• HealthStories.gr

    10 εκπληκτικές αιτίες ξηροδερμίας

    • NewsRoom
    ξηροδερμία

    Πηγή: healthstories.gr


    Η μη ενυδάτωση του δέρματος και η έλλειψη υργασίας είναι οι βασικές αιτίες ξηροδερμίας, αλλά από πού προέρχεται αυτή η έλλειψη υγρασίας;

    Κανονικά, το ανώτερο στρώμα του δέρματος αποτελείται από νεκρά κύτταρα και φυσικά έλαια, τα οποία βοηθούν στην παγίδευση της υγρασίας για να διατηρηθεί το δέρμα απαλό και λείο.

    Αλλά αν δεν υπάρχει αρκετό νερό σε αυτό το ανώτερο στρώμα κυττάρων, κάτι που μπορεί να συμβεί εάν μειωθούν τα προστατευτικά έλαια, μπορεί να προκληθεί ξηροδερμία.

    Στις περισσότερες περιπτώσεις, η εμφάνιση ξηροδερμίας δεν αποτελεί μεγάλη ανησυχία.

    Είναι εξαιρετικά συχνή, μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των ηλικιών και οπουδήποτε στο σώμα, από τα χέρια και το πρόσωπο μέχρι τα πόδια και το στομάχι.

    Οι 10 πιο συχνές αιτίες ξηροδερμίας

    1. Το άρωμα των προιόντων περιποίησης

    Το άρωμα των προιόντων περιποίησης έχει την τάση να ερεθίζει το ξηρό δέρμα ή να το κάνει χειρότερο. Αυτό συμβαίνει επειδή το άρωμα είναι μια κοινή πηγή αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής.

    Οι λοσιόν και οι κρέμες σώματος μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό όταν είναι γεμάτες με αρώματα. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες.

    2. Το σαπούνι μπορεί να απορροφήσει την υγρασία από το δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής

    Πολλά σαπούνια, αφρόλουτρα και σαμπουάν αφαιρούν την υγρασία από το δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής σας, καθώς έχουν σχεδιαστεί για να αφαιρούν τη λιπαρότητα.

    3. Κληρονομικότητα

    Το ξηρό δέρμα μπορεί να κληρονομείται, Σύμφωνα με μια μελέτη, μεταλλάξεις σε γονίδια που ελέγχουν την παραγωγή της πρωτεΐνης φιλαγκρίνης, η οποία παίζει ρόλο στο σχηματισμό και την ενυδάτωση του δερματικού φραγμού, μπορεί να προκαλέσουν διάφορες δερματικές παθήσεις.

    Τα άτομα με αυτές τις μεταλλάξεις (περίπου το 10% του πληθυσμού, σύμφωνα με τη μελέτη) υποφέρουν από ξηρότερο δέρμα και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν έκζεμα. Η ατοπική δερματίτιδα είναι ένας κοινός τύπος εκζέματος.

    4. Το σκληρό νερό μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση των ενυδατικών προιόντων

    Όταν το νερό της βρύσης περιέχει υψηλή συγκέντρωση μετάλλων όπως μαγνήσιο και ασβέστιο, είναι γνωστό ως σκληρό νερό. Αυτά τα μέταλλα μπορούν να αφήσουν ένα φιλμ στο δέρμα που προκαλεί ξηρότητα.

    Τα βαρέα μέταλλα μετατρέπουν τα έλαια στο δέρμα σε μια παχιά ουσία που βουλώνει τους αδένες, επιδεινώνει καταστάσεις όπως η ακμή και η ροδόχρου ακμή και αποτρέπει την απορρόφηση των ενυδατικών στο δέρμα.

    5. Φάρμακα για την ακμή και ρετινόλη

    Το σαλικυλικό οξύ μπορεί να είναι εξαιρετικό στη θεραπεία της ακμής, αλλά μπορεί επίσης να στεγνώσει το δέρμα όταν αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε για πρώτη φορά.

    Η ξηρότητα είναι επίσης μια κοινή παρενέργεια της ρετινόλης, και αυτό συμβαίνει επειδή η ρετινόλη χαλαρώνει τη σύνδεση μεταξύ των κυττάρων στην επιφάνεια του δέρματος, σύμφωνα με μια μελέτη. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε αυτά τα σωτήρια προιόντα γαι τη φροντίδα του δέρματος.

    Μειώστε τη συχνότητα χρήσης από κάθε μέρα σε κάθε δεύτερη μέρα περίπου, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα απαλό καθαριστικό που δεν επιδεινώνει το πρόβλημα και συζητήστε το θέμα με τον δερματολόγο σας.

    6. Ο ξηρός αέρας

    Μερικές φορές ο αέρας μπορεί να επιβαρύνει το δέρμα σας. Ειδικά ο θερμός αέρας στο σπίτι, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα υγρασίας, κάνοντας το δέρμα ξηρό.

    7. Το συχνό πλύσιμο των χεριών

    Μερικοί άνθρωποι με ξηρό δέρμα απλώς πλένουν τα χέρια τους συνεχώς. Το πολύ συχνό πλύσιμο των χεριών μπορεί να οδηγήσει σε ξηρό, σκασμένο δέρμα.

    Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό (το ζεστό νερό αφαιρεί την υγρασία του δέρματός σας), επιλέξτε ενυδατικά σαπούνια, στεγνώστε απαλά τα χέρια σας και εφαρμόστε μάι ενυδατική λοσιόν ή αλοιφή.

    8. Τα παρατεταμένα ζεστά ντους

    Μπορεί να είναι δελεαστικό να στέκεστε κάτω από τον ατμό και το ζεστό νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με το δέρμα σας.

    Εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα μέσα σε ένα λεπτό από τη στιγμή που θα βγείτε από το ντους. Οι ενυδατικές κρέμες λειτουργούν καλύτερα σε βρεγμένο δέρμα.

    9. Ηλικία

    Οι ενήλικες ηλικίας 40 ετών και άνω διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ξηροδερμία. Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας παράγει λιγότερη λιπαρότητα και γίνεται πιο ξηρό. Στις γυναίκες, θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.

    Ψάξτε για μια ενυδατική κρέμα που περιέχει κεραμίδια, υαλουρονικό οξύ ή γλυκερίνη και βαζελίνη. Αυτά τα συστατικά βοηθούν στην αναπλήρωση της χαμένης υγρασίας και επιδιορθώνουν γρήγορα τον φραγμό του δέρματος.

    10. Ορισμένα προβλήματα υγείας

    Δερματικά προβλήματα όπως η ψωρίαση και το έκζεμα μπορεί να κάνουν το δέρμα σας πιο επιρρεπές στην ξηρότητα. Αλλά το ξηρό δέρμα θα μπορούσε επίσης να υποδεικνύει κάτι φαινομενικά άσχετο, όπως ο διαβήτης, η νόσος του θυρεοειδούς, η νεφρική νόσος, ο υποσιτισμός ή ο HIV.

    Αν δείτε φλεγμονώδεις περιοχές, σχηματισμό κρούστας, έντονο κνησμό, υπερμελάγχρωση και τραχιές, ξεφλουδισμένες ή φολιδωτές κηλίδες στο δέρμα ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Μόλις εντοπίσετε τη βασική αιτία της ξηρότητας, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την κατάλληλη θεραπεία.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι καλύτερες δίαιτες για το 2024 για υγεία, απώλεια βάρους και για ειδικές καταστάσεις

    Covid-19: Ραγδαία εξάπλωση της υποπαραλλαγής JN.1 – Ποια είναι τα συμπτώματα

    Η επιστροφή του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας



    ΣΧΟΛΙΑ