• ΥΓΕΙΑ

    Έκθεση Κομισιόν: Η Ελλάδα ενισχύει την ετοιμότητα του συστήματος υγείας

    • NewsRoom


    Ψήφο εμπιστοσύνης δίνει η Κομισιόν στην Ελλάδα αναφορικά με τον τρόπο που διαχειρίζεται την έκκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας λόγω της κρίσης της πανδημίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεσή της για την μεταμνημονιακή αξιολόγηση, λέει ότι η Ελλάδα ενισχύει την ετοιμότητα του συστήματος υγείας μέσω αυξήσεων των ΜΕΘ αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού

    Στην έκθεση τονίζεται πως, πραγματοποιήθηκαν 6.000 νέες προσλήψεις για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και άλλου προσωπικού. Συμπληρώθηκαν περίπου 1.400 θέσεις μόνιμων γιατρών, οι οποίες θα υποστηριχθούν από μια πρόσθετη πρόσληψη πάνω από 1.200 ατόμων στα νοσοκομεία. Όσον αφορά την πρόληψη, οι αρχές ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς κατά της γρίπης στα μέσα Οκτωβρίου.

    Στο μέτωπο των αυτόματων επιστροφών, υπογραμμίζεται, είναι ακόμα υψηλό, αλλά λαμβάνονται μέτρα για τη βελτίωση της συλλογής του και για τον περιορισμό της δημιουργίας νέων επιστροφών. Οι αρχές υιοθέτησαν νομοθεσία για την ολοκλήρωση της συλλογής του clawback του 2019 από τις φαρμακευτικές και για την έναρξη της συλλογής του clawback των παρόχων για τα έτη 2018 και 2019.

    Η εξαίρεση των εμβολίων από το ανώτατο όριο clawback, η προγραμματισμένη μετατόπιση της δημόσιας κάλυψης φαρμάκων για τους ανασφάλιστους εκτός του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ αντιπροσωπεύουν στοιχεία καινοτομίας, αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν.

    Η κεντρική προμήθεια του 30% των συνολικών νοσοκομειακών δαπανών έως το πρώτο τρίμηνο του 2021 και του 40% στα μέσα του 2022, μια ειδική δέσμευση στα μέσα του 2022, προχωρά, παρά την τρέχουσα κατάσταση. Οι αρχές προχωρούν στην υλοποίηση των κεντρικών συμβάσεων, με τον ενδιάμεσο στόχο του 30% του προϋπολογισμού (περίπου 305 εκατομμύρια ευρώ) να προμηθεύεται κεντρικά έως το πρώτο τρίμηνο του 2021.

    Η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, η οποία αποτελεί μια συγκεκριμένη δέσμευση, αποδεικνύεται, τέλος, βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μέχρι στιγμής, έχουν ενεργοποιηθεί 161 κέντρα υγείας που μπορούν να δεχτούν ασθενείς με συμπτώματα κορονοϊού.

    Διαβάστε ακόμα: 

    Έκθεση Κομισιόν: Μεγάλη μεταρρύθμιση το target model-Προσοχή με το ΕΛΑΠΕ

     



    ΣΧΟΛΙΑ