• HealthStories.gr

    Αλάτι: 10 εναλλακτικές για να το αποφύγετε

    • NewsRoom


    Τα τελευταία χρόνια οι συστάσεις για το αλάτι έχουν γίνει πιο αυστηρές.

    Τα ευρήματα των επιστημονικών μελετών, σε συνδυασμό με την καθ’ ημέρα κλινική πράξη, δείχνουν ξεκάθαρα ότι πρέπει να το περιορίσουμε, καθώς η υπερκατανάλωσή του ενέχει κινδύνους για την υγεία. Γι΄αυτό ακολουθούν 10 εναλλακτικές, που νοστιμίζουν τα φαγητά.

    Στόχος είναι να περιορίσουμε τα τρόφιμα που περιέχουν αλάτι (π.χ. αλμυρά τυριά, κονσέρβες, παστά), αλλά και το επιτραπέζιο αλάτι, που προσθέτουμε εμείς οι ίδιοι στα φαγητά και στις σαλάτες μας, βρίσκοντας υγιεινές και γευστικές λύσεις.

    Αλάτι: 10 εναλλακτικές

    Οι παρακάτω εναλλακτικές προσθέτουν γεύση στη διατροφή μας. Παράλληλα αυξάνουν την περιεκτικότητα των συνταγών μας σε ωφέλιμα συστατικά, όπως είναι, για παράδειγμα, τα αντιοξειδωτικά.

    Λεμόνι: Από τις πιο αγαπημένες ξινές γεύσεις, το λεμόνι δίνει στα φαγητά και στις σαλάτες μας όχι μόνο ευχάριστη γεύση, αλλά και μια σημαντική δόση βιταμίνης C.

    Άνηθος: Με τη δυνατή και χαρακτηριστική γεύση του, ταιριάζει τέλεια σαν προσθήκη σε τυρί cottage, μέσα σε πατατοσαλάτα, αλλά και στο μαγείρεμα κόκκινου κρέατος (π.χ. μπριζόλα ή ψαρονέφρι).

    Βασιλικός: Γλυκός και «πιπεράτος», ο βασιλικός μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμη και στο μπαλκόνι μας! Τον προσθέτουμε σε σάλτσες για ζυμαρικά, σε σαλάτες και σε σπιτικές πίτσες.

    Ρίγανη: Τη βρίσκουμε σε αφθονία στην χώρα μας. Η ζεστή, αρωματική και ελαφρά πικρή γεύση της ρίγανης ταιριάζει σε σαλάτες, σε φαγητά κατσαρόλας και σε μαρινάδες.

    Τζίντζερ: Πιπεράτο, με ελαφριά λεμονάτη και γλυκιά γεύση, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε είτε φρέσκο, είτε σε μορφή σκόνης. Αποτελεί ιδανική προσθήκη σε σούπες, σε σος για σαλάτες, ακόμη και σε κομπόστες.

    Κόλιανδρος: Με γεύση που μοιάζει με εκείνη του μαϊντανού, τα φρέσκα φύλλα κόλιανδρου είναι καλό να προτίθενται προς το τέλος του μαγειρέματος, σε συνταγές όπως οι σάλτσες και οι σούπες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο τα φύλλα όσο και οι σπόροι του κόλιανδρου έχουν αντιοξειδωτική και αντιμυκητιασική δράση.

    Θυμάρι: Έχοντας χαρακτηριστικό «γήινο» άρωμα, το θυμάρι συνοδεύει τέλεια φαγητά κατσαρόλας, ενώ μπορεί να δώσει χαρακτηριστική γεύση στα περισσότερα κρεατικά, όπως είναι το κοτόπουλο και το κυνήγι, αλλά και στα ψητά λαχανικά.

    Δενδρολίβανο: Γνωστό και ως αρισμαρί, το δενδρολίβανο μπορεί να υπερκαλύψει το άρωμα των υπόλοιπων μυρωδικών. Χρησιμοποιείται στην παρασκευή γλυκών του κουταλιού, ενώ ταιριάζει ιδανικά στις πατάτες και στο αρνί του φούρνου.

    Κουρκουμάς: Με το χαρακτηριστικό έντονο κίτρινο χρώμα του, το συγκεκριμένο μπαχαρικό δίνει γεύση στα φαγητά μας, ενώ παράλληλα μας εφοδιάζει με κουρκουμίνη, το κύριο δραστικό συστατικό με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

    Γλυκιά πάπρικα: Με πιο ήπια και γλυκιά γεύση από το πιπέρι καγιέν, ταιριάζει ωραία σε πιάτα που περιέχουν κοτόπουλο και ψάρι, αλλά και σε ψητές γλυκοπατάτες.

    Διαβάστε επίσης:

    Σοβαρό τροχαίο με δύο γυναίκες νεκρές και τρεις τραυματίες στη Λ. Ποσειδώνος

    Καιρός: Χειμωνιάτικη εισβολή με παγετό, ισχυρούς ανέμους και χιόνια

    Η μονοτονία του Μιχάλη, τα άγχη των επικεφαλής και πού βρίσκεται η Μίνα



    ΣΧΟΛΙΑ