• ΥΓΕΙΑ

    Αυτισμός: Ελπίδες για αποτελεσματική αντιμετώπιση δίνει πειραματική θεραπεία

    • Έφη Τσιβίκα


    Ένα πειραματικό φάρμακο της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Roche «γεννά» ελπίδες για θεραπεία στις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (ΔΦΑ). Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) χαρακτήρισε ως καινοτόμα τη φαρμακευτική ουσία balovaptan, γεγονός που αναμένεται να επιταχύνει τη διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισής του.

    Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν φάρμακα εγκεκριμένα από το FDA για την αντιμετώπιση των βασικών συμπτωμάτων της διαταραχής, τα οποία περιλαμβάνουν δυσκολία στην επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση, δύσκαμπτες ρουτίνες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές.

    Το balovaptan στοχεύει στη θεραπεία του αυτισμού ρυθμίζοντας τη δραστηριότητα της βαζοπρεσίνης, μιας ορμόνης που πρωτοεμφανίστηκε ως πιθανός στόχος φαρμάκων για τον αυτισμό πριν από μερικά χρόνια. Είναι ανταγωνιστής των υποδοχέων βαζοπρεσίνης 1α και μπορεί να βελτιώσει τη κοινωνική αλληλεπίδραση και την επικοινωνία στα άτομα με αυτισμό, σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρία.

    Ο αυτισμός είναι μία σύνθετη νευροβιολογική διαταραχή που τυπικά διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκτιμάται ότι 1 στα 160 παιδιά παγκοσμίως πάσχει από διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Ορισμένες καλά ελεγχόμενες μελέτες έχουν, ωστόσο, αναφέρει αριθμούς που είναι σημαντικά υψηλότεροι.

    Με βάση τις επιδημιολογικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία 50 χρόνια, ο επιπολασμός των ΔΦΑ φαίνεται να αυξάνεται παγκοσμίως. Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις για αυτή την εμφανή αύξηση, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ευαισθητοποίησης, της επέκτασης των διαγνωστικών κριτηρίων, των καλύτερων διαγνωστικών εργαλείων και της βελτιωμένης αναφοράς.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι ημικρανίες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό και αρρυθμία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι «χρυσοί» κανόνες για να μην σας ανέβει η πίεση

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ανοσο-ογκολογία: Ένα φάρμακο με πολλαπλές ενδείξεις από την BMS



    ΣΧΟΛΙΑ