• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Στα «δίχτυα» της φορολογίας οι πολυεθνικές εταιρείες στο νέο σχέδιο του ΟΟΣΑ

    • NewsRoom
    Έρευνα ΣΕΒ: Αυτά είναι τα 11 επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση

    1/2 γυναικων αντιμετωπιζει δυσχέρειες στην επαγγελματικής της πορεία


    Μεγάλες αλλαγές θα φέρει η αναδιάρθρωση των διασυνοριακών φορολογικών κανόνων που ισχύουν εδώ και δεκαετίες, με βασική να είναι εκείνη που θα «λύνει τα χέρια» στις κυβερνήσεις, ώστε να έχουν την δυνατότητα να φορολογούν τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες.

    Αυτό αποκάλυψε το σχέδιο που παρουσίασε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

    Το παρόν διασυνοριακό φορολογικό σύστημα που εφαρμόζεται, συναντά κωλύματα μπροστά σε περιπτώσεις μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου, όπως η Google και η Facebook. Ο λόγος είναι ότι τέτοιου είδους εταιρίες μπορούν νομίμως να εγγράφουν κέρδη, καθώς και εμπορικά σήματα ή πατέντες, σε χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή, όπως η Ιρλανδία, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται οι πελάτες τους.

    Μάλιστα, νωρίτερα φέτος, πάνω από 130 χώρες και περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας συμφώνησαν ότι ο επανασχεδιασμός των φορολογικών κανόνων έχει καθυστερήσει, γι’ αυτό και ανέθεσαν στο φόρουμ του ΟΟΣΑ να καταλήξει σε προτάσεις. Αξίζει, επιπλέον, να αναφερθεί ότι οι υπάρχοντες φορολογικοί κανόνες χρονολογούνται, σε γενικές γραμμές, από τη δεκαετία του 1920.

    Παράλληλα, το ζήτημα της φορολόγησης των μεγάλων διασυνοριακών πολυεθνικών εταιριών έχει γίνει πιο επιτακτικό, ειδικότερα με το δεδομένο ότι όλο και περισσότερες χώρες έχουν υιοθετήσει σχέδια για τον δικό τους φόρο επί των «ψηφιακών» επιχειρήσεων, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στην απουσία μιας παγκόσμιας συμφωνίας.

    Ο επικεφαλής της φορολογικής πολιτικής του ΟΟΣΑ, Πασκάλ Σεντ Αμάνς, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ξεκαθάρισε ότι «Το ισχύον σύστημα υφίσταται πιέσεις και δεν θα επιβιώσει εάν δεν άρουμε τις εντάσεις».



    ΣΧΟΛΙΑ