• ΥΓΕΙΑ

  ΕΟΔΥ: Ενιαία επιδημιολογική έκθεση για covid-19, γρίπη και RSV

  • NewsRoom
  Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ διενεργεί δωρεάν rapid test - κρούσματα

  Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ διενεργεί δωρεάν rapid test


  Τη δημοσιοποίηση νέας ενιαίας επιδημιολογικής έκθεσης για τους τρεις ιούς του αναπνευστικού ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

  Η νέα έκθεση θα αναρτάται κάθε Πέμπτη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, αρχής γενομένης από την Πέμπτη 22/12/2022.

  Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, η επιδημιολογική έκθεση θα περιλαμβάνει τα δεδομένα:

  i) της επιτήρησης κρουσμάτων, νοσηλειών, διασωληνώσεων, και θνησιμότητας για covid-19, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα γονιδιωματικής επιτήρησης και του δικτύου επιτήρησης αστικών λυμάτων,

  ii) της επιτήρησης παρατηρητών νοσηρότητας (sentinel) της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) που θα περιλαμβάνουν ποσοστά συμπτωματικών ατόμων στην κοινότητα, καθώς και αριθμό νοσηλειών σε ΜΕΘ,

  iii) της εργαστηριακής επιτήρησης αναπνευστικών ιών από το δίκτυο sentinel, και

  iv) της εργαστηριακής επιτήρησης σε δείγμα ατόμων με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής που προσέρχονται για έλεγχο σε κινητές ομάδες υγείας (ΚΟ.ΜΥ.) του ΕΟΔΥ.

  Η ενιαία έκθεση θα αντικαταστήσει την επιδημιολογική έκθεση του covid-19 που δημοσιεύεται κάθε Τρίτη. Για την τρέχουσα εβδομάδα η εβδομαδιαία έκθεση covid-19 (20/12/2022) θα δημοσιευθεί κανονικά σήμερα.

  Η αλλαγή ήταν επιβεβλημένη, καθώς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και o Παγκόσμιoς Οργανισμός Υγείας έχουν εκδώσει νέες τεχνικές οδηγίες για την οργάνωση συστημάτων ενιαίας επιτήρησης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, μετά την παρέλευση της τελευταίας τριετίας που εστίασαν μόνο στον ιό SARS-CoV2 και στις συνέπειες της πανδημίας.

  «Έχει επισημανθεί η ανάγκη ενίσχυσης της επιτήρησης των λοιμώξεων, τόσο από τον ιό SARS-CoV-2, όσο και από άλλους αναπνευστικούς ιούς που συνήθως προκαλούν σημαντικό αριθμό κρουσμάτων ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι συστάσεις για την επιτήρηση περιλαμβάνουν τους πιο συχνά παθογόνα, όπως ο ιός της γρίπης και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

  Στο πλαίσιο αυτό και σε εναρμόνιση με τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών, ο ΕΟΔΥ προέβη σε ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων συστημάτων επιτήρησης και σε εισαγωγή νέων καταγραφών για την πληρέστερη αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα και για τους τρεις ιούς» αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην ανακοίνωση του.

  Διαβάστε επίσης:

  «Βράζει» η χώρα από τις ιώσεις – Φόβοι για επιδείνωση στις γιορτές

  Εξαδάκτυλος: Επανεξελέγη πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου  ΣΧΟΛΙΑ