• ΥΓΕΙΑ

    Έναρξη εμμηνόπαυσης: Ποιες τροφές μπορεί να την επιταχύνουν και ποιες να την επιβραδύνουν


    Οι διατροφικές επιλογές των γυναικών μπορεί να καθορίζουν το πότε θα μπουν στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με νέα έρευνα. Μετά από τετραετή παρακολούθηση 35.000 γυναικών από τη Βρετανία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εμμηνόπαυση έτεινε να ξεκινά νωρίτερα μεταξύ των γυναικών των οποίων η δίαιτα ήταν πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και αργότερα μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν πολλά ψάρια και όσπρια.

    Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση λιπαρών ψαριών καθυστερεί την έλευση της εμμηνόπαυσης κατά περίπου τρία χρόνια, ενώ τα φρέσκα όσπρια – όπως τα μπιζέλια και τα πράσινα φασόλια – συνδέονται με καθυστέρηση  της εμμηνόπαυσης κατά περίπου έναν χρόνο.

    Από την άλλη πλευρά, μια αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων – όπως τα ζυμαρικά και το ρύζι – επίσπευσε την έναρξη της εμμηνόπαυσης κατά 1,5 χρόνο.

    Η ακριβής αιτία της συσχέτισης αυτής δεν έχει διευκρινιστεί, ωστόσο οι ερευνητές εικάζουν ότι ενδεχομένως να σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο ορισμένες τροφές επηρεάζουν τις ορμόνες.

    «Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες είναι ένας από τους κύριους ενόχους για την αντίσταση στην ινσουλίνη. Ένα υψηλό επίπεδο κυκλοφορούσης ινσουλίνης θα μπορούσε να επηρεάσει τη δραστηριότητα των ορμονών του φύλου και να αυξήσει τα επίπεδα οιστρογόνων, με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των εμμηνορροϊκών κύκλων και την ταχύτερη μείωση του αποθέματος ωαρίων, προκαλώντας έτσι μια προγενέστερη εμμηνόπαυση», δήλωσε η συντάκτρια της μελέτης Yashvee Dunneram.

    Οι ερευνητές προειδοποίησαν, ωστόσο,  ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει την σχέση αιτίας και αποτελέσματος. «Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε πραγματικά να συστήσουμε στις γυναίκες να καταναλώνουν συγκεκριμένες τροφές για να επηρεάσουν την ηλικία έναρξης της φυσιολογικής εμμηνόπαυσης», δήλωσε η Dunneram.

    Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν μια ομάδα γυναικών από την Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία, προκειμένου να καθορίσουν τα διατροφικά τους πρότυπα σε σχέση με 217 ειδικά τρόφιμα. Όλες οι γυναίκες ήταν ηλικίας από 40 έως 65 ετών και καμία δεν κλήθηκε να αλλάξει τις διατροφικές της συνήθειες.

    Περίπου 14.000 γυναίκες παρακολουθήθηκαν για τέσσερα χρόνια μετά την έρευνα, κατά τη διάρκεια των οποίων λίγο περισσότερες από 900 βίωσαν εμμηνόπαυση.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο, η εμμηνόπαυση ξεκίνησε στα  51 έτη. Αλλά για κάθε πρόσθετη ημερήσια πρόσληψη μιας τυπικής μερίδας ραφιναρισμένων υδατανθράκων, άρχιζε περίπου 1,5 χρόνο νωρίτερα.

    Κατά τον ίδιο τρόπο, κάθε πρόσθετη ημερήσια δόση λιπαρών ψαριών και οσπρίων συνδέθηκε με μια καθυστέρηση της έναρξης της εμμηνόπαυσης κατά περίπου τρία έτη. Η υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Β6 και ψευδαργύρου συνδέθηκε, επίσης,  με καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης.

    Επιπλέον ευρήματα περιέπλεξαν  το θέμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χορτοφάγες γυναίκες βίωσαν την εμμηνόπαυση περίπου ένα χρόνο νωρίτερα από ό, τι οι κρεατοφάγες. Η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες / χαμηλή περιεκτικότητα σε ζωικά λίπη στα χορτοφαγικά γεύματα έχει προηγουμένως συνδεθεί με χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων.

    Ωστόσο,  οι κρεατοφάγες που κατανάλωναν υψηλότερες ημερήσιες ποσότητες αλμυρών τροφίμων – όπως πατατάκια, πρέτζελς και φιστίκια – βίωσαν την εμμηνόπαυση περίπου δύο χρόνια νωρίτερα.

    Σύμφωνα με την Dunneram θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να διευκρινιστούν περαιτέρω οι ιδιαιτερότητες της σχέσης διατροφής-εμμηνόπαυσης.

    Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η ηλικία της εμμηνόπαυσης εξαρτάται και από γενετικούς παράγοντες και  η διατροφή είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που την επηρεάζουν. Ωστόσο, επισημαίνουν  ότι οι γυναίκες θα πρέπει να καταναλώνουν τα ψάρια και τα όσπρια αφού είναι ούτως ή άλλως υγιεινά.

    Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν, στις 30 Απριλίου, στο περιοδικό Journal of Epidemiology & Community Health.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πρόωρη εμμηνόπαυση: 10 ερωτήσεις για τον «εφιάλτη» των νεαρών γυναικών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Παγκόσμια έρευνα: Όλοι είμαστε εν δυνάμει καταθλιπτικοί

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Πέντε υγιεινές συνήθειες που μπορούν να χαρίσουν επιπλέον τουλάχιστον δέκα χρόνια ζωής



    ΣΧΟΛΙΑ