ΥΓΕΙΑ

Γιατί αυξάνεται η ενδοοικογενειακή βία τις γιορτές

  • NewsRoom


Έντονο στρες και άγχος σημαίνουν για ορισμένες γυναίκες οι γιορτές, καθώς φοβούνται ότι θα  πέσουν ακόμη μία φορά θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Και όχι αδικαιολόγητα. Όπως σημειώνουν τα μέλη της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας (ΕΙΕ), σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, κατά τη διάρκεια των εορτών αυξάνονται σημαντικά τα περιστατικά βίας.

Οι ιατροδικαστές κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου και εξηγούν για ποιο λόγο ο αριθμός των καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία εμφανίζει αύξηση τις εορταστικές μέρες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΙΕ Γρηγόρη Λέων, την περίοδο των Χριστουγέννων πολλοί δεν εργάζονται και παραμένουν για πολλές ώρες της ημέρας στο σπίτι. Η στενή επαφή για μεγάλο χρονικό διάστημα και για μέρες διευκολύνει τους διαπληκτισμούς. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που σύντροφοι δεν επιθυμούν να βάλουν τέλος στους καυγάδες και φθάνουν στο σημείο να ασκήσουν, εκτός από λεκτική, και σωματική βία, ενώ εξίσου τραγικό είναι το γεγονός όταν τα ζευγάρια χάνουν την υπομονή τους και τσακώνονται μπροστά στα μάτια των παιδιών τους.

Όπως αναφέρει ο κ. Λέων, οι γυναίκες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικές αυτές τις μέρες και σε περίπτωση που πέσουν θύμα κακοποίησης θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα σε μία ιατροδικαστική δομή. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: είτε υποβάλλοντας μήνυση στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα είτε απευθυνόμενες άμεσα σε ένα ιδιωτικό ιατροδικαστικό ιατρείο. Στην περίπτωση που υποβάλλουν μήνυση σε αστυνομικό τμήμα οι αστυνομικοί θα εκδώσουν εντολή ιατροδικαστικής εξέτασης και θα παραπέμψουν το θύμα στην πλησιέστερη δημόσια ιατροδικαστική δομή.

Σε όλες τις δημόσιες ιατροδικαστικές δομές οι κλινικές ιατροδικαστικές εξετάσεις αλλά και όλες οι ιατροδικαστικές πράξεις είναι απολύτως δωρεάν. «Ελπίζουμε οι συμβουλές αυτές να είναι αχρείαστες τις ημέρες των εορτών και να μην καταγραφούν φέτος τα Χριστούγεννα περιστατικά βίας» καταλήγει ο κ. Λέων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σακχαρώδης διαβήτης: Τι πρέπει να προσέξετε κατά τη διάρκεια των γιορτών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καιρός: «Παγωμένη» Πέμπτη-Πού θα χιονίσει

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πόσες ώρες χρειάζονται για να «καθαρίσει» ο οργανισμός από το αλκοόλ