• ΥΓΕΙΑ

    FDA: «Πράσινο φως» από την Συμβουλευτική Επιτροπή για το εμβόλιο της Pfizer

    • NewsRoom


    Το πράσινο φως έλαβε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19 από τη  Συμβουλευτική Επιτροπή της Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

    Η επιτροπή εμπειρογνωνόνων, η οποία είχε λάβει θετικές εισηγήσεις από το προσωπικό της Υπηρεσίας, εξέτασε τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών, σε μια συνεδρίαση η οποία μάλιστα μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο. Η επιτροπή κλήθηκε στο τέλος της συνεδρίασης να απαντήσει θετικά ή αρνητικά στην ερώτηση αν «με βάση το σύνολο των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων, τα οφέλη του εμβολίου των Pfizer-BioNTech κατά της COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων που συνδέονται με αυτό, για χρήση σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω». Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έδωσε την θετική της ψήφο, με πλειοψηφία 17 υπέρ έναντι 4 κατά.

    Πλέον η μπάλα περνά στην FDA η οποία πρέπει να αποφασίσει αν θα αποδεχθεί την εισήγηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής και να ανακοινώσει επίσημα την χορήγηση έκτακτης αδειοδότησης για την κυκλοφορία του στις ΗΠΑ. H FDA θα συνεδριάσει την Παρασκευή.

    Αν και η εισήγηση της επιτροπής δεν είναι δεσμευτική, θεωρείται σίγουρο πως η απόφαση της FDA θα είναι θετική.

    Η συμβουλευτική επιτροπή αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, ειδικούς για τις μολυσματικές ασθένειες, εκπροσώπους της βιομηχανίας και έναν εκπρόσωπο καταναλωτών.

    Στην ίδια διαδικασία θα υποβληθεί και το εμβόλιο της Moderna, στις 17 Δεκεμβρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ