• ΥΓΕΙΑ

    Δίχως τέλος η διαμάχη στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) – Βολές κατά Ξανθού


    Ισχυρές… αναταράξεις επικρατούν στους κόλπους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), με αφορμή την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος του Μαρτίου από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

    Χθες, Δευτέρα, τα μέλη του ΔΣ που αναδείχθηκε από τις τελευταίες εκλογές κατήγγειλαν την εισβολή και κατάληψη του ΠΙΣ από φιλοκυβερνητικούς συνδικαλιστές, ενώ κατηγόρησαν τον υπουργό Υγείας για «απαθή» αντίδραση στα όσα συμβαίνουν.

    Παράλληλα έκαναν λόγο για μια ακόμη φορά για «παράνομη ακύρωση των εκλογών» και «παραβίαση των δικαιωμάτων των γιατρών» και κατήγγειλαν τους καταληψίες ότι προχώρησαν στην εκλογή νέου προέδρου χωρίς να πληρούνται οι νομικές προϋποθέσεις.

    Στο πλευρό του ΔΣ που αναδείχτηκε το Μάρτιο στέκεται ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), καλώντας τον υπουργό Υγείας να ανακαλέσει την απόφαση του για ακύρωση των εκλογών και διευκρινίζοντας ότι αναγνωρίζει μόνο το αιρετό ΔΣ που προέκυψε μέσα από τη νόμιμη εκλογική διαδικασία.

    Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές της 3ης Μαρτίου, τέθηκαν εξαρχής υπό αμφισβήτηση, με υποψηφίους από την επικρατούσα παράταξη που δεν εκλέχθηκαν, να καταθέτουν ενστάσεις στον ΠΙΣ, ζητώντας να γίνει εκ νέου καταμέτρηση των ψήφων.  Η νέα καταμέτρηση έγινε, δίνοντας επιπλέον ψήφους σε ορισμένους υποψηφίους, εντούτοις, οι διαφορές ήταν τόσο μικρές, ώστε δεν επέφεραν αλλαγές στο εκλογικό αποτέλεσμα.

    Παρόλα αυτά, ο υπουργός Υγείας, προχώρησε σε «ακυρωτική» υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε τη Μ. Πέμπτη, 25/04, αιφνιδιάζοντας κατά πολλούς το νεοεκλεγέν ΔΣ.

    Βάσει της υπουργικής απόφασης ορίστηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ που προκήρυξε τις ακυρωθείσες εκλογές να διενεργήσει, νέα εκλογή εντός δύο (2) μηνών.

    Πλήθος παρανομιών

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το «εκλεγμένο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ΔΣ του ΠΙΣ και την οποία υπογράφουν οι Α. Εξαδάκτυλος,  Γ.  Ελευθερίου και Ά. Μαστοράκου, ως πρόεδρος, Γ.Γ. και Α’ Αντιπρόεδρος, αντίστοιχα, αναφέρεται:
    «Εισβολή και κατάληψη στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο έκαναν φιλοκυβερνητικοί συνδικαλιστές και οι συνοδοιπόροι τους. Σε όλα αυτά ο Υπουργός Υγείας παρακολουθεί απαθής αν όχι υποστηρικτικός, φέροντας την πλήρη πολιτική ευθύνη για πληθώρα ΠΑΡΑΝΟΜΙΩΝ. Το αποτέλεσμα ήταν να εκδώσουν ανώνυμο Δελτίο Τύπου, κάνοντας μάλιστα χρήση του λογότυπου του ΠΙΣ, όπου ενημερώνουν με θράσος ότι έπειτα από συνεδρίαση χωρίς απαρτία και με την παρουσία μόλις έξι (6) ατόμων και όχι τουλάχιστον οκτώ (8) στους δεκαπέντε (15) όπως προβλέπει ο Νόμος για το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, εξέλεξαν νόθο Πρόεδρο! Οι κ.κ. Βαρνάβας, Ψαλτάκος, Βασιάδης, Κουτσόπουλος, Χρονόπουλος και Παναγιωτίδης προχώρησαν στο αδιανόητο, να προκηρύξουν ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ εκλογές για τις 22/6 χωρίς την ύπαρξη της απαραίτητης εκ του Νόμου απαρτίας!».

    Όπως αναφέρουν, οι κκ Εξαδάκτυλος, Ελευθερίου, Μαστοράκου, όσα εκτυλίσσονται στον ΠΙΣ δεν έχουν προηγούμενο, καταγγέλλοντας ότι οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές και οι συνεργοί τους αφαίρεσαν ακόμη και τους κλειδάριθμους των τραπεζών από τον υπεύθυνο του λογιστηρίου, ώστε να έχουν και τον έλεγχο των λογαριασμών του ΠΙΣ!

    «Μιλάμε πλέον για κατάλυση κάθε νομιμότητας στον ΠΙΣ, στο όνομα της παράνομης ακύρωσης των εκλογών. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα παραλήρημα των ηττημένων του 10%, οι οποίοι προσπαθούν να ανατρέψουν το ποσοστό της πλειοψηφούσας παράταξης του 62%.

    Το εξοργιστικό είναι ότι πρόκειται για εξόφθαλμη παραβίαση των δικαιωμάτων των γιατρών από την ηγεσία της οδού Αριστοτέλους και τους γύρω από αυτή!

    Η απάντησή θα δοθεί σε νομικό και πολιτικό επίπεδο. Δε θα επιτρέψουμε την αδρανοποίηση και απαξίωση του ΠΙΣ στα μάτια των ιατρών και της ελληνικής κοινωνίας. Η Δημοκρατία, η Αλήθεια και η Νομιμότητα θα επικρατήσουν!», αναφέρει η ανακοίνωσή τους.

    Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας Βασίλης Οικονόμου και ο  Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας, βουλευτής Αχαΐας, Ιάσονας Φωτήλας, αναφέρουν σε κοινή δήλωση:

    «Είχαμε επισημάνει πως η πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού, να ακυρώσει τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) είναι παράνομη και έχει έναν και μοναδικό στόχο: τον έλεγχο του ανώτατου οργάνου της εκπροσώπησης των ιατρών.

    Τώρα η μεθόδευση εξελίσσεται κατά τρόπο πρωτοφανή στα χρονικά: Έξι από τα δεκαπέντε μέλη του προηγουμένου Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. συνεδρίασαν στο όνομα του Υπουργού, χωρίς να διαθέτουν απαρτία (καθώς το Δ.Σ. είναι δεκαπενταμελές) και αφού αρχικώς εξέλεξαν νέο πρόεδρο στη θέση του παραιτηθέντος κ. Μιχάλη Βλασταράκου, στη συνέχεια αποφάσισαν την προκήρυξη νέων εκλογών για Δ.Σ! Η απόφαση αυτή είναι παράνομη και δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του Π.Ι.Σ. Ποτέ Δ.Σ. ιατρικού συλλόγου δεν έχει λάβει χωρίς απαρτία απόφαση, ακόμα και για ήσσονος σημασίας θέματα.

    Είναι προφανές πως οι εν λόγω αποφάσεις δεν τυγχάνουν καμίας αναγνώρισης και δεν έχουν νομική ισχύ. Ο Υπουργός Υγείας και οι πρόθυμοι σύμμαχοί του θα πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει σε νομικό, πολιτικό και ηθικό επίπεδο», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους”.



    ΣΧΟΛΙΑ