ΥΓΕΙΑ

Αλλεργία στο σπέρμα: Πόσο επικίνδυνη είναι;

  • NewsRoom


Παρόλο που θεωρείται σπάνια, η αλλεργία στο σπέρμα του σεξουαλικού συντρόφου δεν δημιουργεί μόνο προβλήματα στην κρεβατοκάμαρα, αλλά μπορεί ακόμα και να απειλήσει την ίδια τη ζωή της γυναίκας.

Πρόκειται για την κατάσταση κατά την οποία ο γυναικείος οργανισμός εκλαμβάνει το σπέρμα του συντρόφου της ως κοινό αλλεργιογόνο και σχηματίζει IgE αντισώματα (παράγονται σε περίπτωση αλλεργίας αντί των φυσιολογικών), προκαλώντας διάφορα συμπτώματα. Η αντίδραση προκαλείται από το σπέρμα ενός συγκεκριμένου συντρόφου και είναι δυνατόν να εμφανιστεί ξαφνικά, ενώ πριν δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τον ίδιο σύντροφο. Θεωρείται πολύ σπάνια, σύμφωνα όμως με μεγάλη μελέτη που έχει γίνει στις ΗΠΑ,  η συχνότητα του προβλήματος έχει μάλλον υποεκτιμηθεί.

Σημεία και συμπτώματα

Τα συμπτώματα εμφανίζονται λίγη ώρα μετά την επαφή και μπορεί να είναι περιορισμένα στα γεννητικά όργανα της γυναίκας (ερεθισμός, οίδημα, κνησμός, κάψιμο), τα οποία παραμένουν για λίγες ώρες,  είτε να λάβουν γενικευμένη μορφή (ήπιο ή σοβαρό αλλεργικό σοκ ) με εμφάνιση κνίδωσης σε όλο το σώμα, πρόκληση ρινίτιδας ή/και άσθματος, υπότασης κ.ά, το οποίο κορυφώνεται μέσα σε μερικά λεπτά. Εάν έχετε την υποψία ότι πάσχετε από αλλεργία στο σπέρμα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα έναν αλλεργιολόγο, αφού η σοβαρή αλλεργική αντίδραση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Οι επιπτώσεις

Το να αντιδρά ο οργανισμός στο σπέρμα του σεξουαλικού συντρόφου είναι κάτι που σαφώς δεν ευνοεί το απολαυστικότερο σεξ. Η ψυχολογική επιβάρυνση και η μείωση της ποιότητας της σεξουαλικής ζωής είναι οι πιο σημαντικές επιπτώσεις της «παράδοξης» αλλεργίας, χωρίς φυσικά να αγνοούνται οι βιολογικοί κίνδυνοι, οι οποίοι όμως αφού τεθεί η  διάγνωση μπορούν να προληφθούν. Η αδυναμία εγκυμοσύνης είναι μία ακόμα σοβαρή επίπτωση, για την οποία, ωστόσο, υπάρχει σήμερα η εναλλακτική λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Διάγνωση & αντιμετώπιση

Η διάγνωση τίθεται κυρίως με βάση το ιστορικό, αλλά ο γιατρός μπορεί να διενεργήσει και αλλεργικές δοκιμασίες με το σπέρμα του σεξουαλικού συντρόφου. Το πιο χαρακτηριστικό «σημάδι» είναι ότι δεν προκαλούνται συμπτώματα μετά τη σεξουαλική επαφή με χρήση προφυλακτικού από τον άνδρα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν συνυπάρχει στην γυναίκα αλλεργία στο λάστιχο. Η χρήση προφυλακτικού είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη λύση στο πρόβλημα, αφού ακόμα και αν υπάρχει αλλεργία στο λάστιχο μπορούν να χρησιμοποιηθούν προφυλακτικά άλλης σύστασης ( latex- free).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς το ελληνικό γιαούρτι μπορεί να γίνει το βιοκαύσιμο του μέλλοντος

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Τι άλλα προβλήματα μπορεί να προκαλέσει

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στρες, φαγητό και καρδιαγγειακός κίνδυνος


ΣΧΟΛΙΑ