• ΥΓΕΙΑ

    Γκίκας Μαγιορκίνης: «Δεν υπάρχει περίπτωση τα σχολεία να ανοίξουν χωρίς χρήση μάσκας»

    • NewsRoom
    Γκίκας Μαγιορκίνης

    Γκίκας Μαγιορκίνης


    Απόλυτος στην άποψή του ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν με την απαραίτητη προϋπόθεση οι μαθητές να φορούν μάσκα για την προστασία τους από τον κορονοϊό εμμένει, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

    Μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης αποκάλυψε ότι δύο είναι τα σενάρια, τα οποία εξετάζονται από την Επιτροπή Λοιμοξιολόγων αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων.

    Το ένα προβλέπει την επαναφορά στην «πλήρη κανονικότητα» με υποχρεωτική χρήση της μάσκας για μαθητές και εκπαιδευτικούς και το δεύτερο την εκ περιτροπής διδασκαλία των μαθητών με χρήση της μάσκας για τους μεγαλύτερους μαθητές, με το ηλικιακό όριο να μπαίνει στα 10 έτη.

    «Δεν υπάρχει περίπτωση τα σχολεία να ανοίξουν χωρίς χρήση μάσκας», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι θα είναι υποχρεωτική τουλάχιστον για τα παιδιά άνω των 10 ετών.

    «Θεωρώ ότι η χρήση της μάσκας δύσκολα μπορεί να εφαρμοστεί σε μικρότερα παιδιά», συμπλήρωσε μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή του MEGA, ενώ η επιτροπή θα εκτιμήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι το τέλος της εβδομάδας και θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις.

    Η ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου έχει «κλειδώσει» οριστικά και μόνο σε κάποιο ακραίο, απευκταίο σενάριο θα δοθεί παράταση για το άνοιγμα των σχολείων.

    Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, πολλά είναι τα εμβόλια που έχουν βγει, αλλά όλα βρίσκονται σε πειραματικές δοκιμές. Το εμβόλιο της Ρωσίας δεν έχει αξιολογηθεί όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του και την ασφάλειά του. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί ακόμα στην Ευρώπη και την Αμερική. Μέχρι τότε, ο καθηγητής συνιστά υπομονή, συνεργασία και τήρηση των μέτρων. Εκτιμά ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο περί τα τέλη του 2020 με αρχές του 2021.

    Αναφορικά με μελέτες που δείχνουν κάποια μετάλλαξη του ιού, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πως σε εργαστηριακές μόνο συνθήκες, ο ιός δείχνει μεγαλύτερη μολυσματικότητα, η οποία δε σχετίζεται με την παθογένεια. «Εάν ο ιός πολλαπλασιάζεται στη μύτη και το στόμα είναι περισσότερο μολυσματικός και λιγότερο παθογόνος. Όταν πολλαπλασιάζεται στον πνεύμονα, συμβαίνει το αντίθετο», είπε χαρακτηριστικά .



    ΣΧΟΛΙΑ