• ΥΓΕΙΑ

    Covid-19: Κίνδυνοι για τους ασθενείς ακόμα και μετά το εξιτήριο


    Σοβαρά «κατάλοιπα» ενδέχεται να αφήσει η νόσος που προκαλείται από το νέο κορονοϊό (Covid-19), σε ασθενείς που ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους και εξήλθαν από το νοσοκομείο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για το θέμα, καθηγητή Παθολογίας – Λοιμώξεων, Σωτήρη Τσιόδρα.

    Η πιθανότητα αυτή είναι ανάλογη με τη σοβαρότητα της νόσου και απαιτείται συνεχής παρακολούθηση των ασθενών ακόμα και μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο.

    Ένα από τα προβλήματα που ενδέχεται να αφήσει στο πέρασμά της η λοίμωξη από το νέο κορονοϊό, είναι η νοητική δυσλειτουργία, ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν εμφανίσει και νευρολογικές επιπλοκές, όπως σύγχηση, λήθαργο, επιληψία ή ακόμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Επίσης, περιλαμβάνουν τις θρομβώσεις, οι οποίες αποτελούν σημαντική επιπλοκή της νόσου και είναι πιθανό να έχουν σχέση με την κατάκλιση στα νοσοκομεία.

    «Γύρω στο 30% των ασθενών εμφανίζουν αυτή την επιπλοκή και ήδη τους θεραπεύουμε με προληπτική και θεραπευτική χορήγηση αντιπηκτικών, αν αυτό χρειαστεί ή παρατηρηθεί θρόμβωση στα νοσοκομεία μας», ανέφερε ο κος Τσιόδρας κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης (23/4/2020).

    Απαραίτητη κρίνεται από τους ειδικούς η παρακολούθηση και για άλλες επιπλοκές, όπως μια υπολειπόμενη αναπνευστική δυσλειτουργία ή καρδιακές, νεφρολογικές και άλλες συστηματικές επιπλοκές. Ακόμη και για θέματα που αφορούν τη μυοσκελετική αποκατάσταση και φυσιοθεραπεία.

    Στην Ελλάδα, η παρακολούθηση γίνεται από τους θεράποντες ιατρούς και αναμένεται η συστηματική καταγραφή από το μητρώο ασθενών, το οποίο τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία, προκειμένου να είναι διαθέσιμη μία εικόνα για την αποθεραπεία αυτών των αρρώστων και την τελική έκβασή τους.

    «Έχουμε καλά αποτελέσματα, δεν είναι τόσο κακά όσο είναι σε κάποιες χώρες, στις οποίες το σύστημα υγείας υπερφορτώθηκε.  Εχθές δημοσιεύτηκε μια μεγάλη μελέτη, με περισσότερους από 5.000 ασθενείς, που ήταν κάπου 300 και παραπάνω σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη Νέα Υόρκη και το 88% πέθανε. Αντίστοιχα ποσοστά είχε και περιοχή του Γουχάν και κάποιες περιοχές στην Ιταλία”, σημείωσε ο καθηγητής.

    Το νούμερο αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό δεδομένου ότι το ποσοστό των ασθενών που πεθαίνουν από αυτούς που μπαίνουν σε ΜΕΘ με αναπνευστική ανεπάρκεια, κυμαίνεται γύρω στο 40 -50%.

    Ήδη οι λόγοι που ενδέχεται να οδηγούν σε μεγαλύτερα ποσοστά θανάτου αυτούς τους ανθρώπους έχουν μπει στο “μικροσκόπιο” των ειδικών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για βιολογικούς λόγους, αν σχετίζονται με την ανοσία και τη συμπεριφορά του ιού ή αν το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην υπερφόρτωση των συστημάτων υγείας.

    Σύμφωνα με τον κο Τσιόδρα, το γεγονός ότι πρόκειται για έναν νέο ιό, για τον οποίο δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα, επιβάλλει μεγάλη προσοχή, τόσο στην πρόληψη της νόσου, όσο και στη θεραπεία αλλά και στη μετέπειτα ιατρική παρακολούθηση των ασθενών που έχουν εξέλθει από τα νοσοκομεία.

    «Όσο περισσότερο μελετούμε αυτό τον ιό, τόσο περισσότερα μαθαίνουμε για αυτόν και είναι ακόμα ένας λόγος για να έχουμε αυξημένη επαγρύπνηση και σαν πολίτες να μην εκτεθούμε στον ιό και να μην εκθέσουμε άλλους σε αυτόν, αλλά και σαν άνθρωποι οι οποίοι πέρασαν τη νόσο να συνεχίσουμε την ιατρική παρακολούθηση», υπογράμμισε ο καθηγητής.

     



    ΣΧΟΛΙΑ