• ΥΓΕΙΑ

    Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα

    • NewsRoom


    Ένας Έλληνας που ήρθε από την Νότια Αφρική είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα.

    Το κρούσμα εντοπίστηκε στην Κρήτη.

    Την ενημέρωση έκανε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στην διάρκεια των ανακοινώσεων για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών.

    Ο υπουργός Υγείας ξεκίνησε την ενημέρωση ανακοινώνοντας το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα. Πρόκειται για Έλληνα από τη Νότια Αφρική, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη και όπως διευκρίνισε έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και η ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ.

    Το κρούσμα έφτασε στην Ελλάδα τις 26 Νοεμβρίου. Καθημερινά έκανε rapid test το οποίο μέχρι τις 29 Νοεμβρίου έβγαινε αρνητικό. Εκείνη την ημέρα υποβλήθηκε και σε PCR τεστ το οποίο εκτός από θετικό βρέθηκε και ύποπτο για τη μετάλλαξη Όμικρον, ενώ το πρωί της Πέμπτης επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης στη χώρα μας.

    Στη συνέχεια, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η διανομή ενός δωρεάν self test σε όλους τους ενήλικες – εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους – ενόψει των Χριστουγέννων. Το μέτρο αυτό δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, διευκρίνισε ο υπουργός, ενώ γίνεται ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Το ίδιο ακριβώς θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου.

    Όσον αφορά τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα που θα ανοίξουν αυτές τις ημέρες θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και τα ανήλικα παιδιά θα μπαίνουν με self test.

    Παράλληλα, ανέφερε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει το ενδεχόμενο η αναμνηστική δόση να γίνεται πριν την παρέλευση του εξαμήνου, και συγκεκριμένα στο τετράμηνο.

    Αναφερόμενος στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι θα αφορά στα άτομα άνω των 60 ετών, τα οποία πρέπει να κλείσουν ραντεβού μέχρι τις 16 Ιανουαρίου.

    Στην ενημέρωση συμμετέχει ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλή Ζαούτη.

    Ο κ. Ζαούτης ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πρώτες επιστημονικές πληροφορίες πρόκειται για παραλλαγή με πολύ ήπια συμπτώματα.

    Επίσης είναι πολύ πιθανό τα υπάρχοντα εμβόλια να είναι αποτελεσματικά απέναντι στη νέα παραλλαγή του ιού.

    Οκ. Ζαούτης αναφερόμενος στο δωρεάν self test που θα χορηγηθεί από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου, απηύθηνε σύσταση σε όλους να το κάνουν την επόμενη εβδομάδα, «ώστε να ελέγξουμε την πανδημία».

    Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, πρέπει να κλείσουν το ραντεβού τους μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2021, αλλιώς θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα.

    Το πρόστιμο θα επαναλαμβάνεται για κάθε μήνα που θα παραμένουν ανεμβολίαστοι και θα πληρώνεται μέσω της εφορίας, καθώς θα υπάρξει διασταύρωση.
    Τα χρήματα θα συγκεντρώνονται σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

    Διαβάστε ακόμη:



    ΣΧΟΛΙΑ