• HealthStories.gr

    1 στους 10 έχει κάνει την 4η δόση του εμβολίου για την COVID-19 – Έρχεται και επιδημία γρίπης;

    1 στους 10 έχει κάνει την 4η δόση του εμβολίου για την COVID-19 – Έρχεται και επιδημία γρίπης;

    Πηγή: healthstories.gr


    Κάθε «κατεργάρης στον πάγκο του» πια, αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα τον σχολείων και οι συνθήκες ευνοούν τη διασπορά της COVID-19.

    Όμως μόλις 1 στους 10 έχει κάνει την 4η δόση του εμβολίου και η φυσική ανοσία στο 50% και πλέον του πληθυσμού δεν εξασφαλίζει απαραίτητα ότι πολλοί συμπολίτες μας δεν κινδυνεύουν. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις προειδοποιήσεις για τη γρίπη, το φθινόπωρο δεν προοιωνίζεται ασφαλές…

    Όσοι ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού κινδυνεύουν και από τις επιπλοκές της COVID-19 και από τις επιπλοκές της γρίπης, που μαζί συνιστούν έναν επικίνδυνο συνδυασμό για την υγεία.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εμβολιαστεί με την 4η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό SARS-CoV-2 μόλις το 11,5% των δικαιούχων, σε ένα σύνολο 4,6 εκατομμυρίων πολιτών.

    Μόλις 1 στους 10

    Πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αναμένεται να κάνει εκ νέου καμπάνια για τη σημασία του εμβολιασμού, σε μια προσπάθεια να μεταπείσει όλους όσοι πρέπει να κάνουν την 4η δόση, αλλά και γενικά εκείνους, οι οποίοι ως τώρα δεν έβλεπαν με καλό μάτι τα εμβόλια.

    Ας μην ξεχνάμε ότι επίκεινται και τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορονοϊό, τα οποία «πιάνουν» και κάποιες μεταλλάξεις, όπως αναφέρουν οι παρασκευάστριες φαρμακευτικές εταιρείες. Βέβαια δεν στοχεύουν στις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5, αλλά σε κάθε περίπτωση αποτρέπουν τη βαριά νόσηση και τις νοσηλείες.

    Να σημειωθεί ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει ούτε την τρίτη δόση και είναι πολύ πιθανό να εκτεθούν στην COVID-19 τις επόμενες εβδομάδες.

    Μάλιστα οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε με την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες και ότι είναι επικίνδυνος δρόμος το άνοιγμα των σχολείων χωρίς μέτρα.

    Τι «παίζει» με τη γρίπη

    Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την περασμένη Παρασκευή σχετικά με την αυξημένη διασπορά του ιού της γρίπης στη χώρα εντείνει την ανησυχία, καθώς κάποιοι λένε ότι «δείχνει» επιδημία τον φετινό χειμώνα.

    Μέχρι τώρα, τα τελευταία δύο χρόνια δηλαδή, η τήρηση των μέτρων μας είχε προστατεύσει από τη συνύπαρξη γρίπης και COVID-19, μιας και είχε «εξαφανίσει» τη γρίπη. Σε περίπτωση που υπάρξουν πολλά κρούσματα και από τις δύο νόσους, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν και πώς θα καταφέρει να αντέξει το ΕΣΥ.

    Κρίσιμοι μήνες αναμένεται να είναι ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος.

    Η γρίπη εμφανίστηκε δύο μήνες νωρίτερα στο νότιο ημισφαίριο, που τώρα έχει χειμώνα και αυτό έχει την εξήγησή του.

    Όπως αναφέρουν επιστήμονες, το έντονο κύμα της γρίπης οφείλεται στο γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια ο πληθυσμός δεν έχει εκτεθεί στη γρίπη και κυρίως οι κάτω των 50 ετών, που οι περισσότεροι είναι και ανεμβολίαστοι.

    Άρα η πληθυσμιακή ανοσία έχει μειωθεί, με αποτέλεσμα τα κύματα γρίπης να έρχονται νωρίτερα και γι’ αυτόν τον λόγο μπορούμε να δούμε και εξάρσεις σε νεαρούς πληθυσμούς μέσα στο καλοκαίρι.

    Διαβάστε επίσης:

    Πλεύρης: Yπάρχει ανησυχία για τη συνύπαρξη γρίπης και κορονοϊού

    ΕΜΑ: Πιθανή νέα εμφάνιση παραλλαγής του κορoνοϊού τον χειμώνα



    ΣΧΟΛΙΑ