• ΥΓΕΙΑ

    Αυτή είναι η χώρα με τους περισσότερους αρνητές εμβολίου στην ΕΕ – και τους περισσότερους θανάτους

    • NewsRoom


    Η Βουλγαρία επέβαλε νέους περιορισμούς κατά της COVID-19, καθώς η χώρα δίνει μάχη απέναντι στην ταχεία αύξηση των λοιμώξεων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

    Η χώρα των ανατολικών Βαλκανίων έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας εξαιτίας του κορονοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την αρχή της πανδημίας.

    Παρόλα αυτά, οι Βούλγαροι πολίτες είναι φανατικοί υποστηρικτές του κινήματος άρνησης εμβολιασμού κατά της COVID-19.

    Μόνο το 20% των ενηλίκων στη Βουλγαρία (περίπου 7 εκατομμύρια) έχουν εμβολιαστεί πλήρως μέχρι στιγμής. Επομένως, είναι η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η Βουλγαρία έχει πρόσβαση και στα τέσσερα εμβόλια που ενέκρινε η ΕΕ – αυτά που ανέπτυξαν η Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

    Από την αρχή της πανδημίας, ο  τραγικός απολογισμός θανάτων από COVID-19 στη Βουλγαρία ανέρχεται πάνω από 19.000 απώλειες, το τρίτο υψηλότερο ποσοστό της ΕΕ, μετά την Τσεχική Δημοκρατία και την Ουγγαρία.

    Την περασμένη εβδομάδα, ο ημερήσιος μέσος όρος θανάτων ήταν 41 άτομα.

    Η ευρέως αποτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού της Βουλγαρίας κινδυνεύει τώρα να θέσει υπό σοβαρή πίεση το ασθενές σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας.

    Σε απάντηση, η κυβέρνηση επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς την Τρίτη

    Τα εστιατόρια και τα καφενεία πρέπει να κλείσουν στις 23:00 και τα τραπέζια τους περιορίζονται σε έξι άτομα.

    Επίσης, τα νυχτερινά κέντρα έκλεισαν και οι κινηματογράφοι και τα θέατρα περιορίζονται πλέον στη μισή χωρητικότητα και οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις περιορίζονται στο 30% της παραγωγικής ικανότητας.

    Η Mariya Sharkova, ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας, πιστεύει ότι η ανησυχητικά χαμηλή πρόσληψη εμβολίων στη Βουλγαρία είναι αποτέλεσμα της χαμηλής εμπιστοσύνης των κατοίκων στα επίσημα ιδρύματα, μαζί με την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο σχετικά με τα πλάνα, την πολιτική αστάθεια και την αδύναμη εθνική εκστρατεία εμβολιασμού.

    «Στη Βουλγαρία, δεν έχουμε καλές γνώσεις για την υγεία», είπε η Sharkova στο AP. «Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να πιστέψουν θεωρίες συνωμοσίας και ψευδείς ειδήσεις» συμπληρώνει.

    Μόνο τα εμβόλια που είναι υποχρεωτικά στη Βουλγαρία – όπως ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά – έχουν υψηλή πρόσληψη.

    Η Sharkova είπε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού της κυβέρνησης φέρει ευθύνη για το φαινόμενο

    «Δεν κατασκεύασαν καμία στρατηγική για το πώς να καταπολεμήσουν τη διστακτικότητα των εμβολίων», είπε.

    «Δεν είχαμε καμία πραγματική εκστρατεία ενημέρωσης για τα εμβόλια. Το υπουργείο Υγείας βασίζεται κυρίως στις ανακοινώσεις για την ιστοσελίδα του υπουργείου, και δεν νομίζω ότι κάποιος πραγματικά συνεχίζει και το διαβάζει» επισημαίνει.

    Τα εθνικά τηλεοπτικά κανάλια της Βουλγαρίας έχουν επίσης επικριθεί επειδή επέτρεψαν συνεντεύξεις γιατρών που αμφιβάλλουν για τον εμβολιασμό.

    «Η καλύτερη πολιτική για αυτές τις διστακτικές χώρες και πληθυσμούς όπως η δική μας είναι υποχρεωτικά εμβόλια», δήλωσε η Sharkova.

    Πηγή: euronews.com

    Διαβάστε επίσης:

    Αθηνά Λινού: «Πράσινο» φως για τον εμβολιασμό των παιδιών από παιδίατρους – Δεν υπάρχουν ενδείξεις για κανένα κίνδυνο

    Rapid test: Αλλάζει η τιμή στα 10 ευρώ – Τι ισχύει για τα PCR



    ΣΧΟΛΙΑ