• ΥΓΕΙΑ

    Christmas blues: Πώς θα βελτιώσετε την «ψυχολογία» σας στις γιορτές

    • NewsRoom


    Για τους περισσότερους ανθρώπους τα Χριστούγεννα, είναι μια περίοδος που περιμένουν με ανυπομονησία και χαρά. Όχι όμως για όλους. Για κάποιους άλλους, οι γιορτές, μπορεί να είναι μια δύσκολη κατάσταση, γεμάτη άγχος και μοναξιά.

    Όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες όταν οι περισσότεροι γιορτάζουν, μπορούν να ακολουθήσουν τις παρακάτω συμβουλές προκειμένου να βελτιώσουν την εμπειρία τους.

    Μιλήστε για τα συναισθήματά σας

    Είναι δύσκολο να παραδεχτεί κανείς ότι σε μια τόσο συναρπαστική εποχή του χρόνου δεν αισθάνεται πραγματικά υπέροχα. Αλλά το να μιλάει για τα συναισθήματά του μπορεί τελικά να βελτιώσει τη διάθεσή του και να διευκολύνει την αντιμετώπιση των δυσκολιών.

    Η έκφραση είναι μέρος της «αυτοδιαχείρισης» της ψυχικής σας ευεξίας και της προσπάθειάς σας να είστε υγιείς. Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε χώρο για αυτές τις συνομιλίες, όπως επίσης να προσδιορίσετε σε ποιους μπορείτε να μιλήσετε αν ανησυχείτε για την ψυχολογία σας.

    Κάνε κάτι στο οποίο είστε καλοί

    Τι σας αρέσει να κάνετε; Ποιες δραστηριότητες είναι αυτές που σας γεμίζουν; Η απόλαυση καταπολεμά το άγχος!

    Όσο απασχολημένοι και να είστε με τις ετοιμασίες, προσπαθήστε να συνεχίσετε τις δραστηριότητες και τα χόμπι που απολαμβάνετε όλο το χρόνο. Θα μπορούσατε ενδεχομένως να τους δώσετε μια εορταστική χροιά, όπως φτιάχνοντας δώρα, μαγειρεύοντας γιορτινά εδέσματα ή παίζοντας τα μουσικά σας όργανα σε Χριστουγεννιάτικους ρυθμούς!

    Αποδεχτείτε τον εαυτό σας

    Μερικοί από εμάς κάνουν τους ανθρώπους να γελούν, άλλοι μαγειρεύουν φανταστικά γεύματα, κάποιοι μοιράζονται τη ζωή τους με τους ανθρώπους που ζουν κοντά τους, ενώ άλλοι ζουν πολύ διαφορετικά.

    Εάν έχετε προβλήματα ψυχικής υγείας, μην πιέζετε τον εαυτό σας να κάνει κάτι περισσότερο από ό, τι αισθάνεστε τα Χριστούγεννα. Να είστε ο εαυτό σας και να μην νιώθετε άσχημα γι΄αυτό.

    Αλκοόλ με μέτρο

    Μερικοί άνθρωποι πίνουν για να αντιμετωπίσουν το φόβο ή τη μοναξιά τους, αλλά το αποτέλεσμα είναι μόνο προσωρινό.

    Είναι σπουδαίο να βρεθείτε με φίλους ή συναδέλφους, να πιείτε τα ποτάκια σας και να περάσετε καλά. Οι καλές σχέσεις άλλωστε είναι απαραίτητες για την καλή ψυχική υγεία. Όμως γνωρίζετε τα όριά σας; Είναι σημαντικό να διατηρήσετε και την προσωπική σας ευεξία. Και μην ξεχνάτε την επόμενη μέρα…

    Προσέξτε τι τρώτε

    Τα Χριστούγεννα είναι συνήθως μια περίοδος υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού και γλυκών. Εντούτοις, αυτό που τρώμε μπορεί μερικές φορές να επηρεάσει το πώς νιώθουμε.

    Για παράδειγμα, η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να έχει αξιοσημείωτη επίδραση στην ψυχική υγεία και ευημερία, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Τα Χριστούγεννα δεν θα ήταν Χριστούγεννα χωρίς λίγη υπερβολή, αλλά μια καλή συμβουλή είναι να διατηρήσετε κάποια ισορροπία. Λίγη μετριοπάθεια δεν βλάπτει.

    Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι

    Οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές, αλλά η σωματική δραστηριότητα προσφέρει μεγάλο όφελος στην ψυχική υγεία. Η έρευνα δείχνει ότι η άσκηση απελευθερώνει χημικές ουσίες στον οργανισμό  που μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας και την ευεξία σας.

    Η τακτική άσκηση μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή σας και να σας βοηθήσει να στη συγκέντρωση καθώς και στο να κοιμάστε και να αισθάνεστε καλύτερα, ενώ διατηρεί τον εγκέφαλο και τα άλλα ζωτικά όργανα υγιή.

    Ελαχιστοποιήστε το χρόνο με δύσκολους ανθρώπους
    Ας το παραδεχτούμε: όλοι έχουμε κάποιους από αυτούς. Δυστυχώς, δεν μπορούμε πάντα να τους αποφύγουμε, αλλά δεν πρέπει να τους αφήσουμε να έχουν και εξουσία πάνω μας. Καθορίστε το πλαίσιο της επικοινωνίας σας, θέτοντας ξεκάθαρα όρια σε ό,τι αφορά τον εαυτό σας και τον χρόνο σας.

     Νιώστε τη χαρά της προσφοράς

    Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι η προσφορά ωφελεί την ψυχική υγεία. Μπορείτε να επισκεφθείτε τους ηλικιωμένους γείτονες σας, να βοηθήσετε κάποιον που αντιμετωπίζει πρόβλημα, να πάρετε μέρος στην προετοιμασία των συσσιτίων   για τους άστεγους, κλπ. Σεάθε περίπτωση, η προσφορά και ο εθελοντισμός θα σας βοηθήσουν να αποσπαστείτε από το άγχος που αντιμετωπίζετε λόγω προσωπικών προβλημάτων.

    Με πληροφορίες από το Mental Health Foundation UK



    ΣΧΟΛΙΑ