• ΥΓΕΙΑ

    Έρευνα: Αυτά τα ροφήματα αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο


    Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους. Όμως οι επιπτώσεις τους δεν περιορίζονται σε αυτό. Νέες έρευνες δείχνουν ότι τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, αθλητικά ποτά, ακόμη και οι 100% χυμοί  φρούτων  μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων.

    Γάλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μόλις 0,1 λίτρου ζαχαρούχων ροφημάτων καθημερινά συνδέθηκε με αύξηση του συνολικού κινδύνου για καρκίνο κατά 18%, ενώ ένα παρόμοιο επίπεδο κατανάλωσης συνδέθηκε με αύξηση κατά 22% του κινδύνου για καρκίνο του μαστού στις γυναίκες.

    Εκπρόσωπος της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (ACS) δήλωσε ότι τα ευρήματα θα πρέπει να ωθήσουν τους καταναλωτές να σταματήσουν την κατανάλωση των εν λόγω ροφημάτων, καθώς η παχυσαρκία αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο.

    “Πολλές από τις έρευνες για τα ζαχαρούχα ροφήματα και τον καρκίνο έχουν συσχετιστεί με την παχυσαρκία”, σημείωσε η Colleen Doyle, γενική διευθύντρια του Τμήματος Διατροφής και Σωματικής Άσκησης στην ACS.”Σε κάθε περίπτωση, είναι καλή ιδέα να μειώσετε την κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν ζάχαρη”, συνέστησε.

    Η μελέτη

    Η νέα μελέτη διεξήχθη από την Mathilde Touvier, διευθύντρια Έρευνας της Διατροφικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Η ομάδα της συγκέντρωσε στοιχεία περισσότερων από 100.000 Γάλλων (άντρες και γυναίκες), μέσης ηλικίας 42 ετών, που συμμετείχαν σε μια εθνική μελέτη.

    Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το ποια από 3.300 διαφορετικά τρόφιμα και ποτά κατανάλωναν κάθε μέρα και παρακολουθήθηκαν για εννέα χρόνια (από το 2009 έως το 2018).

    Η μελέτη αποκάλυψε συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου εν γένει και ειδικά καρκίνου του μαστού, αλλά δεν απέδειξε σχέση αιτίας- αποτελέσματος. Οι ερευνητές δεν βρήκαν κάποια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ζαχαρούχων ροφημάτων και των καρκίνων του προστάτη ή του παχέος εντέρου, ωστόσο, τόνισαν ότι πολύ λίγοι άνθρωποι στη μελέτη ανέπτυξαν αυτούς τους τύπους καρκίνου για να καταστήσουν αυτό το εύρημα οριστικό.

    Επίσης, η έρευνα δεν αποκάλυψε συνδέσμους μεταξύ των αναψυκτικών διαίτης και αυτών με τεχνητά γλυκαντικά και του καρκίνου, αν και χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να επιβεβαιωθεί αυτό το εύρημα, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

    Η σχέση μεταξύ των ζαχαρούχων ποτών και του καρκίνου παρέμεινε η ίδια ακόμη και όταν συνυπολογίστηκαν άλλοι παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, το εκπαιδευτικό επίπεδο, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, το κάπνισμα και τη σωματική δραστηριότητα.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο, επειδή η ζάχαρη βοηθά στην αύξηση του σωματικού λίπους, επιπλέον της αύξησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και των φλεγμονών – καταστάσεις που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση της ασθένειες.

    Είναι, επίσης, πιθανό οι χημικές ουσίες που βρίσκονται σε αυτά τα ποτά να παίζουν ρόλο στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου.

    Από την πλευρά της, η American Beverage Association δήλωσε: “Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να γνωρίζουν ότι όλα τα ροφήματα – είτε με ζάχαρη είτε χωρίς – είναι ασφαλή για κατανάλωση ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Οι κορυφαίες εταιρείες ροφημάτων της Αμερικής συνεργάζονται για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των καταναλωτών για μείωση της ζάχαρης που καταναλώνουν από τα ποτά μας, παρέχοντας περισσότερες επιλογές με λιγότερη ή καθόλου ζάχαρη, μικρότερα μεγέθη συσκευασίας και σαφείς πληροφορίες θερμίδων στις ετικέτες».

    Η Samantha Heller, κλινικός διατροφολόγος στο ιατρικό κέντρο NYU Langone στη Νέα Υόρκη είπε ότι δεν εξεπλάγην από τα ευρήματα.

    “Χρειαζόμαστε πραγματικά περισσότερες αποδείξεις ότι η τακτική κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων δεν είναι υγιεινή; Εδώ και δεκαετίες τα ποτά αυτά συνδέονται με ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις», σημείωσε.

    Από την άλλη πλευρά, «οι περισσότεροι από εμάς πρέπει να πίνουμε περισσότερο νερό», είπε η Heller. “Η ανεπαρκής ενυδάτωση μπορεί να μας επηρεάσει με απροσδόκητους τρόπους, μπορεί να βλάψει τις ικανότητες οδήγησης, τις γνωστικές μας ικανότητες, τη διάθεση, τα επίπεδα ενέργειας, τα νεφρά, τη γαστρεντερική λειτουργία, την εμφάνιση και πολλά άλλα. Το μόνο ρόφημα που συνιστάται είναι το νερό», σημείωσε.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση BMJ.



    ΣΧΟΛΙΑ