• ΥΓΕΙΑ

    Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για τα ραντεβού για τον εμβολιασμό – Η διαδικασία για το κλείσιμο των ραντεβού

    • NewsRoom


    Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ραντεβού για τον εμβολιασμό, στο emvolio.gov.gr,  ανακοίνωσαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ο ΓΓ του υπ. Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

    Ο εμβολιασμός για τους άνω των 85 ετών ξεκινά από τις 20 Ιανουαρίου. Περίπου 100.000, από τους 520.000 που είναι το σύνολο αυτής της ηλικιακής ομάδας, υπολογίζεται να έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος του μήνα.

    Η σημερινή έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας «αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για τους εμβολιασμούς», υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα μας.

    Όπως σημείωσε δε, ότι τα άτομα 85 ετών και άνω, των οποίων οι εμβολιασμοί ξεκινούν κατά προτεραιότητα, εφόσον έχουν προχωρήσει σε άυλη συνταγογράφηση δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε κάποια επιπλέον ενέργεια, και θα ειδοποιηθούν στο τηλέφωνο τους.

    Κατόπιν, η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους προηγούνται στους εμβολιασμούς τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών, υπενθυμίζοντας ότι η γήρανση του ανοσολογικού συστήματος και η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων επιβαρύνουν την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία αλλά υπογραμμίζοντας ότι και «μόνη η ηλικία αποτελεί τον σημαντικό παράγοντα αυξημένου κινδύνου», επομένως σε όλες τις χώρες η πρώτη ομάδα είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών.

    «Τα νεώτερα άτομα έχουν ηθική υποχρέωση να φροντίσουν τα ηλικιωμένα άτομα να φτάσουν στους τόπους του εμβολιασμού» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη τής ολοκλήρωσης και των δύο δόσεων του σχήματος του εμβολιασμού ούτως ώστε αυτός να είναι αποτελεσματικός.

    Πώς κλείνονται τα ραντεβού

    Όπως εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, που παρουσίασε την πλατφόρμα, το ραντεβού για τον εμβολιασμό μπορεί να κλειστεί με τους εξής τρόπους:

    -Σε φαρμακείο και στα ΚΕΠ.

    Ειδικά για τα ΚΕΠ υπάρχει πρόσθετη μέριμνα να μπορεί τρίτο πρόσωπο, με μια υπεύθυνη δήλωση, να κλείσει το ραντεβού για εμάς. Ειδικά για αυτή την διαδικασία των ραντεβού για τον εμβολιασμό τα ΚΕΠ θα λειτουργούν κανονικά και όχι με ραντεβού, όπως ισχύει για τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

    Για να κλείσει κάποιος ραντεβού θα χρειαστεί να έχει μαζί του μόνο την ταυτότητά του και να γνωρίζει τον αριθμό ΑΜΚΑ του.

    Όταν κλείσει το ραντεβού του θα λάβει ένα κωδικό QR Code, τον οποίο θα πρέπει να έχει μαζί του, είτε εκτυπωμένο είτε στο κινητό του, μαζί με την ταυτότητά του στο εμβολιαστικό κέντρο.

    -Μέσω της άυλης συνταγογράφησης.

    Οι πολίτες που είναι γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν αυτόματα έναν μήνυμα με τα προτεινόμενο ραντεβού για τις δύο δόσεις του εμβολίου.

    Καθώς στην άυλη συνταγογράφηση δηλώνεται η διεύθυνση κατοικίας, το σύστημα μπορεί να προτείνει στοχευμένα ραντεβού. Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, τα μηνύματα της άυλης συνταγοράφησης έχουν ήδη ξεκινήσει να στέλνονται και αφορούν σε αυτήν τη φάση 50 χιλιάδες μηνύματα για τους άνω των 85 ετών και θα τα λαμβάνουν μέσα στις επόμενες ώρες.

    Τα μηνύματα που θα λάβουν θα περιέχουν έναν κωδικό αριθμό. Μέσα σε 72 ώρες από τη λήψη του μηνύματος, ο πολίτης θα πρέπει να απαντήσει στο 13034 στέλνοντας αυτόν τον κωδικό και μόνο, εφόσον αποδέχεται το προτεινόμενο ραντεβού.

    Ο κάθε πολίτης θα πρέπει να κρατήσει τον κωδικό αριθμό για να πάει στα κέντρα του εμβολιασμού.

    -Μέσω της ειδικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr

    Στην πλατφόρμα μπορεί κανείς να ελέγξει αν βρίσκεται στις πληθυσμιακές κατηγορίες που έχουν προτεραιοποιηθεί, και έπειτα, με χρήση των κωδικών taxisnet και του AMKA να μπει στην πλατφόρμα, να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο, ημέρα, χρονικό διάστημα (ώρες), τόσο για το πρώτο όσο και το δεύτερο ραντεβού, και έπειτα να επιβεβαιώσει τα ραντεβού.

    Όταν κλείσει το ραντεβού του θα λάβει ένα κωδικό QR Code, τον οποίο θα πρέπει να έχει μαζί του, είτε εκτυπωμένο είτε στο κινητό του, μαζί με την ταυτότητά του στο εμβολιαστικό κέντρο.

    Μπορεί κανείς να αλλάξει το ραντεβού του;

    Μπορεί κάποιος να αλλάξει το ραντεβού του μια φορά. Η αλλαγή θα πρέπει να γίνει μέχρι 72 ώρες πριν το πρώτο ραντεβού. 

    Αίτηση εξέτασης στοιχείων σε περίπτωση μη εύρεσης ΑΜΚΑ

    Σε περίπτωση που οι πολίτες ανήκουν στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο και δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ο αριθμός ΑΜΚΑ τους δεν μπορεί να αναγνωριστεί από το σύστημα, τότε μεταβαίνουν στην σελίδα «Αίτηση εξέτασης στοιχείων» (emvolio.gov.gr/aitisi). Κατόπιν συμπλήρωσης όλων των απαραίτητων πεδίων και επιλογής της υποβολής, αποστέλλεται αίτημα για εξέταση από αρμόδια επιτροπή. Κατόπιν εξέτασης του αιτήματος, και βάσει της απόφασης της αρμόδιας επιτροπής, θα δοθεί δυνατότητα στους συγκεκριμένους πολίτες να συνδεθούν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.



    ΣΧΟΛΙΑ