ΥΓΕΙΑ

Εμβολιασμοί: Μ. Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για τους 40-44 ετών, 1η Μαΐου για τους 45-49 – Τι αλλάζει για το εμβόλιο της AstraZeneca

  • NewsRoom


Την Μεγάλη Τρίτη, ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca για τις ηλικίες 30-39 ετών, επανέλαβε την Μεγάλη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα των ηλικιακών ομάδων 40-44 θα γίνει την Μεγάλη Πέμπτη, 29 Απριλίου, για εμβολιασμό με AstraZeneca, ενώ το Μεγάλο Σάββατο, 1η Μαΐου, για την ηλικιακή ομάδα 45-49 ετών, για εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια.

Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.870.000 εμβολιασμοί. 2.025.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 19,3% και 845.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, ποσοστό 8%.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα ενταχθεί στους εμβολιασμούς από 5 Μαΐου.

Οι εμβολιασμοί τον Μάιο θα επιταχυνθούν είπε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αναφέρθηκε στην δυναμικότητα του συστήματος, το οποίο επεκτείνεται.

Από την πλευρά της η πρόεδρος ης Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στα εμβόλια της Johnson & Johnson και της AstraZeneca.

Η κα Θεοδωρίδου ανακοίνωσε ότι πλέον θα μπορεί κάποιος, εάν το επιθυμεί και συντρέχουν λόγοι, να εμβολιαστεί με την δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca νωρίτερα από τις 12 εβδομάδες και μετά τις 8 από την πρώτη δόση.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην ανάλυση των δεδομένων για τα θρομβωτικά επεισόδια που πιθανόν να σχετίζονταν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson από τον FDA και ΕΜΑ, όπου εξετάστηκαν 15 περιπτώσεις σε σύνολο 7,9 εκατ. δόσεων εμβολίου και αφορούσαν σε γυναίκες 18 έως 44 ετών και δύο περιστατικά άνω των 50 ετών. Τόνισε ότι τα οφέλη υπερτερούν από τις σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, σημειώνοντας παράλληλα ότι οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι για τις σπάνισες αυτές περιπτώσεις.

Όσον αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca, είπε ότι αναμένουμε περισσότερα δεδομένα για τις εγκύους. Όπως ανέφερε, τα εμβόλια ιικού φορέα (AstraZeneca, Johnson & Johnson) είναι κατά 99,9% ασφαλή. Μειονεκτούν στο ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χρήση κατά την κύηση. Αν και είναι περίπου σίγουρο ότι θα είναι ασφαλή, εντούτοις προκρίνεται στάση αναμονής για λίγο μέχρι να έχουμε στοιχεία και για αυτά τα εμβόλια. Έτσι, η σύσταση είναι προς το παρόν οι γυναίκες που είναι έγκυες ή σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν, να κάνουν εμβόλιο Moderna ή Pfizer.

 


ΣΧΟΛΙΑ