• ΥΓΕΙΑ

    Ανοίγουν τα σύνορα για την ηλεκτρονική Υγεία – Ανταλλαγή συνταγών φαρμάκων και ιστορικού υγείας


    Ολοκληρώνεται στο τέλος του 2020 το ευρωπαϊκό έργο CEF Telecom, που αφορά στην παροχή διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας. Το έργο ξεκίνησε το 2017 και η Ελλάδα συμμετέχει με την ΗΔΙΚΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και άλλους φορείς.

    Αφορά στην ανταλλαγή συνταγών φαρμάκων μεταξύ των κρατών μελών και με την ολοκλήρωσή του θα δίνει τη δυνατότητα να εκτελούνται συνταγές που εκδίδονται στην Ελλάδα, σε φαρμακεία άλλων κρατών μελών και αντιστρόφως, συνταγές Ευρωπαίων πολιτών να μπορούν να εκτελεστούν από φαρμακεία στην Ελλάδα, όταν αυτοί βρίσκονται στη χώρα μας.

    Το δεύτερο σκέλος του προγράμματος είναι η ανταλλαγή του συνοπτικού ιστορικού υγείας, το οποίο για τους Έλληνες πολίτες παράγεται αυτόματα από τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, αν παραστεί ανάγκη υγειονομικής περίθαλψης ενός Έλληνα σε χώρα της Ευρώπης, θα μπορεί ο επαγγελματίας υγείας να ανακτήσει το συνοπτικό ιατρικό ιστορικό του και αντιστοίχως ένας Έλληνας γιατρός θα μπορεί να ανακτήσει το ιστορικό ενός Ευρωπαίου πολίτη στον οποίο παρέχονται υπηρεσίες υγειονομικής φροντίδας στη χώρα μας.

    Οι παραπάνω ηλεκτρονικές διασυνοριακές υπηρεσίες υγείας έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται σταδιακά και μέχρι το 2021 θα εφαρμοστούν σε 22 χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

    Ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας αποτελεί το κεντρικό σημείο μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας ηλεκτρονικής υγείας, η οποία αναπτύχθηκε από την ΗΔΙΚΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, για την υποστήριξη  της ΠΦΥ με εργαλεία και εφαρμογές και για τον πολίτη – ασθενή, με στόχο να προσφέρει άμεση εξυπηρέτηση, πληροφόρηση και αξιόπιστα δεδομένα. Ωστόσο, επεκτάθηκε ως κεντρικό σημείο αναφοράς ολόκληρου του συστήματος υγείας.

    Περιλαμβάνει προσωπικά στοιχεία, ατομικό ιστορικό υγείας, οικογενειακό ιστορικό υγείας καθώς και πληροφορίες για νοσηλείες, εμβολιασμούς, αλλεργίες κοινωνικές συνήθειες, διαγνώσεις, φαρμακευτική αγωγή και διαγνωστικές εξετάσεις.

    Αυτή τη στιγμή έχουν πρόσβαση μόνο οι οικογενειακοί γιατροί, ενώ το επόμενο βήμα είναι να αποκτήσουν όλοι οι θεράποντες ιατροί του εκάστοτε πολίτη.

    Όσοι  έχουν οικογενειακό γιατρό έχουν ήδη πρόσβαση στα δεδομένα τους καθώς επίσης μπορούν να βλέπουν ποιος έχει πρόσβαση στο φάκελό τους και ποιες ενότητες έχει δει. Πρόθεση της ΗΔΙΚΑ είναι ο πολίτης να πληροφορείται με sms ή email όταν κάποιος εισέρχεται στα δεδομένα του, ενώ ένας άλλος στόχος είναι, με βάση τα στοιχεία του φακέλου του, να λαμβάνει ειδοποιήσεις για τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις.

    Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Προϊσταμένη Υποδιεύθυνσης Ειδικών Εφαρμογών, στη Διεύθυνση Λειτουργίας και Υποστήριξης Εφαρμογών της ΗΔΙΚΑ, Ελπίδα Φωτιάδου, στο πλαίσιο του Health IT Conference 2020.

    Σημαντικές είναι, ωστόσο, και οι μεταρρυθμίσεις ηλεκτρονικής υγείας που έχουν γίνει σε εγχώριο επίπεδο, αλλάζοντας ουσιαστικά το τοπίο στην παροχή υπηρεσιών υγείας:

    Άυλη συνταγογράφηση: Στο τέλος Μαρτίου ξεκίνησε η εφαρμογή της άυλης ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, μία μεταρρύθμιση η οποία ήταν ούτως ή άλλως στο πλάνο, αλλά  επισπεύσθηκε λόγω της πανδημίας. Οι πολίτες συνδεόμενοι στην Εθνική Πύλη για τους Πολίτες (gov.gr) έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εάν επιθυμούν να λαμβάνουν άυλα τις συνταγές τους και σε ποιο email ή κινητό.

    Από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί το σύστημα περίπου 420 χιλιάδες πολίτες έχουν ήδη δηλώσει ότι επιθυμούν άυλη συνταγογράφηση και έχουν εκδοθεί περίπου 1,5 εκατ. συνταγές, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 10% της συνολικής συνταγογράφησης φαρμάκων. Το επόμενο βήμα είναι η άυλη ηλεκτρονική συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων.

    Μητρώα ασθενών: Στις 13/4/2020 τέθηκε σε λειτουργία το Μητρώο Ασθενών COVID-19, η δημιουργία του οποίου επιτρέπει την  παρακολούθηση των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με COVID-19 από τους θεράποντες ιατρούς, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια της φροντίδας τους.

    Δεδομένα απαραίτητα για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της πανδημίας βρίσκονται πλέον στη διάθεση των φορέων που πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτά μέσω ενός μοναδικού σημείου αναφοράς. Σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα παρέχεται πρόσβαση μόνο σε εκείνα τα δεδομένα που έχουν άμεση σχέση με τις αρμοδιότητες και τη δράση τους σύμφωνα με τις επιταγές του Ελληνικού και  Ενωσιακού Δικαίου προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

    Επιπλέον, έχει ήδη αναπτυχθεί το Μητρώο Ασθενών με Κυστική Ίνωση (δεν έχει ξεκινήσει η παριαγωγική του λειτουργία), έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του Μητρώου Εμβολιασμών και έχει γίνει η πρώτη συνάντηση στο υπουργείο Υγείας σχετικά με το Μητρώο Νεοπλασιών Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας.

    Τα οφέλη των μητρώων ασθενών είναι πολλαπλά και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την καταγραφή της πορείας της νόσου του ασθενή, τον καθορισμό της κλινικής αποτελεσματικότητας και της οικονομικής αποδοτικότητας της φαρμακευτικής αγωγής και των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, τη μέτρηση και παρακολούθηση της ασφάλειας της φαρμακευτικής αγωγής.

    Τηλεσυμβουλευτική: Προκειμένου να ανταποκριθεί η ΠΦΥ στις ανάγκες της πανδημίας, υλοποιείται ένα σύστημα τηλεσυμβουλευτικής για ασθενείς με covid-19 που δε νοσηλεύονται αλλά βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και έχουν την ανάγκη να επικοινωνούν με έναν γιατρό, ο οποίος θα παρακολουθεί την πορεία της υγείας τους και θα ενημερώνει το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με covid-19.

    Η δυνατότητα τηλεσυμβουλευτικής παρέχεται μέσω του e-rantevou (υπηρεσία ηλεκτρονικών ραντεβού), ενώ διαλειτουργεί με το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με covid-19, έτσι ώστε να ελέγχεται εάν ο ασθενής είναι καταγεγραμμένος ώστε να του παρέχεται η δυνατότητα να κλείσει ραντεβού.

    Ο ασθενής επιλέγει με ποιον από τους συμμετέχοντες γιατρούς θέλει να κάνει τη συνεδρία, η οποία υπάρχει δυνατότητα να γίνει, είτε μέσω μίας πλατφόρμας διασκέψεων είτε τηλεφωνικά.

    «Αυτό είναι ένα σύστημα που γίνεται με αφορμή την πανδημία, αλλά αξίζει να δει κανείς πώς μπορεί να αξιοποιηθεί γενικότερα, σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση από το γιατρό, σε περιπτώσεις όπως όταν ο ασθενής βρίσκεται σε απομακρυσμένες περιοχές ή όταν δεν υπάρχει στην περιοχή του κάποια συγκεκριμένη ειδικότητα. Είναι κάτι το οποίο εξετάζει το υπουργείο Υγείας», ανέφερε η κα Φωτιάδου.

    Ιατρικές βεβαιώσεις και γνωματεύσεις: Η ηλεκτρονική έκδοση ιατρικών βεβαιώσεων και γνωματεύσεων ξεκίνησε από το αίτημα του ΕΦΚΑ, σχετικά με τη χορήγηση των γνωματεύσεων για αναρρωτικές άδειες μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο κατοχυρώθηκε με τα άρθρα 14 και 15 του νόμου 4670/2020.

    Επόμενο βήμα είναι η ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών θανάτου, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι συζητήσεις για τις ιατρικές βεβαιώσεις που αφορούν στις ανανεώσεις αδειών οδήγησης, σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

     

     

     

     

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ