία να κάνω τ’ όνειρα μου πραγματικότητα, να ανέβω στο βάθρο πολλές φορές, να δοξάσω τον αθλητισμό και τη χώρα μου, να γνωρίσω ανθρώπους από όλον τον κόσμο, να μάθω τον σεβασμό, την ευγενή άμιλλα, αξίες τόσο σημαντικές και να προσπαθήσω να τις κάνω πράξη και στη ζωή μου».

    Μιλά για την οικογένεια, τους γιατρούς που τον στήριξαν στον δύσκολο αγώνα του, αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα, που στάθηκε στο πλευρό του.

    «Πετύχατε. Με κρατήσατε στη ζωή περισσότερο από όσο αναλογούσε στον πολύ επιθετικό καρκίνο μου, μου χαρίσατε το χρυσό μετάλλιο της παράτασης της ζωής μου σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, όταν η κόρη μου η Ελεάννα ήταν μόλις 3,5 ετών και δεν θα θυμόταν τίποτα από εμένα, ενώ τώρα στα 5,5 της χρόνια θα με θυμάται έστω σαν μακρινή ανάμνηση και θα μπορεί να διηγηθεί ιστορίες στον μικρό της αδερφό τον Γιώργο, ώστε να με κρατήσουν ζωντανό στην καρδιά τους για πάντα».

    Στο τελευταίο του, συγκλονιστικό, μήνυμα καλεί να γίνει η περίπτωσή του η «αφορμή για να ενισχυθεί ουσιαστικά το εθνικό μας σύστημα υγείας που τόσο υποτιμήθηκε τα τελευταία χρόνια, όχι να περιμένουν ουρές για μια αξονική, για μια χημειοθεραπεία ή ένα χειρουργείο και να χάνεται πολύτιμος χρόνος, να σταματήσει ο χρονοβόρος δαίδαλος της γραφειοκρατίας και των νομικών κωλυμάτων του ΕΟΦ όταν πρέπει να εγκριθούν άμεσα δοκιμαστικά φάρμακα που μπορεί να σώσουν ζωές».

    Η τελευταία του επιθυμία είναι να βγουν τα μετάλλιά τους σε δημοπρασία και το ποσό που θα συγκεντρωθεί να δοθεί σε δομές για τα παιδιά που θα επιλέξει η οικογένειά μου.

    Διαβάστε επίσης:

    Πέθανε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και αργυρός Ολυμπιονίκης



    ΣΧΟΛΙΑ