• ΥΓΕΙΑ

    Covid-19: Αντίστροφη μέτρηση για τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον

    Covid 19


    Αντίστροφη μέτρηση για τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον ενάντια στην COVID-19. Η κυβέρνηση το συζητούσε εδώ και μήνες, αλλά μόλις τώρα κατάφερε να το υλοποιήσει.

    Αρχικά ήταν η ευπάθεια του πρώτου εγκεκριμένου εμβολίου των Pfizer/BionTech, που συντηρείται σε πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, γεγονός που δεν διευκόλυνε καθόλου την ασφαλή μεταφορά του και την παραμονή του εκτός ειδικών ψυγείων.

    Μετά δεν υπήρχε επαρκής αριθμός εμβολίων και ύστερα, που εγκρίθηκε το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson – στο οποίο είχε επενδύσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, λόγω της μεγαλύτερης ευκολίας στη χορήγηση, που δεν θα ταλαιπωρούσε ανήμπορα και ηλικιωμένα άτομα – δόθηκε προτεραιότητα στα νησιά.

    Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση διεμήνυε ότι οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί είναι προτεραιότητα και ότι θα γίνουν άμεσα. Τώρα που δεν υπάρχουν θέματα με τις παραδόσεις των απαραίτητων δόσεων, που η επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρά έστω και με καθυστέρηση, που όλες οι πλατφόρμες έχουν ανοίξει και που οι περισσότεροι εμβολιάζονται, ήρθε και η σειρά ηλικιωμένων ανθρώπων, ατόμων με κινητικά προβλήματα και ασθενών, που δεν μπορούν να βγουν εκτός σπιτιού, να σηκώσουν μανίκια…

    Εμβολιασμοί κατ’ οίκον: Η σκυτάλη στους ιδιώτες γιατρούς

    Οι πρώτες σκέψεις ήταν οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί να γίνονται από τις ΚΟΜΥ (Κινητές Ομάδες Υγείας), τελικά, όμως, θα τους κάνουν ιδιώτες γιατροί στα σπίτια των κατάκοιτων ασθενών (γνωστών και ως μη περιπατητικών) ή στα ιατρεία τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, οι ιδιώτες γιατροί βλέπουν καταρχάς θετικά την πρωτοβουλία, καθώς τους έχουν πει ότι για κάθε εμβολιασμό, που θα κάνουν, θα πληρώνονται 20 ευρώ.

    «Αναμένουμε, ωστόσο, τι θα ειπωθεί σήμερα στη Βουλή και, βέβαια, έπεται το κάλεσμα μέσω των Ιατρικών Συλλόγων. Από όσο ξέρουμε, θα βγει μια λίστα με τους συμβεβλημένους συναδέλφους στο gov.gr», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

    Σήμερα η ψήφιση των διατάξεων, διαφορετική αποζημίωση κατά περίπτωση

    Σήμερα, λοιπόν, ψηφίζονται οι κανονιστικές διατάξεις, με τα ποσά που θα καταβάλλονται στους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

    Την ανακοίνωση έκανε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

    Όπως είπε, οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί θα γίνονται από ιδιώτες γιατρούς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο εμβολιασμός θα μπορεί να γίνεται και στο ιδιωτικό ιατρείο. Σε κάθε μία περίπτωση η αποζημίωση για τους γιατρούς θα είναι διαφορετική. Ωστόσο δεν θα επιβαρύνει τους πολίτες, αλλά το κράτος (θα καλύπτεται, δηλαδή, εξολοκλήρου από το Δημόσιο), όπως διασαφήνισε.

    «Τις επόμενες μέρες αναμένεται να δηλώσουν ποιοι γιατροί δέχονται να συμμετάσχουν στο εγχείρημα», δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

    Όπως εξήγησε, άτομα με βαριά αναπηρία, κατάκοιτοι, αλλά και άτομα με σοβαρές ψυχικές ή νευρολογικές ασθένειες, όπως είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, θα μπορούν να καλούν ιδιώτες γιατρούς για εμβολιασμό στο σπίτι.

    Βέβαια, όσοι έχουν τη δυνατότητα, θα μπορούν να επισκέπτονται τους γιατρούς και να εμβολιάζονται στα ιατρεία τους.

    Οι εμβολιασμοί θα γίνουν με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

    Η πορεία των εμβολιασμών ανά ηλικία

    Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού Covid -19 στη χώρα, τόνισε ότι «είμαστε αρκετά κοντά στο ποσοστό ανοσίας», υπογραμμίζοντας ότι έχουν διενεργηθεί 8.175.000 εμβολιασμοί.

    Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε, με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 4.750.000 πολίτες – ποσοστό που αντιστοιχεί σε 45% – και 3.650.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 35%.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η πορεία των εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα, έχει ως εξής:

    85+: Το 69% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 70%

    80-84: 70% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 71%

    75-79: 81% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 83%

    70-74: 76% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 77%

    65-69: 76% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 77%

    60-64: 70% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 72%

    55-59: 65% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 68%

    50-54: 61% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 64%

    45-49: 54% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 60%

    40-44: 47% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 53%

    35-39: 39% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 43%

    30-34: 34% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 40%

    25-29: 22% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 33%

    18-24: 11% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 20%.

    Διαβάστε επίσης

    Εμβόλια COVID-19: Για ποια εταιρεία «αδιαφορεί» το Χρηματιστήριο, για ποιους «εκτοξεύθηκαν» τα κέρδη



    ΣΧΟΛΙΑ