ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το σήμα Μητσοτάκη και το ράλι, τι έγινε στο Λονδίνο, το μπόνους του Εξάρχου, ποιος υπουργός φεύγει, πώς γλίτωσε τη φυλακή ο Νίκας, η Μύκονος και ο Καιρίδης, ο πολιτικός και η… Λένα Ζευγαρά
Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, τη Δευτέρα (8/03), σύμφωνα με πηγές μέσα από τις ΜΕΘ, δεν έχουν νοσηλευτεί άτομα που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Ωστόσο, έσπευσε να τονίσει ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα στοιχεία, τα οποία αναμένονται το επόμενο διάστημα.
«Θα θέλαμε να έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός για να μπορέσουμε να δώσουμε στοιχεία μείωσης και της νοσηρότητας και της θνητότητας, αλλά ήδη βρισκόμαστε και σε μία αιχμή που αυτά τα στοιχεία δεν είναι δυνατόν να είναι εμφανή. Όλα καταγράφονται και εν ευθέτω χρόνο θα έχουμε και τέτοια στοιχεία.
Μπορώ, όμως, να μεταφέρω αυτά που διαπιστώνουν οι συνάδελφοί μας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου δεν έχουν νοσηλευτεί άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα.
Αισιόδοξα είναι και τα μηνύματα που έρχονται από άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, σύμφωνα με τα οποία ακόμα και η χορήγηση της πρώτης δόσης μπορεί να παρέχει υψηλή προστασία από τη σοβαρή νόσο και το θάνατο, ενώ στοιχεία από το το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν μείωση στις νοσηλείες.
Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, που διεξήχθη σε περίπου 5,5 εκατομμύρια πληθυσμού, με τη χορήγηση μίας δόσης των εμβολίων των εταιρειών Pfizer και AstraZeneca, μετά από 28-35 ημέρες, που θεωρείται ένα διάστημα κατά το οποίο έχουν παραχθεί ικανοποιητικά αντισώματα, μειώθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 85% και 94%, αντίστοιχα.
Νόσηση μετά από εμβολιασμό
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριος Θεμιστοκλέους, σε 600.000 εμβολιασμένους πολίτες με μία δόση στη χώρα μας καταγράφηκαν περίπου 1.000 περιστατικά νόσησης, ενώ στους 350.000 πολίτες που έλαβαν και τις δύο δόσεις, νόσησαν 354, ποσοστά που θεωρούνται πολύ χαμηλά.
«Αυτό συμβαίνει διότι τις περισσότερες φορές η λοίμωξη έγινε στη φάση που δεν είχαν παραχθεί τα προστατευτικά αντισώματα. Αλλά, επίσης, ας έχουμε υπόψη μας ότι το εμβόλιο δεν είναι και 100% προστατευτικό. Και ότι όσο αυξάνει ο αριθμός των εμβολιαζομένων τόσο θα έχουμε και περιπτώσεις που παρά τον εμβολιασμό θα έχουμε νόσηση.
Όμως, η νόσηση σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί είναι πιο ήπια, ολιγοσυμπτωματική. Επομένως υπάρχει και το κέρδος από το εμβόλιο και στην έκφραση την κλινική της νόσου», επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου.
Ικανοποιητική η αποδοχή των εμβολίων
Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας είχαν διενεργηθεί 1.126.060 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 753.637 αφορούν στην πρώτη δόση και οι 372.423 στη δεύτερη, με το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα ανέρχεται στο 7,12%,
Στην ηλικιακή κατηγορία 85 ετών και άνω έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν 212.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 57%, σε σχέση με την εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
Στις ηλικίες 80- 84 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού 230.000 πολίτες και το ποσοστό ανέρχεται στο 58%, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 75-79, 282.000 πολίτες με το ποσοστό να ξεπερνάει το 75%.
Τέλος στην ηλιακή ομάδα 60 – 64, η οποία είναι και η τελευταία που “άνοιξε” έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, 352.000 πολίτες, ποσοστό που ξεπερνάει ήδη το 50%.
«Το εντυπωσιακό είναι ότι η συμμετοχή- ακόμη και στις ομάδες που έχουμε ανοίξει εδώ και αρκετό καιρό- συνεχίζει να αυξάνεται και να κλείνουν ραντεβού και οι συμπολίτες μας που ίσως είχαν εκφράσει κάποια διστακτικότητα στην αρχή», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ.
Παρότι η αποδοχή των εμβολίων είναι ικανοποιητική μέχρι τώρα στη χώρα μας, παραμένουν αρκετά άτομα και στις μεγάλες ηλικίες που δεν εμβολιάζονται.
Σύμφωνα με μελέτη της Καθηγήτριας Επιδημιολογίας, Βάνας Σύψα, η πρόθεση εμβολιασμού σε ηλικίες άνω των 65 ετών έχει αυξηθεί από τον Νοέμβριο στο 85,9%, καταγράφοντας μια αύξηση της τάξεως του 17%. Μάλιστα, σημειώνεται ότι τα άτομα που ενώ συγκαταλέγονταν στην ομάδα των «αναποφάσιστων» αποφάσισαν τελικά τον εμβολιασμό είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου.
«Χρειάζεται πάλι μια κινητοποίηση για εμβολιασμό όλων των ηλικιών και θα πρέπει να θυμίσουμε και πάλι το πόσο σημαντική είναι η άυλη συνταγογράφηση. Σήμερα που μιλάμε, ας σκεφθεί ο καθένας αν έχει άυλη συνταγογράφηση και αν δεν έχει από αύριο ας οργανωθεί, διότι είναι κάτι το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά την διευκόλυνση του εμβολιασμού του», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων – Οι κινήσεις της εβδομάδας
- Παπαστεργίου: Θέτω θέμα στις Βρυξέλλες – Το 2025 να εφαρμοστούν τα μέτρα για την προστασία ανηλίκων στα social media
- Σκυλακάκης: Πιθανότατα Παρασκευή οι ανακοινώσεις για επιδοτήσεις στο ρεύμα για νοικοκυριά – Τι δήλωσε για επιχειρήσεις
- Eurobank: Εμπλουτίζει τις λειτουργικότητες και παροχές προς πελάτες ΑμεΑ