• ΥΓΕΙΑ

    Εμβολιασμοί: Τρίτη δόση για τους άνω των 60 ετών, ηλικιωμένους σε δομές φροντίδας και υγειονομικούς – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

    • NewsRoom
    Εμβολιασμοί: Τρίτη δόση για τους άνω των 60 ετών, ηλικιωμένους σε δομές φροντίδας και υγειονομικοί - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα


    Μετά τους ανοσοκατεσταλμένους, τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, θα κάνουν οι οι πολίτες άνω των 60 ετών, οι ηλικιωμένοι που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και οι υγειονομικοί.

    Η πλατφόρμα για το ραντεβού για τη τρίτη δόση για τα συγκεκριμένα άτομα θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου.

    Όπως ανακοίνωσε κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, «τα εμβόλια έχουν αποδείξει πως είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, της εισαγωγής στα νοσοκομεία και των θανάτων», ενώ «με βάση την μείωση των αντισωμάτων και τις μεταλλάξεις άρχισε η συζήτηση για τρίτη δόση, ειδικά στον πληθυσμό όπου το έχει ανάγκη».

    Με αφορμή κυρίως τις μεταλλάξεις, η ίδια είπε πως εντάθηκε η συζήτηση για μια τρίτη δόση εμβολίου, λέγοντας πως η πρώτη ομάδα που θα την κάνουν είναι τα άτομα που δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα, πχ ανοσοκατασταλμένους.

    Μια δεύτερη κατηγορία είναι τα άτομα που έχουν μειωμένα αντισώματα και μια τρίτη κατηγορία ατόμων είναι εκείνα που εκτίθενται περισσότερο στον ιό συγκριτικά με τον πληθυσμό.

    Η ίδια είπε πως υπάρχει θετική έγκριση για τρίτη δόση στους ανοσοκατασταλμένους, με το πρόγραμμα να έχει ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.

    Τα άτομα που παίρνουν σειρά είναι τα ηλικιωμένα άτομα που είναι σε μονάδες φροντίδας και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, καθώς όπως είπε φαίνεται πως η ομάδα αυτή έχει τα κριτήρια που απαιτούνται για να προκριθεί η τρίτη δόση.

    Αναφορικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, η καθηγήτρια σημείωσε, ότι μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε ό, τι αφορά την σοβαρή νόσηση.

    Σκεπτικό επιτροπής για χορήγηση 3ης δόσης

    Υπογράμμισε ότι «ο αυξημένος κίνδυνος σε άτομα άνω των 60 ετών αποτυπώνεται με επιδημιολογικά στοιχεία», ενδεικτικά «η ποσοστιαία ηλικιακή κατανομή των ασθενών 60-79 σε ειδικές κλίνες ΜΕΘ άγγιζε το 59,02% και αντιστοίχως σε θανάτους το 48%».

    «Βλέπουμε σημαντική επιβάρυνση σε αυτή την ηλικία», είπε η κα Θεοδωρίδου και πρόσθεσε: «Η ομάδα άνω των 60 ετών έχει τα κριτήρια που δείχνει ότι χρειάζεται ενίσχυση με μια 3η δόση».

    Υπογράμμισε, ότι οι υγειονομικοί έχουν αυξημένο κίνδυνο λόγω της έκθεσης τους στον ιό, και επικαλέστηκε μια πρόσφατη μελέτη που δείχνει ότι «η Δέλτα μπορει να μεταβάλλει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς την ασυμπτωματική-ολιγοσυμπτωματική λοίμωξη».

    Αναφορικά με το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου στον γενικό πληθυσμό, τόνισε ότι αναμένονται δεδομένα από σχετικές μελέτες πριν παρθούν οι αποφάσεις.

    Η πορεία των εμβολιασμών

    Αναφορικά με την τρίτη δόση εμβολίου, ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας,  κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε πως ήδη έχουν γίνει 13.000 εμβολιασμοί τρίτης δόσης σε ανοσοκατεσταλμένους, υπενθυμίζοντας πως το ραντεβού θα πρέπει να κλείνεται από έξι έως οκτώ μήνες μετά την δεύτερη δόση.

    Συνολικά έχουν γίνει πάνω από 11.900.000 εμβολιασμοί
    Επιπλέον τόνισε πως περίπου 90.000 ραντεβού έχουν κλειστεί για τις αμέσως επόμενες ημέρες, υπογραμμίζοντας πως η πλειονότητα αφορά σε νέους ανθρώπους.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, η εμβολιαστική κάλυψη στους νέους έχει – ανά ηλικία – ως εξής:

    35 έως 39 ετών: 59,8% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα φτάσουν στο 60,4%.
    30 έως 34 ετών: 59,3% έχουν εμβολιαστεί – 60% με τα ραντεβού.
    25 έως 29 ετών: 58,8% έχουν εμβολιαστεί – 59,7% με τα ραντεβού.
    18 έως 24 ετών: 50,2% έχουν εμβολιαστεί – 51,3% με τα ραντεβού.
    15 έως 17 ετών: 28,7% έχουν εμβολιαστεί – 30% με τα ραντεβού.
    12 έως 14 ετών: 15,7% έχουν εμβολιαστεί – 17,44% με τα ραντεβού

    Διαβάστε επίσης

    Πλέυρης: Οι προτεραιότητές του στο υπουργείο Υγείας – Τι είπε για τον εμβολιασμό του Πολάκη

    Εμβολιασμοί: Τρίτη δόση για τους άνω των 60 ετών, ηλικιωμένους σε δομές φροντίδας και υγειονομικοί – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα



    ΣΧΟΛΙΑ