• ΥΓΕΙΑ

    Ευλογιά των πιθήκων: Φόβοι για αύξηση κρουσμάτων και θανάτων, εμβόλια με το σταγονόμετρο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Την ώρα που διεθνείς Οργανισμοί καλούν τους πολίτες να πάρουν σοβαρά την ευλογιά των πιθήκων, η νόσος τρέχει με τον δικό της ταχύ ρυθμό εντός και εκτός Ευρώπης.

    Παράλληλα εκφράζονται φόβοι για αύξηση και κρουσμάτων και θανάτων και τα εμβόλια δεν επαρκούν, για να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες.

    Μέχρι τώρα έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 27.588 κρούσματα διεθνώς και πάνω από 30.007 είναι τα επιβεβαιωμένα μαζί με τα ύποπτα κρούσματα.

    Πρώτες στη λίστα με τα περισσότερα περιστατικά είναι οι ΗΠΑ με 7.084. Ακολουθούν η Ισπανία με 4.942, η Γερμανία με 2.887, το Ηνωμένο Βασίλειο με 2.672. Η Γαλλία έχει επιβεβαιώσει 2.241 κρούσματα και 1.721 η Βραζιλία.

    Στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί 39 κρούσματα, με βάση την πιο πρόσφατη εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ. Είναι όλοι άνδρες, ηλικίας από 22 έως 59 ετών.

    Αυτό, που προκαλεί ανησυχία, είναι οι δύο θάνατοι από τη νόσο στην Ευρώπη. Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκφράζουν φόβους ότι επίκειται αύξηση των θανάτων το αμέσως προσεχές διάστημα.

    «Με τη συνεχιζόμενη εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη, περιμένουμε να δούμε περισσότερους θανάτους. Στόχος μας πρέπει να είναι να διακόψουμε γρήγορα τη μετάδοση στην Ευρώπη και να σταματήσουμε αυτή τη μεγάλη διασπορά», δήλωσε η ανώτερη Διευθύντρια Θεμάτων Έκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ Ευρώπης Dr Catherine Smallwood.

    «Η κοινοποίηση αυτών των θανάτων από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων δεν αλλάζει την εκτίμησή μας για την επιδημία στην Ευρώπη. Αν και η ασθένεια είναι αυτοπεριοριζόμενη στις περισσότερες περιπτώσεις, γνωρίζουμε πως μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές», πρόσθεσε.

    Η νόσος «προτιμά» τους άνδρες

    Η επιδημία ευλογιάς των πιθήκων ξεκίνησε εκτός Αφρικής τον περασμένο Μάιο από το Ηνωμένο Βασίλειο και πλέον έχει εξαπλωθεί συνολικά σε 105 χώρες σε όλο τον κόσμο.

    Οι θάνατοι στην Αφρική είναι δεκάδες. Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ η συντριπτική πλειονότητα των λοιμώξεων έχει παρατηρηθεί σε άνδρες, οι οποίοι έχουν σεξουαλική επαφή με άλλους άνδρες, αν και οι επιστήμονες τονίζουν με κάθε ευκαιρία, ότι ο καθένας μπορεί να κολλήσει τον ιό και ότι δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι πρόκειται για άλλο ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

    Σύμφωνα με την Dr Smallwood περίπου το 8% των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη χρειάστηκε νοσηλεία.

    Το «άλμα» του ιού στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική συνδέθηκε από ειδικούς με δύο rave πάρτι στο Βέλγιο και στην Ισπανία.

    Τρόποι μετάδοσης και έκφρασης

    Η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται κυρίως μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα, αλλά μπορεί να μεταδοθεί και μέσω αντικειμένων, π.χ. των σεντονιών που χρησιμοποιεί κάποιος, ο οποίος έχει μολυνθεί με τον ιό.

    Ο ιός μεταδίδεται από την έναρξη των συμπτωμάτων έως και την πλήρη επούλωση των πληγών, με άμεση επαφή με μολυσματικές δερματικές βλάβες ή μέσω του αναπνευστικού, από σταγονίδια εκπνοής ή και με άλλα σωματικά υγρά. Έτσι η διασπορά γίνεται με παρατεταμένη, πρόσωπο με πρόσωπο επαφή, με αγκαλιά, φιλί ή κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε σεξουαλικής επαφής.

    Ο επικίνδυνος ιός έχει εντοπιστεί και στο σπέρμα, αλλά προς το παρόν δεν είναι βέβαιο ότι μεταδίδεται μέσω αυτού.

    Τα συμπτώματα της νόσου δεν είναι τα ίδια σε όλους, κάτι που μπερδεύει τους ασθενείς, που συχνά δεν ξέρουν πότε πρέπει να πάνε στον γιατρό. Περιλαμβάνουν πυρετό, πόνους στο σώμα, ρίγη, κόπωση και κνίδωση. Η ασθένεια είναι σχετικά ήπια σε πολλούς άνδρες. Αλλά οι ασθενείς μπορεί να είναι μεταδοτικοί για αρκετές εβδομάδες και σε κάποιους οι βλάβες μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνες.

    Εμβόλια με το σταγονόμετρο

    Υπενθυμίζεται ότι η ευλογιά των πιθήκων αναγνωρίζεται ως παγκόσμια υγειονομική απειλή, αλλά, παρόλα αυτά, τα εμβόλια για την προστασία από τη νόσο είναι λιγοστά. Η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή ΗERA (Αρχή Υγειονομικής Ετοιμότητας και Δράσης) ανακοίνωσε την αγορά μόλις 163.000 εμβολιαστικών δόσεων με κοινοτικά κονδύλια. Η Γαλλία έχει ήδη προμηθευτεί 250.000 δόσεις και η Βρετανία 130.000.

    Οι ισπανικές υγειονομικές αρχές έχουν ξεκινήσει τη χορήγηση 5.300 εμβολίων, που έλαβε η χώρα από το κοινό πρόγραμμα αγοράς εμβολίων της ΕΕ. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ωστόσο, λένε ότι τα εμβόλια, τα οποία παρελήφθησαν, είναι πολύ λιγότερα από αυτά, που απαιτούνται για την κάλυψη των ομάδων υψηλού κινδύνου.

    Και σε αυτή την περίπτωση αυτή, πάντως, όπως και με την πανδημία της COVID-19, οι ανισότητες στην πρόσβαση εμβολίων είναι παραπάνω από εμφανείς και εκφράζονται φόβοι ότι πάλι η Αφρική, που αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα, θα μείνει απ’έξω.

    Διαβάστε επίσης

    Το πιο «ύπουλο» κύμα της επιδημίας αυξάνει τους θανάτους και «σπέρνει» ανησυχία για το επόμενο διάστημα



    ΣΧΟΛΙΑ