• ΥΓΕΙΑ

    Covid-19: Ξεκινάει μελέτη για τη θεραπεία με αντισώματα αναρρώσαντων στην Ελλάδα


    Σε θεραπεία με αντισώματα ασθενών που έχουν αναρρώσει θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν βαριά νοσούντες από Covid-19 στην Ελλάδα, στο πλαίσιο πολυκεντρικής μελέτης φάσης 2, που ξεκινάει άμεσα στη χώρα μας.

    Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορονοϊού, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώεων, Σωτήρης Τσιόδρας τη Μ. Δευτέρα (13/4/2020), η επιτροπή εμπειρογνωμόνων συζήτησε το Σαββατοκύριακο πρωτόκολλα θεραπείας με έγχυση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, ως πολυκεντρική μελέτη φάσης 2, με συντονιστή των πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μελέτιο – Αθανάσιο Δημόπουλο.

    Η μελέτη θα περιλαμβάνει συλλογή πλάσματος από δότες με πλασμαφαίρεση και στη συνέχεια τη χορήγησή του σε ασθενείς με σοβαρή νόσο. Θα κατατεθεί στα επιστημονικά συμβούλια των 7 συμμετεχόντων νοσοκομείων αυτήν την εβδομάδα, με σκοπό να προχωρήσει άμεσα.

    «Ένα τέτοιο πρόγραμμα λειτουργεί με λίστα εθελοντών που ήταν θετικοί στον ιό, έχουν αναρρώσει, δεν έχουν συμπτώματα και είναι αρνητικοί για την παρουσία του ιού για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

    Η έρευνα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως πειραματική και η προοπτική εφαρμογής στην πατρίδα μας, με όλους τους κανόνες της επιστήμης ,είναι σημαντική. Ωστόσο,  δεν μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε για τα αποτελέσματά της χρήσης της σαν τελικού μέσου θεραπείας σε σοβαρά αρρώστους. Αν αποδειχθεί αποτελεσματική θα είναι ακόμα ένα όπλο στα χέρια των γιατρών», ανέφερε ο κος Τσιόδρας.

    Όπως έχει τονίσει ο κος Δημόπουλος, οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει από μια ασθένεια έχουν μόνιμα αντισώματα στο πλάσμα του αίματός, τους που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Για να μετατραπεί σε φαρμακευτικό σκεύασμα, το πλάσμα συλλέγεται, ελέγχεται για ασφάλεια και καθαρίζεται για να απομονωθούν αυτά τα προστατευτικά αντισώματα. Όταν χορηγείται με ένεση στον ασθενή, παρέχει «παθητική ανοσία» έως ότου το ανοσοποιητικό σύστημά του μπορεί να δημιουργήσει τα δικά του αντισώματα και να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη.



    ΣΧΟΛΙΑ