• ΥΓΕΙΑ

    Δρ. Δημήτρης Δασκαλάκης: Ο αντισυμβατικός γιατρός, που «φρέναρε» την επιδημία του έιτζ, στη «μάχη» κατά της ευλογιάς των πιθήκων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο λοιμωξιολόγος Δρ. Δημήτρης Δασκαλάκης

    Ο λοιμωξιολόγος Δρ. Δημήτρης Δασκαλάκης


    Τον χαρακτηρίζουν αντισυμβατικό και cool. Και στη μέχρι τώρα θητεία του έχει επιτύχει τομές στην επιδημία του έιτζ. Πλέον ο λοιμωξιολόγος Δρ. Δημήτρης Δασκαλάκης καλείται να συμβάλει στην οριοθέτηση της νέας επιδημίας, αυτής της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς διορίστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναπληρωτής συντονιστής στη «μάχη» ενάντια στη νόσο.

    Γεννήθηκε στην Ουάσιγκτον, αλλά οι γονείς του κατάγονται από την Ευρυτανία – ο πατέρας του από το Μεγάλο Χωριό και η μητέρα του από το Καρπενήσι. Ο ομοφυλόφιλος γιατρός (παντρεμένος με τον Michael MacΝeal) μιλά ανοικτά για τη σεξουαλικότητά του και πιστεύει ότι μόνο με ειλικρίνεια μπορείς να προσεγγίσεις και, τελικά, να βοηθήσεις, τα μέλη της LGBTQ+ κοινότητας.

    Πρώην αναπληρωτής επίτροπος για το Τμήμα Ελέγχου Νοσημάτων στο Τμήμα Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής της Νέας Υόρκης, ο Δρ. Δασκαλάκης προσλήφθηκε στη συνέχεια ως διευθυντής του Τμήματος Πρόληψης HIV/AIDS στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Μάλιστα οι πρώτες εβδομάδες στο νέο του πόστο συνέπεσαν με την μετάβαση της προεδρικής ηγεσίας, την εξέγερση στο Καπιτώλιο και τις χιλιάδες θανάτους καθημερινά λόγω επιπλοκών της COVID-19.

    Είναι ο εμπνευστής του προγράμματος Ending the Epidemic, που πιστώθηκε ότι έφερε τα κρούσματα του HIV σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

    Πλέον τον περιμένει νέα πρόκληση. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων αυξάνονται καθημερινά, βάζοντας τις ΗΠΑ στην πρώτη θέση παγκοσμίως (5.793 χθες Τρίτη).

    Είναι ενδεικτικό ότι τη Δευτέρα ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ευλογιά των πιθήκων.

    Από τους πιο δημοφιλείς γιατρούς στη Νέα Υόρκη

    Όσοι ζουν από κοντά τον κ. Δασκαλάκη, λένε πως οι χειρισμοί του είναι πάντα «χειρουργικοί» και πως δεν πανικοβάλλεται ποτέ. Δεν είναι τυχαίο που τα αμερικανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τον γιατρό, που κατάφερε να ελέγξει την ορμή του έιτζ στη Νέα Υόρκη. Τον χαρακτηρίζουν σαν ένα από τα «όπλα» του αμερικανού προέδρου ενάντια στις επιδημίες.

    Ο ίδιος, όταν άρχισε να ασχολείται με το έιτζ, είχε δηλώσει: «Είναι μια υπέροχη στιγμή για προσγείωση. Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι στρατηγικής και εφαρμογής. Η ηγεσία του Τμήματος Πρόληψης του HIV/AIDS των CDC είναι η δουλειά των ονείρων μου. Πιστεύω ότι, όλα όσα έχω κάνει στην καριέρα μου, με οδήγησαν σε αυτόν τον ρόλο».

    Ο «ακτιβιστής γιατρός» έκανε ό,τι μπορούσε για την καταπολέμηση του στίγματος και στην LGBTQ+ κοινότητα θεωρείται ήρωας. Εκπροσωπούσε άτομα με σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, έδινε συνεντεύξεις, διοργάνωνε εράνους, συμμετείχε σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό κατά της μηνιγγίτιδας – το 2012-2013υπήρξαν πολλά κρούσματα μηνιγγίτιδας μεταξύ ομοφυλόφιλων ανδρών.

    Συμμετείχε μέχρι και σε διαδικτυακή σειρά για την έγκυρη ενημέρωση γύρω από τον ιό HIV στα μέσα της δεκαετίας του 2010, λεγόταν «The T With Dr. D».

    Ο κ. Δημήτρης Δασκαλάκης είναι ο πρώτος κρατικός αξιωματούχος στον κόσμο, που συνυπέγραψε παγκόσμια διακήρυξη, στην οποία αναφέρεται ότι οι άνθρωποι με HIV, που παίρνουν σωστά την αγωγή τους, δεν κινδυνεύουν να μεταδώσουν τον ιό στους συντρόφους τους, ακόμα και με σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

    Η αγάπη για την Ελλάδα

    Με την πατρίδα των γονιών του διατηρεί ισχυρούς δεσμούς. Επισκέπτεται τα νησιά τα καλοκαίρια με τον σύζυγό του και με φίλους και μιλά αρκετά καλά τα ελληνικά, κάθε φορά και καλύτερα, όπως παραδέχεται ο ίδιος.

    Έχει έρθει στην Αθήνα και ως προσκεκλημένος της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο της συνεργασίας – θεσμού, πια – με τη Θετική Φωνή, για το «I’m Positive».

    «Παρόλο που γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αμερική, συχνά εμπνέομαι από την οικογένειά μου και τη δύναμη, που την έφερε από την Ελλάδα στις ΗΠΑ. Νιώθω πως η ελληνικότητά τους βρίσκεται στην επιμονή τους, στην αγάπη τους, στην οικογένεια και στην επιθυμία να δουλέψουν σκληρά. Αυτό είναι ελληνικότητα για μένα, να εργάζεσαι σκληρά, αλλά να είσαι και χαρούμενος», έχει αναφέρει σε συνεντεύξεις του.

    Από μικρός ονειρευόταν την Ιατρική

    Η ενασχόλησή του με την Ιατρική ήταν μονόδρομος. Το να παίζει τον γιατρό με το μικρό παιδικό σετ ιατρικής του ήταν το καλύτερό του, ειδικά όταν εξέταζε τους φίλους των γονιών του. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Columbia, (Bachelor Of Arts) και συνέχισε στο NYU School of Medicine, όπου σπούδασε Ιατρική. Αργότερα έκανε Masters στο Harvard με ειδίκευση στη Δημόσια Υγεία.

    Μεγαλώνοντας την εποχή, που το έιτζ κυριολεκτικά «θέριζε» στην Αμερική, άρχισε να ωριμάζει μέσα του η σκέψη, να επικεντρώσει το επιστημονικό του ενδιαφέρον στον ιό HIV. Και αυτό έκανε. Μετά από 6 χρόνια στη Βοστώνη, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όταν κατάλαβε ότι εκεί ζούσαν πολλά περισσότερα άτομα, που πάλευαν με το έιτζ.

    Όπως έχει πει ο ίδιος σε συνέντευξη, που παραχώρησε στη LIFO: «Ήθελα να γίνω γιατρός από πολύ μικρός. Δεν είχα, όμως, κάποιο σχετικό πρότυπο από την οικογένειά μου. Πήγα σε κολέγιο της Νέας Υόρκης το 1991. Εκείνη την εποχή έκανα και το coming out μου. Ήταν η σκληρή εποχή του έιτζ για τη Νέα Υόρκη. Βλέποντας την κατάσταση και γνωρίζοντας από κοντά τον ακτιβισμό, κατάλαβα ότι ο δρόμος για την ιατρική, που θα εστιάζει στους queer ανθρώπους, έπρεπε υποχρεωτικά να περάσει μέσα από τη μεγάλη μάστιγα, που ήταν ο HIV. Όταν, λοιπόν, εμβάθυνα με τις σπουδές μου στην Ιατρική, βρήκα ενδιαφέρον σε όλες τις λοιμώδεις ασθένειες και συνέχισα με αυτές».

    Και πρόσθεσε: «Τώρα, βέβαια, όλα είναι διαφορετικά. Οι άνθρωποι με HIV μπορούν να συμβουλεύονται γιατρούς γενικής περίθαλψης. Όμως εκείνη την εποχή, ως ειδικευόμενος, έπρεπε να λάβω ειδική εκπαίδευση. Με αυτά που έβλεπα στη Νέα Υόρκη και μέσω των γνωριμιών μου με ανθρώπους, που στη συνέχεια πέθαιναν, το έιτζ έγινε σταδιακά η αποστολή μου.

    Όταν ήμουν φοιτητής ιατρικής, άρχισα να παρακολουθώ ασθενείς, το ’95-’96, εποχή που συνέπεσε με την εμφάνιση των πρώτων αποτελεσματικών αντιρετροϊκών θεραπειών. Έζησα κυριολεκτικά τις πρώτες μέρες της μετατροπής του HIV από θανατική καταδίκη σε χρόνια ασθένεια. Άρχισα να βλέπω ανθρώπους που πέθαιναν, να επιστρέφουν στη δουλειά τους και στη ζωή τους. Οι αγωγές έγιναν πιο προσβάσιμες, ο HIV έγινε κάτι αντιμετωπίσιμο.

    Όταν βγήκε η PrEP, η ιστορία άλλαξε εντελώς. Μπορούσαμε να διαχειριστούμε πλέον τον ιό. Από τη μια οι άνθρωποι, που παίρνουν την αγωγή τους, δεν μεταδίδουν τον ιό και από την άλλη οι οροαρνητικοί, που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, μπορούν να κάνουν κάτι για να περιορίσουν τον HIV, αν δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό σε μόνιμη βάση. Έχουμε πλέον τα εργαλεία, ακόμη και χωρίς θεραπεία ή εμβόλιο, να κάνουμε την αλλαγή».

    Στη «μάχη» ενάντια στην ευλογιά των πιθήκων

    Ο κ. Δασκαλάκης θα συνεργάζεται με τον Ρόμπερτ Φέντον, συντονιστή του Λευκού Οίκου, για τα θέματα που άπτονται της ευλογιάς των πιθήκων.

    Ο Ρόμπερτ Φέντον είναι ο περιφερειακός διαχειριστής της FEMA και είχε ηγετικό ρόλο στη μαζική εμβολιαστική προσπάθεια για την COVID-19 τον Φεβρουάριο του 2021.

    Ειδικότερα οι δύο άνδρες θα συντονίσουν τη «στρατηγική και τις επιχειρήσεις για την καταπολέμηση του τρέχοντος ξεσπάσματος της ευλογιάς των πιθήκων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης, με δίκαιο τρόπο, της διαθεσιμότητας των τεστ, των εμβολιασμών και των θεραπειών», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

    Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώθηκε στη Μασαχουσέτη στις 20 Μαΐου. Πέντε μέρες αργότερα επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στην Καλιφόρνια, σε άτομο που είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό.

    Διαβάστε επίσης

    Τρίτος χειμώνας πανδημίας προ των πυλών – Πληγή η κρυφή διασπορά, αναμένεται αύξηση των θανάτων



    ΣΧΟΛΙΑ