• ΥΓΕΙΑ

    Αυξάνονται ανησυχητικά τα κρούσματα κορονοϊού – Πότε εκτιμάται η μείωσή τους

    • NewsRoom


    Ανοδικός ήταν και χθες, Πέμπτη, ο αριθμός των καταγεγραμμένων ημερησίων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα, με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ από σήμερα σε ισχύ έχουν τεθεί τα έκτακτα μέτρα περιορισμού σε Μύκονο και Χαλκιδική.

    Πρόκειται για συνολικά 269 θετικά τεστ, ακριβώς όσα ανακοινώθηκαν και στις 18 Αυγούστου, που αποτελεί αριθμό ρεκόρ για την αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε μόλις ένα 24ωρο.

    Στα νοσοκομεία βρίσκονται διασωληνωμένοι συνολικά 30 συμπολίτες μας, κάτι που μαρτυρά αύξηση των διασωληνωμένων, ενώ αυξήθηκαν και οι νέες εισαγωγές σε μονάδες ειδικών λοιμώξεων και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Παράλληλα, σημειώθηκε ένας θάνατος, με τον αριθμό των νεκρών από κορονοϊό να ανέρχεται σε 236.

    Στην Αττική βρέθηκαν 90 και στη Θεσσαλονίκη 67 κρούσματα, ενώ στη Μύκονο τέσσερα άτομα τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό σε καταλύματα αναφοράς, ως ύποπτα περιστατικά. Την Τρίτη είχαν μπει σε καραντίνα άλλα τέσσερα άτομα στη Μύκονο και ένα ακόμα είχε βρεθεί θετικό στον κορονοϊό. Επίσης, την Τρίτη 6 τουρίστες είχαν μπει σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Σαντορίνη ως ύποπτα κρούσματα και 2 ακόμη είχαν διαγνωστεί ως θετικοί.

    Η μη τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας, δηλαδή η χρήση μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων, η αποφυγή συγχρωτισμού, καθώς και η ατομική υγιεινή, οδηγούν στον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων και σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι αριθμοί αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται, εκτός κι αν ακολουθηθούν τα μέτρα.

    Χαρακτηριστική περίπτωση παραβίασης των μέτρων είναι εκείνη ενός ζευγαριού στη Μύκονο, οι οποίοι «έσπασαν» την καραντίνα και παρευρέθηκαν σε πάρτι που διοργανώθηκε σε βίλα στη Φτελιά. Και αυτό μόλις λίγες ώρες πριν την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων στο νησί των Ανέμων.

    Το ζευγάρι συνελήφθη, κατά την διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης του κλιμακίου της Ασφάλειας Αττικής που βρίσκεται στη Μύκονο. Οι αστυνομικοί έκαναν επιχείρηση σε βίλα όπου γινόταν το πάρτι και στο οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα, σύμφωνα με πληροφορίες και εκεί συνέλαβαν τους δύο αλλοδαπούς για κατοχή ναρκωτικών.

    Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι κανονικά έπρεπε να βρίσκονται σε ξενοδοχείο αναφοράς, καθώς είναι θετικοί στην covid-19.

    Με τα έκτακτα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα αποτυπωθεί μια βαθμιαία μείωση στον αριθμό των νέων ημερησίων κρουσμάτων.

    Η μείωση εκτιμάται ότι θα είναι ορατή από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, αν όλα φυσικά έχουν εξελιχθεί ομαλά και έχουν τηρηθεί τα περιοριστικά μέτρα.

    Δύσκολα ωστόσο θα πέσουμε σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, όπως τον Μάιο και τον Ιούνιο, καθώς το φθινόπωρο οι ασθένειες του αναπνευστικού βρίσκονται σε έξαρση.

    Σε ισχύ από σήμερα τα σκληρά μέτρα σε Μύκονο και Χαλκιδική

    Από σήμερα στις 6.00 το πρωί έως 31 Αυγούστου και ώρα 6.00 το πρωί ισχύουν τα παρακάτω μέτρα:

    Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ.

    Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

    Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

    Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

    Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.

    269 κρούσματα την Πέμπτη

    Σύμφωνα με τη νεώτερη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν την Πέμπτη 269 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 11 βρέθηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7.934, εκ των οποίων το 55.3% άνδρες.

    1.783 (22.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.658 (46.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

    30 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 7 (23.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 46.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 140 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

    Τέλος, καταγράφηκε ακόμα ένας θάνατος, με τον αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται στους 236. 82 (34.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

    Πού καταγράφηκαν τα κρούσματα

    Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από τα 269 νέα κρούσματα, τα 250 είναι εγχώρια. Από αυτά, τα 22 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

    Αναλυτικότερα η γεωγραφική κατανομή:

    – 11 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

    – 8 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

    – 90 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 18 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

    – 67 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή και 3 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

    – 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας,

    – 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας,

    – 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας,

    – 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσου,

    – 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου,

    – 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας,

    – 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,

    – 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου,

    – 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων,

    – 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας,

    – 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας,

    – 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας, 2 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστή συρροή,

    – 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς,

    – 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

    – 15 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,

    – 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,

    – 8 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου,

    – 8 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,

    – 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας,

    – 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου,

    – 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών,

    – 3 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας,

    – 3 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας,

    – 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,

    – 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων.



    ΣΧΟΛΙΑ