• ΥΓΕΙΑ

    Καρκίνος του ενδομητρίου: Το χαρακτηριστικό του σώματος που προστατεύει τις γυναίκες


    Νέα έρευνα, που πραγματοποίησαν Έλληνες επιστήμονες στο Λονδίνο, δείχνει ότι ο καρκίνος του ενδομητρίου (τοίχωμα της μήτρας) μπορεί να είναι λιγότερο ισχυρός απέναντι στις γυναίκες που έχουν μέση «δαχτυλίδι», σε σύγκριση με όσες έχουν μεγάλη περίμετρο στο σημείο αυτό.

    Η αναλογία της περιμέτρου της μέσης προς την περίμετρο των ισχίων είναι ένας δείκτης της υγείας και όπως φαίνεται συνδέεται και με τη συχνότητα του καρκίνου στο ενδομήτριο.

    Για να υπολογίσει μια γυναίκα την αναλογία αυτή, δεν έχει παρά να μετρήσει με μία μεζούρα τη μέση της στο ύψος του ομφαλού και τους γοφούς της στο πιο φαρδύ σημείο τους. Στη συνέχεια, πρέπει να διαιρέσει τη μέτρηση της μέσης (σε εκατοστά) με τη μέτρηση των γοφών.

    Όταν ο λόγος αυτός (δηλαδή η αναλογία) είναι πάνω από 0,85 αποτελεί ένδειξη παχυσαρκίας. Στους άνδρες, ένδειξη παχυσαρκίας αποτελούν οι τιμές πάνω από 0,90.

    Τη νέα έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το World Cancer Research Fund (WCRF) οι οποίοι ανακάλυψαν ότι ακόμα και λίγο να είναι αυξημένη η αναλογία μέσης-ισχίων αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος καρκίνου του ενδομητρίου.

    Ειδικότερα, μία γυναίκα με αναλογία 0,7 που παίρνει κάποια κιλά και την αυξάνει στο 0,8, έχει 21% μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσει τον συγκεκριμένο καρκίνο, γράφουν οι επιστήμονες στο περιοδικό British Medical Journal.

    Η ίδια έρευνα έδειξε ότι η αναλογία μέσης-ισχίων συνδέεται και με τους καρκίνους του παχέος εντέρου και του παγκρέατος, αν και η παρατηρούμενη συσχέτιση ήταν λιγότερο ισχυρή.

    «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πόσο σημαντικό είναι για τις γυναίκες να διατηρούν ένα υγιές βάρος σώματος, προκειμένου να ελαττώσουν την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου», δήλωσε ο κύριος ερευνητής Κωνσταντίνος Τσιλίδης, λέκτορας Επιδημιολογίας του Καρκίνου στο Imperial College London και επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

    Από την πλευρά της, η δρ Παναγιώτα Μήτρου, διευθύντρια χρηματοδότησης ερευνών στο WCRF δήλωσε: «Ξέρουμε ότι το περιττό βάρος γύρω από τη μέση αυξάνει τον κίνδυνο για πολλά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, αλλά αυτή η σημαντική νέα έρευνα ρίχνει φως στον τρόπο με τον οποίο το σωματικό λίπος γύρω από τη μέση μπορεί να επηρεάζει την πιθανότητα καρκίνου».

    Η δρ Μήτρου πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθεί ο κόσμος για τους κινδύνους από το περιττό σωματικό λίπος, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς. Και κατέληξε: «Μετά την αποφυγή του καπνίσματος, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε από τον καρκίνο».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Luke Perry: Η εξέταση που με γλίτωσε από τον καρκίνο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ψωρίαση: Καθαρό δέρμα μετά από επανέναρξη της θεραπείας με σεκουκινουμάμπη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Κίνδυνος ατυχήματος από τα κοκτέιλ με ενεργειακά ποτά



    ΣΧΟΛΙΑ