ΥΓΕΙΑ

Covid-19: Γιατί είναι πιο επικίνδυνη από τη γρίπη


Έναν πίνακα με τις διαφορές και τις ομοιότητες μεταξύ της Covid-19 και της γρίπης δημοσίευσε πρόσφατα το επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA).

Ο πίνακας βασίζεται σε όλες τις μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα παγκοσμίως για την COVID-19 και παρουσιάζει τα πιο έγκυρα δεδομένα.

Σύμφωνα με αυτά ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την COVID-19, και ο ιός της γρίπης είναι δύο πολύ διαφορετικά παθογόνα, αλλά υπάρχουν και σημαντικά κοινά σημεία μεταξύ τους, όπως το γεγονός ότι και οι δύο μεταδίδονται κυρίως από σταγονίδια της αναπνοής, αν και για την COVID-19 υπάρχουν ενδείξεις και για άλλους, λιγότερο σημαντικούς τρόπους μετάδοσης (π.χ. αερογενής, μέσω κοπράνων).

Έτσι, η υιοθέτηση μη φαρμακολογικών παρεμβάσεων, όπως η υποχρεωτική κάλυψη του προσώπου, το κλείσιμο των σχολείων και εμπορικών καταστημάτων και οι περιορισμοί στην κυκλοφορία, φαίνεται ότι επηρεάζουν τη συχνότητα εμφάνισης και των δύο λοιμώξεων σε διάφορους βαθμούς.

Είναι ενδεικτικό ότι μελέτες έχουν καταδείξει με συνέπεια ένα μοτίβο μειωμένης συχνότητας της γρίπης το 2020 (Ιανουάριος -Μάιος) μετά την υιοθέτηση των παραπάνω μέτρων, σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές.

Οι δύο νόσοι έχουν, επίσης, παρόμοια συμπτώματα, με τους περισσότερους που μολύνονται να εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία ή και καθόλου (ασυμπτωματικοί).

Έχουν, όμως, και σημαντικές διαφορές, ορισμένες εκ των οποίων καθιστούν την COVID-19 πολύ πιο επικίνδυνη:

-Ο νέος ιός είναι πολύ πιο μεταδοτικός, σε σχέση με εκείνον της γρίπης

-Στην COVID-19 η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερη έως και 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων, ενώ στη γρίπη αυτό συμβαίνει μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων

-Η περίοδος επώασης της γρίπης είναι μία έως 4 ημέρες (μέσος όρος δύο ημέρες), ενώ στην COVID-19 είναι 2-14 ημέρες (κατά μέσο όρο 5 ημέρες).

-Τα συμπτώματα της γρίπης κορυφώνονται τις πρώτες 3-7 ημέρες της νόσου, ενώ στην COVID-19 αυτό μπορεί να γίνει τη 2η ή 3η εβδομάδα.

-Υπάρχουν πολλά εμβόλια διαθέσιμα για τη γρίπη, ενώ για τον νέο ιό δεν υπάρχει κανένα.

-Για τη γρίπη υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες εγκεκριμένες θεραπείες, ενώ για την Covid-19 μόνο μία (ρεμδεσιβίρη), η οποία έχει λάβει επείγουσα έγκριση μόνο για σοβαρές περιπτώσεις (η αξιολόγηση συνεχίζεται).

-Τα παιδιά κάτω των 2 ετών είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη γρίπη και γενικότερα τα παιδιά παίζουν μεγάλο ρόλο στην επιδημική έξαρση της γρίπης. Η νόσηση παιδιών από COVID-19 είναι ασυνήθης. Σε σπάνιες περιπτώσεις έχει καταγραφεί ένα επικίνδυνο φλεγμονώδες σύνδρομο. Υπάρχουν λίγα δεδομένα  ότι τα παιδιά υπήρξαν πηγή μόλυνσης.

(Πηγή: JAMA)


ΣΧΟΛΙΑ