• ΥΓΕΙΑ

    EMA: Δεν είναι απαραίτητη η τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό

    • NewsRoom
    Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA)

    Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA)


    Έντονη συζήτηση γίνεται σχετικά με την αναγκαιότητα χορήγησης επαναληπτικών δόσεων, καθώς η παραλλαγή Όμικρον σαρώνει.

    Από κορυφαίους υγειονομικούς φορείς και επιστήμονες κάνουν λόγο για την ανάγκη παραγωγής ενός εμβολίου που θα στοχεύει στην εκάστοτε κυρίαρχη παραλλαγή και στη συγκεκριμένη περίπτωση, στην παραλλαγή Όμικρον.

    Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), από την πλευρά του, σε συνέντευξη Τύπου, κατέστησε σαφές ότι η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων κατά του κορονοϊού ανά τακτά χρονικά διαστήματα δεν θα είναι αναγκαία μακροπρόθεσμα. Όσον αφορά στην τέταρτη δόση, τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν είναι απαραίτητη για τον γενικό πληθυσμό.

    Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αν στο μέλλον χρειαστεί να επαναληφθεί ο εμβολιασμός, αυτό θα γίνεται λίγο πριν από τον χειμώνα, όπως γίνεται και με την γρίπη, γεγονός που θα αυξάνει τα αντισώματα στον οργανισμό, ακριβώς την στιγμή που θα το χρειαζόμαστε περισσότερο.

    Ο EMA σημειώνει ότι ακόμα δεν έχει επαρκή στοιχεία όσον αφορά στην τέταρτη δόση. Αυτό που τονίζει πάντως είναι ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι απαραίτητη η τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό που έχει ήδη εμβολιαστεί.

    Ο EMA δεν αποκλείει, συγκεκριμένα, το ενδεχόμενο να εγκρίνει δοσολογικό σχήμα εμβολιασμού έναντι της Covid-19 που να περιλαμβάνει τέσσερις δόσεις για άτομα με «αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής του τμήματος Βιολογικών Απειλών και την Εμβολιαστική Στρατηγική του οργανισμού.

    «Σε άτομα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα είναι λογικό για τις αρχές Δημόσιας Υγείας να εξετάσουν τη χορήγηση 4ης δόσης τώρα», είπε ο Καβαλέρι στη συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι αυτό δεν ισχύει ακόμη για τον γενικό πληθυσμό.

    Υπενθυμίζεται ότι, η ελληνική Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εισηγήθηκε τη χορήγηση τέταρτης δόσης μόνο σε ανοσοκατασταλμένους που έχουν συμπληρώσει τρεις μήνες από τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Ο εμβολιασμός γίνεται με εμβόλια mRNA (Moderna, Pfizer/BioNTech).

    Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την χθεσινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας, την Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό της χορήγησης της τέταρτης δόσης για όλους τους ανοσοκατεσταλμένους άνω των 12 ετών.

    Διαβάστε επίσης:

    Μαγιορκίνης: Γιατί μπορεί να βγει αρνητικό ένα rapid τεστ αλλά θετικό το μοριακό

    EMA: Τα εμβόλια mRNA δεν προκαλούν επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη



    ΣΧΟΛΙΑ