• HealthStories.gr

    5 τρόποι για να διώξετε την κατάθλιψη των γιορτών

    • NewsRoom
    Ζώδια


    Η μελαγχολία ή η κατάθλιψη των γιορτών, μπορεί να συμβούν για πολλούς λόγους, καθώς αυτή η περίοδος φέρνει άγχος και δύσκολα συναισθήματα για οποιονδήποτε, και ειδικά για άτομα που ζουν με κατάθλιψη.

    Παρά τη γενική γιορτινή ευθυμία, αυτές οι μέρες του χρόνου μπορεί να προκαλέσουν συναισθήματα μοναξιάς, απομόνωσης και θλίψης, τόσο σε άτομα με κλινική κατάθλιψη όσο και σε εκείνους που δεν έχουν κατάθλιψη.

    Οι διακοπές αυξάνουν τις σκέψεις για την οικογένεια, τις σχέσεις και την κοινωνική δέσμευση και εάν υπάρχουν ζητήματα σε αυτόύς τους τομείς της ζωής μας, τότε η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί.

    Και αυτή την εποχή του χρόνου μπορεί επίσης να αυξήσει τις προσδοκίες να περάσετε περισσότερο χρόνο με την οικογένεια από ό,τι συνήθως, κάτι που μπορεί επίσης να είναι αγχωτικό για μερικούς. Γεγονότα και εντάσεις με την οικογένεια μπορεί να προκαλέσουν συγκρούσεις και συναισθήματα, τα οποία μπορεί να είναι δύσκολα.

    Οι διακοπές μπορεί επίσης να είναι πολύ δύσκολες για τους ανθρώπους που θρηνούν την απώλεια αγαπημένων προσώπων.

    Αλλά και τα έξοδα των γιορτων για όσους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, μπορεί να προκαλέσουν θλίψη, είτε έχετε κατάθλιψη είτε όχι. Αλλά αν υπάρχει κατάθλιψη, κάτι τέτοιο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

    Δεν είναι όλα τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθουμε κατά τη διάρκεια των γιορτών, ενδείξεις κατάθλιψης. Στην πραγματικότητα, το προσωρινό ή περιστασιακό άγχος στη διάρκεια των γιορτών είναι αρκετά συνηθισμένο, σύμφωνα με την Εθνική Συμμαχία για την Ψυχική Ασθένεια των ΗΠΑ.

    Αν νιώθετε ότι σας επηρεάζει η κατάθλιψη των γιορτών, μπορεί να αισθανθείτε κούραση, ένταση, απογοήτευση, μοναξιά ή θλίψη κατά τη διάρκεια αυτών των διακοπών.

    Υπάρχουν όμως 5 στρατηγικές για να μειώσετε την κατάθλιψη των γιορτών

    1. Μείνετε ενεργοί και βγείτε έξω

    Η κίνηση του σώματος είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης της κατάθλιψης. Το να βγαίνεις έξω και να γυμνάζεσαι μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις την απομόνωση και τη μοναξιά κατά την περίοδο των διακοπών. Μία παλαιότερη μελέτη έδειξε ότι το να περιβάλλεται κάποιος από χώρους πρασίνου μπορεί να μειώσει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο ψυχικής υγείας.

    2. Μοιραστείτε πώς νιώθετε με έμπιστα αγαπημένα σας πρόσωπα

    Κανονίστε να βρεθείτε με άτομα στα οποία μπορείτε να βασιστείτε κατά τη διάρκεια των διακοπών — είτε είναι οικογένεια είτε φίλοι— και μιλήστε για το πως νιώθετε.

    Μπορεί τα αγαπημένα σας πρόσωπα να μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες μαζί σας για να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε λιγότερο μόνοι ή ακόμη και να προτείνουν πρόσθετες επιλογές υποστήριξης που μπορεί να μην γνωρίζετε.

    3. Αξιολογήστε τις σχέσεις σας και βάλτε όρια

    Περιορίστε τον χρόνο που περνάτε κατά τη διάρκεια των διακοπών με άτομα που σας προκαλούν αρνητικά συναισθήματα και καθορίστε τα όρια αλληλεπίδρασης με αυτούς τους ανθρώπους.

    Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε πώς να βάζετε όρια.

    4. Εξετάστε το ενδεχόμενο του εθελοντισμού καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου των διακοπών

    Ο εθελοντισμός είναι ένας πιθανός τρόπος αντιμετώπισης της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια των διακοπών. Μια μελέτη του 2021 έδειξε ότι ο εθελοντισμός για 2 ή 3 ώρες την εβδομάδα ή ακόμα και μόνο 1 έως 10 ώρες το μήνα μπορεί να προσφέρει μυριάδες οφέλη για την ψυχική υγεία, όπως:

    • Να βρείτε ένα νόημα και σκοπό
    • Ανάπτυξη ενσυναίσθησης προς τους άλλους
    • Συμβολή στην κοινωνία
    • Κοινωνική σύνδεση
    • Το να είσαι μέρος σε κάτι μεγαλύτερο από τον μικρόκοσμό σου.

    5. Δημιουργήστε μια …εργαλειοθήκη κατάθλιψης

    Φτιάξτε μια λίστα αγαπημένων δραστηριοτήτων στις οποίες μπορείτε να καταφύγετε όταν αισθάνεστε κατάθλιψη, π.χ. μουσική, χορός, εξάσκηση αναπνοής, περίπατος…

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΦΕΤ: Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές στο γιορτινό τραπέζι

    Εθνικό Σύστημα Τραύματος με νομοσχέδιο του υπ. Υγείας – Τι συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο

    Καφές φραπέ: Από την Θεσσαλονίκη του 1957 μέχρι σήμερα και τα οφέλη του



    ΣΧΟΛΙΑ