• ΥΓΕΙΑ

    Αισιοδοξία Τσιόδρα για τον τουρισμό – Τεστ αντισωμάτων στη διαδικασία ελέγχου

    Αιμοδοσία

    Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας – λοιμωξιολόγος


    Στο «φλέγον» θέμα του τουρισμού αναφέρθηκαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορονοϊού, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας.

    Η δυνατότητα αξιοποίησης της τουριστικής περιόδου, στο βαθμό του εφικτού, καθώς και η στρατηγική μέσω της οποίας θα μπορούσε να υλοποιηθεί, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία πολιτών και τουριστών, βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων τις τελευταίες ημέρες, τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο.

    Τα επιστημονικά και κυβερνητικά επιτελεία παρακολουθούν επισταμένα τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και τις επιστημονικές εξελίξεις, καθώς πρόκειται για δύο καθοριστικούς παράγοντες, βάσει των οποίων θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις και θα χαραχτεί η στρατηγική της χώρας.

    Όπως τόνισε ο κος Τσιόδρας  συζητήσεις για το θέμα διεξάγονται με το υπουργείο Τουρισμού, με υποεπιτροπή της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αλλά και με υποεπιτροπή ειδικών που ασχολούνται με την ταξιδιωτική ιατρική στον ΕΟΔΥ, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι ο διάλογος δεν αφορά μια ευρεία αλλά μια περιορισμένη τουριστική κίνηση.

    «Οι περισσότερες χώρες μάλλον το αποκλείουν, παρόλα αυτά εμείς αισθανόμαστε μια αισιοδοξία για την πορεία του ιού στη χώρα μας και θα δούμε με ποια συγκεκριμένα κριτήρια θα μπορέσει να γίνει μια τέτοια επάνοδος. Κάποιες χώρες στην κεντρική Ευρώπη υιοθετούν στρατηγικές ελέγχου στα αεροδρόμια. Αυτές οι στρατηγικές συζητιούνται και θα γίνουν ακόμα περισσότερο αντικείμενο συζήτησης και στην Ελλάδα», σημείωσε ο καθηγητής.

    Σημαντική φαίνεται ότι θα είναι η χρήση των τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων για την υλοποίηση ενός προγράμματος περιορισμένης τουριστικής κίνησης, όσον αφορά στη διαδικασία ελέγχου των τουριστών, καθώς όπως τόνισε ο καθηγητής, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, στο 100% των ανθρώπων που έχουν νοσήσει με Covid-19 υπάρχει θετική παρουσία αντισωμάτων, μετά από 19 ημέρες.

    Οι απομονωμένες περιοχές ή περιοχές με δυσκολότερη πρόσβαση στο σύστημα υγείας (μεταξύ των οποίων και τα νησιά), οι οποίες διαχειρίστηκαν ως ιδιαίτερα ευάλωτες κατά την πρώτη φάση της επιδημίας, εξακολουθούν να απασχολούν τις Αρχές, ως προς τον καθορισμό των κριτηρίων που θα επιτρέψουν την ασφαλή τουριστική επανεκκίνηση, με τους αρμοδίους να εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι και επιφυλακτικοί.

    Σε κάθε περίπτωση, ο κος Τσιόδρας κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπάρχουν μαζικές εκδηλώσεις με τον τρόπο που γνωρίζαμε έως σήμερα, έως ότου έχουμε καλύτερα δεδομένα για την πορεία του ιού, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες.

    Αναφερόμενος στον τομέα της εστίασης, διευκρίνισε ότι ο διάλογος αφορά προς το παρόν αποκλειστικά τους εξωτερικούς χώρους και για περιορισμένο αριθμό ατόμων.

    “Μικρές συναθροίσεις θα βλέπουμε σταδιακά να αυξάνονται, ωστόσο είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για πλήρη απελευθέρωσή τους», τόνισε ο καθηγητής.

    Ο κος Χαρδαλιάς από την πλευρά του, επεσήμανε ότι η κατάσταση αξιολογείται βήμα-βήμα και ότι όλες αυτές οι διαδικασίες παρακολουθούνται συστηματικά στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα, ενώ η χώρα συμμετέχει ενεργά στην τελική διαμόρφωση των πρωτοκόλλων και σχεδίων.

    «Το πολύ σημαντικό είναι ότι οποιοδήποτε τουριστικό άνοιγμα θα πρέπει να γίνει με όρους ασφάλειας και για τους επισκέπτες αλλά και για τους πολίτες που θα τους υποδεχτούν», σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

    Νωρίτερα, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στην ανάπτυξη της μεθοδολογίας και του προγράμματος για τον έλεγχο του εσωτερικού τουρισμού και σε δεύτερο χρόνο,του εξωτερικού τουρισμού “εάν αυτό είναι εφικτό”,  όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ