• ΥΓΕΙΑ

    «Φως στην άκρη του τούνελ» της πανδημίας «ανάβει» μεγάλη έρευνα για τα πραγματικά αποτελέσματα του εμβολίου Pfizer-BioNTech

    • Bloomberg

    Πηγή: ΑΠΕ


    Εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά του νέου κορονοϊού αποδεικνύεται το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech για την Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή σχεδόν 1,2 εκατ. ανθρώπων στο Ισραήλ.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι η ανοσοποίηση μπορεί να σημάνει το τέλος της πανδημίας.

    Τα αποτελέσματα της μελέτης που διεξήγαγαν ομάδες από το ερευνητικό ίδρυμα Clalit Research Institute και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στο New England Journal of Medicine και δείχνουν ότι δύο δόσεις του εμβολίου απέτρεψαν στο 94% την εκδήλωση της νόσου Covid-19 σε 596.618 άτομα που εμβολιάστηκαν στο διάστημα από 20 Δεκεμβρίου μέχρι 1 Φεβρουαρίου. Περίπου το 25% αυτών ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών.

    Οι ερευνητές αντιστοίχισαν κάθε εμβολιασμένο άτομο με ένα μη εμβολιασμένο, επιτρέποντας έτσι να γίνει η καλύτερη δυνατή ανάλυση που έχει υπάρξει μέχρι στιγμής για το κατά πόσον τα εξαιρετικά καλά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που προηγήθηκαν ισχύουν και για τον πραγματικό κόσμο. Στην πραγματικότητα, το εμβόλιο αποδείχθηκε τόσο αποτελεσματικό που και ειδικοί που δεν συμμετείχαν στην έρευνα είπαν πως η ευρεία χρήση του θα μπορούσε να βάλει τέλος στην πανδημία.

    Μετά τις δύο δόσεις, το εμβόλιο ήταν το ίδιο αποτελεσματικό για τους ανθρώπους ηλικίας 70 ετών και άνω όσο και για ανθρώπους νεώτερης ηλικίας. Υπήρξαν ενδείξεις ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι λίγο λιγότερο αποτελεσματικό στους ανθρώπους με τρία ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα, όπως η υψηλή πίεση και ο διαβήτης. Παρόλα αυτά, το όφελος παρέμεινε υψηλό, καθώς παρείχε 89% προστασία από τα συμπτώματα της Covid επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

    Και οι περισσότεροι, είχαν ήδη σημαντική προστασία δύο με τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση.

    Τα αποτελέσματα ήταν θετικά και σε ό,τι αφορά ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο: την αποτροπή της μετάδοσης. Αν και η ερευνητική ομάδα επισήμανε ότι η μελέτη δεν είχε σχεδιαστεί για να μελετήσει τον παράγοντα της μετάδοσης, επειδή οι συμμετέχοντες σε αυτήν δεν είχαν υποβληθεί σε τεστ για τον κορονοϊό πριν από αυτήν, φάνηκε πως υπήρχε και εκεί θετικό αποτέλεσμα, αποτρέποντας τη μετάδοση του ιού. Συγκεκριμένα, μεταξύ των εμβολιασμένων, απετράπη το 92% του συνόλου των τεκμηριωμένων μολύνσεων, συμπεριλαμβανομένων και των ασυμπτωματικών.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΚΠΑ: Είναι μια δόση εμβολίου αρκετή για όσους έχουν νοσήσει;



    ΣΧΟΛΙΑ